طبق تحلیل امور بین‌الملل شرکت ملی نفت، انتظارات در زمینه افزایش قیمت نفت در نیمه دوم سال کمرنگ شده و اکنون بیشتر تحلیلگران احتمال می‌دهند که قیمت‌ نفت در نیمه دوم سال افت شدیدتری را تجربه خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، امور بین‌الملل شرکت ملی نفت در تحلیل بازار نفت آورده است: ضعف عوامل بنیادین سبب شد تا روند نزولی قیمت نفت‌خام در بازارهای جهانی ادامه یافته و قیمت نفت برنت برای اولین‌بار از ژانویه سال جاری به کمتر از 50 دلار در هر بشکه برسد. در حالی‌که بازار نفت با حجم معتنابه عرضه و مازاد آن روبه‌رو است، نگرانی معامله‌گران از ورود نفت ایران و منبع جدید برای تشدید شکاف میان عرضه و تقاضای نفت بیشتر شده است.


وزیر نفت گفته است که یک هفته پس از برداشته شدن تحریم‌ها روزانه ۵۰۰ هزار بشکه و یک ماه پس از آن یک میلیون بشکه در روز به تولید نفت ایران افزوده خواهد شد. تاثیر این خبر هنگامی بیشتر شد که جان کری؛ وزیر امور خارجه ایالات متحده بر آن شد تا در پایتخت قطر با وزرای خارجه ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج‌فارس دیدار کند تا از هراس آنان از جمع‌بندی هسته‌ای با ایران بکاهد.


یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفت: این سفر فرصتی واقعی برای وزیر خارجه آمریکا است تا به سوالات باقیمانده وزرای خارجه شورای همکاری خلیج‌فارس عمیقا پاسخ دهد به این امید که آنها را راضی کند و اطمینان حاصل شود که آنان از تلاش‌های رو به جلوی ما حمایت می‌کنند. این در حالی است که دست‌اندرکاران بازارهای جهانی نفت از کاهش تولید شیل‌اویل نیز ناامید شده و بر تلاش اکثر تولیدکنندگان نفت به افزایش سطح تولید و کسب سهم از بازار تاکید می‌ورزند. بالا رفتن تعداد دکل‌های حفاری نفت در هفته گذشته نیز موید این نظر بود. کارشناسان بانک Barclays نیز اعلام کردند: گروه 101 شرکت نفتی که 40 درصد تولید نفت جهان را در دست دارند، تولیدشان را در سال 2015 کاهش ندادند. آنها پس از رشد یک میلیون بشکه در روز در سال 2014 سعی دارند که رشد مذکور را در سال 2015 به 4/ 1 میلیون بشکه در روز رسانده و آن را برای سال 2016 نیز حفظ کنند. از سوی دیگر، نگرانی درخصوص چشم‌انداز نامطلوب تقاضا نیز رو به افزایش است چرا‌که به‌طور معمول ضریب بهره‌برداری پالایشی در آمریکا که برای تولید و تامین تقاضای بنزین در فصل رانندگی طی ماه ژوئیه به اوج خود می‌رسد، در ماه‌های اوت تا اکتبر رو به کاستی می‌گذارد. کاهش تقاضا برای نفت تنها معلول این عامل نبوده و عوامل اقتصادی نیز در آن دخیلند؛ به‌طوری‌که پارامترهای اقتصادی دو کشور بزرگ مصرف‌کننده نفت یعنی آمریکا و چین نیز چندان نویدبخش نیست. با اینکه شاخص هزینه‌ مصرفی خانوارهای ایالات متحده در ماه ژوئن 2/ 0 درصد رشد داشته (به علت بالا رفتن شاخص قیمت کالاهای مصرفی) اما این میزان کمترین رشد از ماه فوریه به‌شمار می‌رود که معرف کمتر شدن سطح درآمد خانوارها است. همچنین وزارت بازرگانی این کشور اعلام کرده است که شاخص مدیران خرید آمریکا از 7/ 53 در ماه ژوئن به 7/ 52 در ماه ژوئیه کاهش یافته است. علاوه بر این، شرایط اقتصادی در چین نیز مدتی است که توجه تمامی کارشناسان اقتصادی را به خود معطوف داشته است. مدتی است که افت بورس شانگهای موجب تلاش سیاست‌گذاران چین برای کنترل بازار سهام شده و اینک گزارش کاهش تولید صنعتی این کشور در ماه ژوئیه نیز توانست تاثیر منفی بر بازار نفت و سایر کالاها بر جای گذارد، به‌طوری‌که شاخص S&P500 در روز دوشنبه 2درصد افت کرد.


با این وجود انتظارات در زمینه افزایش قیمت نفت در نیمه دوم سال کمرنگ شده و اکنون بیشتر تحلیلگران احتمال می‌دهند که قیمت‌ نفت در نیمه دوم سال افت شدیدتری را تجربه خواهد کرد.


نفت ۳۰ دلاری در راه است؟

اگر چه قیمت نفت به سطح 50 دلار درهر بشکه بازگشته است، اما برخی از تحلیلگران معتقدند دورنمای بازار نفت بسیار کاهشی است و اصلا عجیب نیست اگر قیمت نفت طی چند ماه آتی به سطح 30 دلار در هر بشکه برسد. به گزارش اقتصادنیوز به نقل از شبکه خبری CNBC، ادوارد مورس، رئیس‌ مرکز تحقیقات بازار کالای سیتی گروپ می‌گوید: در حال حاضر هیچ دلیلی وجود ندارد تا سقوط قیمت نفت به سطح 30 دلار را منتفی کند. تنها در این قیمت تولید نفت کاهش خواهد یافت و شرایط اضافه عرضه در بازار کنترل می‌شود. مورس ادامه می‌دهد: به نظر من در اواخر سال جاری یا در سه‌ ماه نخست سال بعد قیمت نفت به سطح 30 دلار در هر بشکه خواهد رسید البته من گمان نمی‌کنم زمان زیادی در این سطح باقی بماند. در حالی که کاهش رشد اقتصادی چین تقاضا برای نفت را کاهش داده است اما بازار نفت در همین حال با اضافه عرضه نیز روبه‌رو‌ است. با چشم‌‌انداز افزایش صادرات نفت ایران درکنار افزایش تولید کشورهایی همچون عراق و عربستان قیمت نفت بیش از آنچه انتظار می‌رفت کاهش داشته است. در همین حال هیچ نشانه‌ای نیز از تغییر رویه اوپک برای کاهش تولید نفت مشاهده نمی‌شود.


در این بین مارک موبیوس، رئیس اجرایی شرکت سرمایه‌گذاری «Templeton Emerging Markets Group»درباره نوسانات قیمت نفت سخن گفت و بخش عمده تحولات اخیر در این بازار را ناشی از رفتارهای احساسی معامله‌گران تحلیل کرد.


مارک موبیوس با اشاره به اینکه ریزش قیمت نفت کاملا احساسی است و در طولانی‌مدت ارتباط واقعی با تولید ندارد، به تلویزیون «سی‌ان‌بی‌سی» گفت: در مورد قیمت نفت هیچ‌کس، حتی سرشناس‌ترین افراد این حوزه، متخصص نیستند. بسیاری شرکت‌ها بر اساس پیش‌بینی‌هایشان تصمیم‌گیری می‌کنند که هرگز درست از آب در نیامده است. قیمت نفت در حال حاضر در مرز 50 دلار است که هرگز کسی فکرش را نمی‌کرد. رئیس بزرگ‌ترین شرکت سرمایه‌گذاری بازارهای نوظهور بریتانیا افزود: اگر به میزان عرضه و تقاضای نفت طی 20 سال گذشته نگاه کنیم، نرخ رشد به زحمت به یک درصد در سال می‌رسد، اما در هر سال به‌طور جداگانه در طیف مثبت و منفی 5 تغییر کرده است. در نتیجه قیمت نفت کاملا احساسی تغییر می‌کند و ربطی واقعی به میزان تولید در بلندمدت ندارد. وی ادامه داد: بسیاری از شرکت‌های نفتی تصور می‌کردند قیمت نفت در بدترین حالت به 60 تا 70 دلار در هر بشکه برسد و متعاقبا تصمیماتشان را بر آن اساس اتخاذ می‌کردند و با توجه به آن قیمت‌ها به استخراج و تولید ادامه می‌دادند. قیمت نفت خام برنت چند روزی است در مرز 50 دلار معامله می‌شود که پایین‌ترین قیمت از ماه ژانویه است. دیدگاه موبیوس با بسیاری از معامله‌گرهای دیگر در تضاد است. سایر کارشناس‌ها رفتار نفت را به بازار اشباع کنونی مرتبط می‌دانند که البته به خاطر توافق هسته‌ای ایران تشدید شده است. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران اخیرا گفته است: پس از برداشته شدن تحریم‌ها، تهران می‌تواند ظرف یک هفته میزان تولید را تا 500 هزار بشکه در روز افزایش دهد.