گروه نفت و پتروشیمی، نسیم علایی: کاهش غیر‌منتظره تعداد دکل‌های حفاری فعال در میادین نفتی آمریکا، رشد بیش از 5/ 4 درصدی قیمت نفت را رقم زد. این در حالی است که طی روزهای اخیر کاهش سطح ذخیره‌سازی نفت این کشور در کنار افت شاخص دلار رشد قیمت نفت را تشدید کرده‌است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، قیمت نفت خام آمریکا در پایان معاملات روز جمعه در بازار نایمکس رشد 54/ 4 درصدی داشت و با 62/ 2 دلار افزایش قیمت نسبت به روز پنجشنبه به 30/ 60 دلار بر بشکه رسید. نفت برنت نیز در همین روز 76/ 4 درصد رشد کرد و هر بشکه از این نوع نفت با 98/ 2 دلار افزایش با قیمت 56/ 65 دلار به فروش رسید. در این بین معاملات روز جمعه آخرین روز کاری ماه مه ‌2015 بوده است. بر این اساس می‌توان گفت قیمت نفت آمریکا در ماه مه ‌بر خلاف نفت برنت و سبد نفتی اوپک رشد داشته است. بر اساس آخرین قیمت‌های روز جمعه می‌توان گفت نفت خام آمریکا در ماه مه ‌رشد 1/ 1 درصدی داشته است در حالی که نفت برنت 9/ 2 درصد کاهش و سبد نفتی اوپک 6/ 4 درصد افت داشته‌اند.

افت ۱۳ عددی تعداد دکل‌ها
بر اساس آمار منتشر شده توسط شرکت بیکر هیوز در هفته منتهی به ۲۲ مه‌تعداد دکل‌های فعال در میادین نفتی آمریکا ۱۳ عدد کاهش یافت و به ۶۴۶ دکل رسید، این در حالی است که این تعداد افت در تعداد دکل‌ها بیشترین کاهش طی چهار هفته اخیر بوده است به‌طور مثال در هفته پیش از آن، تنها یک دکل از دور خارج شده بود.
طی چند هفته اخیر سرعت کاهش تعداد دکل‌های حفاری در میادین نفتی آمریکا کاهش یافته بود و بر این اساس فعالان بازار انتظار این تعداد از دور خارج شدن دکل را نداشتند و همین مساله موجب شد در ساعات پایانی معاملات روز جمعه قیمت نفت رشد قابل‌توجهی داشته باشد. بیکر‌هیوز در این خصوص گفت: پایین آمدن شمار دکل‌های حفاری نفتی نشان می‌دهد که با وجود بهبود قیمت‌های نفت خام، کاهش فعالیت‌های حفاری در ٦ ماه گذشته همچنان ادامه دارد. هفته یاد شده بیست و پنجمین هفته پیاپی بود که شاهد افت تعداد دکل‌های حفاری در میادین نفتی آمریکا بودیم.به گزارش «دنیای اقتصاد» با افت ٦٠ درصدی قیمت نفت از نیمه سال ۲۰۱۴ تا ژانویه ۲۰۱۵ ادامه فعالیت حفاری در میادین نفتی شیل صرفه اقتصادی نداشت و به همین دلیل بسیاری از دکل‌های حفاری در میادین نفتی شیل از فعالیت باز‌ماندند و نیمه‌کاره رها شدند. براساس آمار شرکت بیکر‌هیوز تعداد دکل‌های حفاری در ماه اکتبر در بیشترین سطح خود قرار گرفت و به ۱۶۰۹ عدد رسید. حال با افزایش قیمت نفت طی دو ماه اخیر بسیاری از کارشناسان احتمال دادند که این دکل‌ها به چرخه فعالیت بازگردند؛ این گمانه طی این مدت نگرانی‌هایی را درخصوص آینده قیمت‌ها به‌وجود آورده بود. حال با سرعت گرفتن دوباره افت تعداد دکل‌ها قیمت نفت رشد قابل‌توجهی یافت.
زمانی که عربستان در نشست ۱۶۶ اوپک که آذرماه در وین برگزار شد با کاهش سطح تولید نفت این سازمان مخالفت کرد بسیاری از کارشناسان اعلام کردند که سعودی‌ها جنگی را علیه تولید‌کنندگان نفت شیل در آمریکا آغاز کرده‌اند و قصد دارند با کاهش قیمت نفت، تولید نفت از این میادین نفتی را محدود کنند. هرچند با گذشت چندین ماه از این نشست شاهد افت ۹۶۳ دکل در میادین نفتی شیل آمریکا بوده‌ایم اما تولید نفت این کشور تغییر محسوسی نداشته و به تازگی برخی کارشناسان، عربستان را بازنده جنگ با شیل اعلام کرده‌اند چراکه با افزایش قیمت نفت فعالیت در این میادین نفتی افزایش می‌یابد و دوباره شاهد رشد تولید نفت آمریکا خواهیم بود. با این وجود در حالی که کمتر از یک هفته به نشست بعدی این سازمان زمان باقی است، به نظر نمی‌رسد عربستان قصد داشته باشد سیاست خود را تغییر دهد.
در این بین کاهش ارزش دلار بر رشد قیمت نفت کمک کرد. انتشار آمارهای مربوط به کاهش تولیدات صنعتی آمریکا تاثیر زیادی بر افت ارزش دلار در برابر یورو و ین داشته است. بر اساس این آمار تولیدات صنعتی آمریکا در ماه مارس با بیشترین کاهش در ۵/ ۲ سال اخیر روبه‌رو‌ شده است. در عین حال حجم ذخایر نفتی آمریکا نیز در هفته منتهی به ۲۲ مه ‌۸/ ۲ میلیون بشکه کاهش داشت و به ۴/ ۴۷۹ میلیون بشکه رسید. هر‌چند که آمار منتشر شده از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان می‌دهد سطح ذخیره‌سازی نفت این کشور همچنان ۴/ ۸۶ میلیون بشکه بیشتر از مدت مشابه سال پیش است اما افت این ذخایر برای چهارمین هفته پیاپی است که رخ می‌دهد و بر این اساس روی قیمت نفت اثر گذار بوده و به رشد آن کمک کرده است.