بدهکاران!

دنیای اقتصاد: پول، پول، پول؛ دوست داشته باشیم یا نه، این شاهراه حیات در فوتبال حرفه‌ای و مدرن دنیاست که البته در ایران مسدود شده و بساط زجر و عذاب را برای باشگاه‌ها و هواداران فراهم کرده است. ساختار اقتصادی غلط فوتبال ایران و بسته بودن بسیاری از مسیرهای منطقی درآمدزایی باعث شده بیشتر باشگاه‌های کشور با مشکلات شدید مالی دست به گریبان باشند. همین تازگی‌ها خبر کسر امتیاز احتمالی از تیم ریشه‌دار ملوان انزلی به‌خاطر شکایت یکی از بازیکنان خارجی منتشر شد؛ شکایتی که می‌تواند به سقوط ملوان از لیگ یک و شاید نابودی همیشگی این باشگاه قدیمی منجر شود. در لیگ برتر هم قصه کم و بیش همین است و بسیاری از باشگاه‌ها با مشکلات شدید مالی مواجه هستند. با این رویه واضح است که فوتبال ایران راه به‌جایی نخواهد برد و چاره‌ای غیر از دست و پا زدن در روز‌مره‌گی‌های مشقت‌بار نخواهد داشت.

پرسپولیس؛ بدهی 100میلیاردی

یکی از پرهوادارترین باشگاه‌های ایران و آسیا، به شدت از معضل بدهی‌های انباشته رنج می‌برد. پرسپولیس که به‌خاطر میلیون‌ها هوادارش از ظرفیت بالقوه فوق‌العاده‌ای برای پولسازی و ثروت‌آفرینی بهره می‌برد، به دلیل ساختارهای معیوب اقتصادی و نیز نوسانات مدیریتی غیرمنطقی به عالم و آدم بدهکار است؛ طوری که عضو هیات‌مدیره این باشگاه در همایش پیاده‌روی کارکنان وزارت ورزش و جوانان از رقم ۱۰۰میلیاردی بدهی‌ها حرف می‌زند و تازه آن را عددی تخفیف یافته به شمار می‌آورد! حمید گرشاسبی می‌گوید: «پرسپولیس در گذشته بدهی‌های کلانی داشت که تلنبار شده بود. ما سعی کردیم طوری این بدهی‌ها را مدیریت کنیم که برخی از آنها به‌صورت توافقی حل شد و برخی دیگر از بدهی‌ها را هم پرداخت کردیم. عمده بدهی‌های باشگاه پرسپولیس مربوط به بدهی‌های مالیاتی و سایر موارد بود. باشگاه پرسپولیس بالای ۱۰۰ میلیارد تومان بدهی داشت که با مدیریت خوبی که انجام دادیم در حال‌ حاضر این بدهی به حدود ۱۰۰ میلیارد تومان رسیده است که امیدواریم بتوانیم این بدهی را نیز به خوبی مدیریت کنیم.»

نفت تهران؛ تجمع پشت تجمع

باشگاه نفت تهران که اخیرا به بخش خصوصی واگذار شده و تا لحظه آخر تکلیف حضورش در لیگ شانزدهم روشن نبود، طی ماه‌های اخیر مدام با طلبکاران قدیمی دست به گریبان بوده است. دانه درشت‌ترین طلبکاران این تیم را هم ستاره‌های منتقل شده به پرسپولیس یعنی بیرانوند، جلال حسینی و وحید امیری تشکیل می‌دهند؛ بازیکنانی که به‌خاطر جایگاه‌شان تریبون‌های مهمی در اختیار دارند و مدام علیه باشگاه نفت موضع می‌گیرند. این روند چنان بوده که کار به احضار بیرانوند به دادسرا کشیده؛ آنچه خدشه بیشتری به اعتبار باشگاه نفت وارد می‌کند. این باشگاه اخیرا به دفعات شاهد تجمع و تحصن طلبکاران بوده؛ اتفاقی که نمونه‌اش در فوتبال حرفه‌ای جهان بسیار نادر است.

استقلال؛ کسر قرارداد

استقلال تهران هم دیگر باشگاهی است که مساله مشکلات مالی‌اش حجم قابل توجهی از مطالب رسانه‌های ورزشی را اشغال کرده. وضع چنان است که آبی‌ها به هر مشقتی شده تصمیم دارند رقم قرارداد برخی از بازیکنان‌شان را کسر کنند! دیروز سایت ورزش‌سه در گزارشی راجع‌به مصائب اقتصادی استقلال نوشت: بازیکنان فصل قبل استقلال بین ۵۰ تا ۷۰ درصد از قرارداد سال گذشته خود را از این باشگاه دریافت نکرده‌اند و همین موضوع باعث شده رفته رفته صدای اعتراض آنها بلند شود. بازیکنانی مثل مهدی رحمتی و خسرو حیدری به‌خاطر شرایط پیچیده استقلال در فصل نقل‌وانتقالات، حاضر شدند ابتدای فصل تنها ۱۵ درصد از قراردادشان را دریافت کنند تا باشگاه برای خرید بازیکنان جدید با مشکل روبه‌رو نشود؛ اما حالا با گذشت هشت هفته از آغاز لیگ برتر بی‌تردید آنها هم انتظار دارند که باشگاه رقم پرداختی‌شان را با سایر بازیکنان برابر کند و به ۳۰درصد برساند.

سیاه‌جامگان؛ پشیمانی مالک

اخیرا خبرهایی در مورد انصراف مالک باشگاه سیاه‌جامگان از تیمداری منتشر شد. در همین راستا دیروز علی عباسی، مدیرعامل و پسر مالک باشگاه مشهدی به «ایسنا» گفته: «ما به تکلیف‌مان در این فوتبال عمل کرده‌ایم و نمی‌توانیم آبروی خودمان را ببریم. عملا شرایط به گونه‌ای است که بخش خصوصی دیگر نمی‌تواند در فوتبال کار کند. همه چیز با فوتبال دولتی تنظیم شده و ما مجبور هستیم بازی را ترک کنیم. در فوتبال ما موضوعات مربوط به شفافیت درآمدزایی رعایت نمی‌شود و ما بر خلاف دستورات عمل می‌کنیم. حتی فدراسیون فوتبال هم درگیر عدم شفافیت است. هنوز تراز مالی شرکت ایران نوین که اسپانسر سازمان لیگ فوتبال ایران بود مشخص نشده و معلوم نیست درآمدزایی سازمان لیگ چقدر بوده است. هر شرکت و سازمانی بعد از مدتی به ثبات اقتصادی می‌رسد اما در حال هزینه کردن هستیم و نمی‌توانیم تا قیامت از جیب‌مان خرج کنیم.»