وال پست چیست؟
رپرتاژ آگهی: مهار لرزهای دیوارهای یک سازه، یک فاکتور مهم در تأمین ایمنی ساختمان است که در علم مهندسی ساختوساز، بهشدت موردتوجه قرار میگیرد. اهمیت تأمین استحکام و ایمنی سازهها و مهار آنها در برابر لرزههای مختلف، آنچنان حائز اهمیت است که قوانین و ضوابط اجرایی متعددی برای این منظور، تعریفشده است. وال پست یا وادار، یک روش بهینهسازی شده برای تأمین استحکام دیوارها و کاهش شدت تخریب آنها در هنگام زلزله است.
این نوع نگهدارنده، سالها است که در مراحل سفتکاری سازه، مورداستفاده قرار میگیرد و به شکل قابلملاحظهای، نیروهای واردشده به دیوار را مهار میکند. این روزها، در ساختار وال پستها نیز تغییراتی اعمالشده و شکل بهینهشده آنها، بهعنوان وال مش مورداستفاده قرار میگیرد. با ما همراه باشید تا این نگهدارنده را معرفی کرده و چگونگی اجرای آن را موردبررسی قرار دهیم.
هدف از اجرای وال پست چیست؟
هدفی که در استفاده از وادارها در سازههای مختلف دنبال میشود، در تعریف این تجهیزات، مشخص میگردد. این نگهدارندهها، کلافهایی هستند که به شکل عمودی یا افقی ساختهشده و استفاده از آنها، مقاومت سازه در برابر عوامل طبیعی را افزایش میدهد. اجرای این کلافها در هر ساختمان، تنشهای حاصل از زمینلرزه و طوفان را به فریمهای سازه انتقال میدهد و بهاینترتیب، ایمنی دیوار در برابر ریزش، افزایش مییابد. استفاده از این مواد، در مواقعی ایده آل به نظر میرسد که طول دهانه دیوار، بزرگ بوده و به تیر کف یا تیر سقف، متصل باشد. وادارها، از قوطی و نبشی تولید میشوند و طولهای مشخصی دارند.
عملکرد این مواد غیر سازهای، اینگونه است که مهار دیوار، بهوسیله اسکلت سازه انجام میشود. در اجرای این نگهدارندهها، معمولاً از wall studs یا گلمیخ، برای کاهش شدت تخریب سازه و نصب آسان استفاده میشود. با توجه به هدفی که در اجرای این وادارها موردتوجه قرار میگیرد، عدم استفاده از آنها یا اجرای نادرست این نگهدارندهها، میتواند خسارات جانی و مالی را در هنگام وقوع زلزله یا طوفان، افزایش دهد.
مزایا و کاربرد وال پست چیست؟
برخی از پیمانکاران و صاحبان پروژههای ساختوساز، به دلیل هزینه بالای اجرای کار یا کاهش سرعت اجرای پروژه، نصب و اجرای این نگهدارندهها را نادیده میگیرند. اگرچه برخی از مهندسین ادعا دارند که وادارهای فلزی بهعنوان نگهدارندههای قدیمی، منسوخشدهاند، اما استفاده از آنها، یک امر ضروری برای ساختمانهای مختلف به شمار میرود. از مزایای استفاده از وادار، میتوان به افزایش مقاومت ساختمان، جلوگیری از ریزش دیوارها در هنگام زلزله، افزایش استحکام و پایداری ساختمان، بهبود عملکرد ساختمان در برابر بارهای ناشی از نیروی باد و طوفان و کاهش خسارات جانی و مالی در هنگام وقوع زلزله، اشاره کرد.
لازم است بدانید که اجرای این نگهدارندهها در ساختمان، فضای موجود را کاهش میدهد و با توجه به اینکه وال پستها با استفاده از مواد فولادی تولید میشوند، افزایش هزینههای جاری در ساخت پروژه، بهعنوان یک فاکتور مهم، به معایب این تجهیزات اضافه میشود. اما تمامی این فاکتورها، قابلچشمپوشی هستند و میتوان با اجرای مهندسیشده آنها، معایب وادارها را به حداقل رساند.
انواع وادارهای مهارکننده
این تجهیزات بر اساس نحوه نصب، به انواع مختلف وادار عمودی، افقی و ترکیبی، تقسیمبندی میشوند. اجرای هریک از این نگهدارندهها، به نوع سازه و نوع بار ساختمانی بستگی دارد.
وادار عمودی و افقی
وادارهای عمودی و افقی، جزء عناصر غیر سازهای هستند و نحوه اجرای آنها، با یکدیگر متفاوت است؛ چراکه هریک، در جهات مختلفی قرار میگیرند. وادار عمودی، در جهت عمودی ساختمان و بهموازات ستونها قرار میگیرد و بارهای عمودی وارد بر سازه را مهار مینماید. در مقابل، نگهدارندههای افقی بهعنوان المانهای مهم در طراحی دیوارها، در جهت افقی و بهصورت عمود بر ستون، اجرا میشوند و بارهای افقی ساختمان را مهار میکنند.
وادار ترکیبی
وال پست ترکیبی، نوع دیگری از این مهارکنندهها است که دارای دو وادار قائم و افقی بوده و در مناطق زلزلهخیز یا در مناطقی که در معرض بادهای شدید قرار دارند، ایمنی ساختمان را فراهم میکند. وال پست ترکیبی، یکپارچگی بیشتری را برای سازه به ارمغان میآورد.
وادار میانی و انتهایی
وادارها بر اساس محل اجرا، به دو نوع وادار میانی و وادار انتهایی یا کناری، تقسیمبندی میشوند. در گذشته، وادارها به کمک نبشی اجرا میشدند، اما این روزها، بیشتر به کمک پروفیلهای ناودانی و بهصورت منقطع، ساخته میشوند. به این صورت که، لبههای بال ناودانی منقطع وادار، پانچ میشود و بهاینترتیب، امکان اجرای وال پست منقطع، بدون نیاز به گیره و قلاب، فراهم میگردد. درواقع، میتوان وال پست منقطع را به کمک میلگرد بستر، اجرا کرد. میلگرد بستر، در کاهش خرابیهای ناشی از زلزله، کاربرد بسیار مهمی دارد. اجرای وادارهای منقطع، کاهش ۳۰ درصدی هزینهها را برای شما به همراه دارد. اجرای این وادار نسبت به روش سنتی، سرعت بیشتری دارد.
نکته مهم
وادار میانی، نمونهای از وادارهای قائم است و تعداد آن برای اجرا، بر اساس طول دیوار و تعداد پنجرههای تعبیهشده در هر دیوار و فاکتورهایی از این قبیل، تعیین میشود. جهت خرید یا کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان مجموعه سینی کابل نوسان تولید کننده سینی کابل و نردبان کابل و وال پست ارتباط برقرار کنید.
شماره تماس
۰۲۱۳۳۹۹۷۷۳۶
۰۲۱۳۳۹۵۰۶۴۶
۰۲۱۳۳۹۰۴۰۹۷
۰۲۱۳۳۹۵۰۶۴۷
۰۹۱۲۹۰۰۹۳۹۷
۰۹۱۲۱۱۸۱۱۷۹
نحوه اجرای وال پست
نحوه اجرای وادارهای نگهدارنده یا مهارکننده، بر اساس نوع مصالح بهکاررفته در آنها، به دو شکل مختلف برای ساختمانهای بتنی و فلزی، دستهبندی میشود. اگر میخواهید از این محصول در سازههای بتنی استفاده کنید، باید از ورقهای فلزی کمک بگیرید؛ چراکه این ورقها، به اتصال آسانتر وادار به سازه، کمک میکنند. هنگام جایگذاری وادار در اسکلتهای بتنی نیز، باید تمام فاصلهها را از بین ببرید. برای این منظور، میتوانید از بست فلزی استفاده کنید. حال، حداقل به ۴ میلگرد نیاز دارید که از سقف و کف، به ورقها متصل باشند تا بتوانید فرایند بتنریزی را آغاز کنید. بعد از بتنریزی میتوانید قالبها را بازکنید؛ چراکه وادارها در داخل بتن، به خوبی سفت شدهاند.
نحوه اجرای این مهارکنندهها در اسکلت فلزی، متفاوت است. در چنین پروژههایی، وادار باید به خوبی بر روی ساختمان شما، متصل شود که برای این منظور، باید وال پست را بر روی تیرچه ساختمان، جوش دهید. کیفیت اجرا این نگهدارندهها در اسکلت فلزی، به نوع جوش بستگی دارد. اجرای وادار در بلوکهای سبک نیز، شیوه خاص خود را دارد. در این روش، باید ابتدا محل دقیق ورقهای اتصال به کف و سقف را مشخص کنید و بعد از ایجاد اتصال توسط نصب ورقها، وادار را به ورقهای پایینی و بالایی، جوش دهید.
قوانین و اصول اجرای وال پست
در اجرای این مهارکنندههای دیوار، قوانین و آئیننامههای خاصی تعریفشده است. بهعنوانمثال، درصورتیکه دهانه دیوارهای داخلی سازه یا محوطه، بیشتر شده یا ارتفاع افزایش یابد، باید حتماً از این نگهدارندهها استفاده کنید. ستونی که وادار به آن متصل میشود، باید استحکام کافی را داشته باشد. درصورتیکه دیوار موردنظر، بیش از ۴ متر طول داشته باشد، باید از مهارکننده قائم استفاده کنید. همچنین، اگر ارتفاع دیوار موردنظر، بیشتر از ۵ متر باشد، باید از مهارکننده افقی استفاده نمایید.
دقت داشته باشید که در اجرای این نگهدارندههای دیوار، باید لبه قائم تیغهها، پوشش داده شود. این لبهها، باید به بخشهای دیگری از سازه که از جنس فولاد هستند، متصل شوند. درصورتیکه ارتفاع دیوارهای غیر سازهای از کف، بیش از سه متر و نیم باشد و یا دیوارهای داخلی، بیش از یک و هشتدهم متر ارتفاع داشته باشند، باید حتماً با وادار فلزی، مقاومسازی شوند.
وال پست بهتر است یا وال مش؟
باوجود تمام مزایایی که برای این وادارهای فلزی تعریفشده است، در اجرای آنها، با برخی از محدودیتها مواجه هستیم. استفاده از وال مشها که درواقع شکل بهینه یافته wall post هستند، میتواند برای مهار لرزهای سازهها، انتخاب هوشمندانهتری باشد. این مواد، از لایههای فایبرگلاس تشکیلشدهاند و در آخر، توسط دو لایه پلاستر گچی یا سیمانی، پوشش داده میشوند. این لایههای فایبرگلاس، بر روی انواع دیوارهای سیمانی، سفالی، آجری، بلوک و...، اجرا میشوند و میتواند ایستایی دیوار را، به شکل قابلقبولی تأمین کنند. هزینه اجرای وال مشها نیز، ارزانتر است. در اجرای والمش، به وادارهای عمودی، افقی و میلگرد بستر، نیازی ندارید.
قیمت وال پست
قیمت، همواره بهعنوان یک فاکتور مهم در اجرای این نگهدارندهها مطرح میشود. در برآورد هزینههای مربوط به اجرای وادارها، فاکتورهای مختلفی ازجمله، قیمت ناودانی، میلگرد، نبشی اتصالدهندههایی مانند wall studs، نوع فولاد بهکاررفته در وادار، نرخ ارز، تولیدکننده وال پست و موارد دیگر، موردتوجه قرار میگیرند. اگرچه ممکن است قیمت وال پست به دلیل ترکیبات فولادی بهکاررفته در آنها، بالا باشد، اما این هزینه، ارزش تأمین ایمنی سازه در درازمدت را دارد. بهطورکلی، برای اینکه بتوانید در هزینههای جاری برای نصب و اجرای wall pust صرفهجویی کنید، بهتر است یک تولیدکننده وال پست معتبر و منصف را برای این منظور انتخاب نمایید. در نظر داشته باشید که برای اجرای این نگهدارندهها، به نیروی کار متخصص نیاز دارید و باید علاوه بر هزینههای خرید مواد لازم، هزینه نصب آن را نیز در نظر بگیرید.
جمعبندی
در این مطلب، راجع به کاربرد وال پست صحبت کردیم و انواع مختلف آن را، موردبررسی قراردادیم. برای اینکه بتوانید ساختمانهای خود را در برابر بارهای حاصل از طوفان و زلزله، مقاومسازی کنید، باید از تجهیزاتی استفاده کنید که تنش و بار اضافی واردشده به دیوارها را مهار کرده و شدت لرزه را کاهش دهند. وادارهای فلزی، درواقع تجهیزاتی هستند که اجرای آنها، استحکام دیوار را افزایش داده و سازههای مختلف را در برابر فشار، تقویت میکند.
منبع: https://navasan.ir
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.