یکی از روش‌های پیش‌بینی قیمت‌ها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس در این صفحه روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان به نمایش گذاشته شده‌اند. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمت‌ها براساس شواهد موجود پیش‌بینی شده‌اند. بازار سهام

حرکت بورس بر مدار خوش‌بینی
دیروز شاخص کل با رشد ۷۸۰ واحدی (۱۶ /۱ درصدی) در ۶۷ هزار و ۷۴۰ واحد (بیشترین از ۳۰ تیر) متوقف شد. این پنجمین روز متوالی رشد شاخص است. روز گذشته شاهد رشد حدود ۱۲۰ درصدی حجم و ارزش معاملات و رشد ۸۸ درصدی تعداد معاملات نسبت به میانگین دی بودیم. امری که بر تقویت خوش‌بینی‌ها و حضور فعال حقیقی‌ها در معاملات تاکید دارد. به نظر می‌رسد رفتارهای هیجانی بر بازار غالب شده‌اند. صف‌نشینی‌های بی‌رویه در نمادهایی که از لحاظ بنیادین حمایت نمی‌شوند به ویژه اگر با دید کوتاه مدت انجام شود، می‌تواند قیمت‌ها را حبابی کند. در این میان، حقوقی‌ها نیز با احتیاط بیشتر خرید‌هایی را انجام می‌دهند. بنابراین و با توجه به عوامل فشاری مانند افت قیمت‌های جهانی کالاها و زمانبر بودن اثرگذاری رفع تحریم ها، عدم اصلاح قیمت‌ها و رشد مداوم آنها می‌تواند پایداری رونق بورس را به مخاطره اندازد.

بازار ارز

حرکت محتاطانه معامله‌گران ارز
دیروز، هر دلار آمریکا بدون تغییر با نرخ ۳۶۵۰ تومان معامله شد. در شرایط کنونی عدم اطمینان به روند حرکتی دلار حرکت محتاطانه معامله‌گران را رقم زده است. روز دوشنبه در ساعات پایانی معاملات نرخ دلار تا سطح ۳۶۶۰ تومان نیز رسید اما بازگشت شرایط احتیاطی مانع از تداوم رشد آن شد. از طرفی با توجه به عملی شدن رفع تحریم‌ها و تاکید مسوولان بر تک نرخی شدن ارز، همچنان انتظار کاهش نرخ دلار وجود دارد. از سوی دیگر، افزایش تقاضای آربیتراژی با افزایش نرخ حواله ارز کشورهای همسایه در کنار سایر عوامل بنیادین از نرخ دلار حمایت می‌کنند. افت قیمت نفت و حرکت در کانال ۳۰دلاری (با تضعیف درآمدهای ارزی) چشم انداز تضعیف سمت عرضه را می‌دهد. این عامل در کنار ارزش بالای دلار در سطح بین‌المللی با تشدید تقاضای آربیتراژی عامل حمایت از نرخ دلار است.

بازار سکه

خوش‌بینی معامله‌گران سکه به اونس
دیروز، هر سکه طرح جدید با رشد ۲ هزار تومانی به قیمت ۹۴۱ هزار تومان معامله شد. در شرایط تعطیلی بازار اونس جهانی و عدم تغییر نرخ دلار، خوش‌بینی‌ها نسبت به رشد طلای جهانی عامل رشد قیمت سکه شد. با وجود اینکه افت بازارهای سهام، با تشدید تقاضای محافظه‌کارانه عامل حمایت از اونس بود، اما بازگشت بازارهای سهام از کف ۵/ ۳ ساله در روزهای پایانی هفته، نتوانست فشار چندانی بر اونس وارد کند. بنابراین معامله‌گران سکه نسبت به رشد پایدار آن خوش‌بین شدند. امری که باعث تخلیه اندک حباب منفی سکه (کمتر بودن ارزش بازاری از قیمت ذاتی) شد که در سه هفته اخیر تداوم یافته است. روند نرخ ارز نیز چندان مشخص نیست، اما به وجود آمدن سطح پایدار نزدیک به ۳۶۵۰ تومان می‌تواند به نزدیک شدن قیمت بازاری سکه به ارزش ذاتی آن کمک کند.

بازار طلای جهانی

نگاه اونس به سیاست‌های پولی
اونس طلای جهانی با رشد ۸/ ۰ درصدی همراه شد. نگرانی‌ها از وضعیت اقتصاد جهانی و افت قیمت نفت خروج ۷۸۰۰ میلیارد دلار از بازارهای سهام جهانی و حرکت معامله‌گران به سمت دارایی‌های کم‌ریسک‌تر را رقم زد، اما خوش‌بینی‌ها به تشدید سیاست‌های انبساطی و تقویت شاخص دلار، عامل فشار بر اونس شد. با این حال، برخی نگرانی‌ها از وضعیت اقتصاد جهانی همچنان اونس را نزدیک به ۱۱۰۰ دلار قرار داده است. بانک مرکزی اروپا با توجه به اثرات ضدتورمی افت نفت و بانک مرکزی ژاپن با توجه به ارزش بالای ین، چشم‌انداز تشدید سیاست‌های انبساطی را ارائه داده‌اند، اما افزایش نرخ بهره آمریکا عامل فشار بر اونس است که نشست دوروزه فدرال رزرو سه‌شنبه و چهارشنبه می‌تواند تصویر روشن‌تری ارائه دهد. در نظرسنجی هفتگی کیتکو ۱۱ نفر روند صعودی، ۵ کارشناس روند نزولی و یک نفر روند خنثی را پیش‌بینی کرده‌اند.

بازار اوراق مسکن

حمایت تقاضا از «تسه»ها
دیروز اوراق تسهیلات مسکن اسفند۹۲ (تسه۹۲۱۲) با رشد ۲درصدی به قیمت ۷۹ هزار و ۳۰۸ تومان معامله شدند. حمایت تقاضا از «تسه»ها رشد اوراق را پرشتاب کرده است. قیمت اوراق جدید نیز نزدیک به ۹۰ هزار تومان رسیده است. نرخ سود اوراق ۹/ ۲۳ درصد است که انتظار می‌رود مانع از رشد پرشتاب تر قیمت اوراق شود، اما حمایت تقاضا می‌تواند «تسه»ها را در کوتاه مدت در حبس بازه‌ای قرار دهد. برخی کارشناسان معتقدند با رشد معاملات مسکن در ۲ ماه اخیر و افزایش تقاضای وام، مسکن هم اکنون در فاز پیش رونق قرار گرفته است، اما از طرفی با توجه به رکود بیش از ۲ ساله مسکن، انتظار می‌رود زمان بیشتری نیاز باشد تا بخش مسکن از رکود خارج شود. از سمت عرضه همچنان شاهد مازاد عرضه مسکن هستیم، اما اقدامات دولت برای تقویت سمت تقاضا می‌تواند به رونق این بخش کمک کند.

بازار نفت

تقابل دیدگاه‌ها برای آینده نفت
هر بشکه نفت خام آمریکا با رشد هفتگی ۴/ ۹ درصدی همراه شد. فشار سمت تقاضا با تشدید نگرانی‌ها از سوی چین (دومین مصرف‌کننده نفت) و افزایش صادرات نفت ایران در کنار مازاد عرضه موجود قیمت نفت را به کمترین میزان از سال ۲۰۰۳ رساند، اما شناسایی کف، علاوه بر خوش‌بینی‌ها به تشدید سیاست‌های انبساطی بانک‌های مرکزی اروپا و ژاپن قیمت نفت را از کف بازگرداند. در شرایط کنونی، شاهد تقابل دو دیدگاه هستیم. برخی کارشناسان معتقدند قیمت‌ها به کف رسیده‌اند و افت بیشتر قیمت نفت را دور از انتظار می‌دانند، اما برخی دیگر با توجه به عوامل بنیادین و روند قراردادهای آتی معتقدند از سرگیری روند نزولی و رسیدن به کف قیمتی جدید دور از انتظار نیست. بر اساس تجربه تاریخی، مواقعی که شاهد تقابل ۲ دیدگاه هستیم، انتظار می‌رود تغییر روند در مسیر قیمت‌ها ایجاد شود.