با حضور روحانی در عسلویه
مگاپروژه گازی وارد مدار شد
گروه نفت و پتروشیمی: بالاخره فاز ۱۲ پارس جنوبی در میان تحریمها و محدودیتهای مالی افتتاح شد. فاز ۱۲ که از آن بهعنوان مهمترین فاز پارس جنوبی یاد میشود روزگذشته با حضور رئیسجمهور، وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی نفت افتتاح شد.
فاز ۱۲ بزرگترین پروژه نفتی و گازی تاریخ صنعت نفت ایران محسوب میشود که حدود ۱۳ درصد از کل گازکشور را تامین خواهد کرد. تولید گاز کشور در حال حاضر حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب است که از این رقم ۷۵ میلیون مترمکعب توسط فاز ۱۲ تامین میشود. ارزش تولیدات فاز ۱۲ پارسجنوبی در حال حاضر بیش از ۵/ ۲ میلیارد دلار است که در حدود ۵/ ۷ میلیارد دلار هزینه را به خود اختصاص داده است و انتظار میرود روزانه ۱۸ میلیون دلار درآمد عاید کشور کند.
گروه نفت و پتروشیمی: بالاخره فاز ۱۲ پارس جنوبی در میان تحریمها و محدودیتهای مالی افتتاح شد. فاز ۱۲ که از آن بهعنوان مهمترین فاز پارس جنوبی یاد میشود روزگذشته با حضور رئیسجمهور، وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی نفت افتتاح شد.
فاز ۱۲ بزرگترین پروژه نفتی و گازی تاریخ صنعت نفت ایران محسوب میشود که حدود ۱۳ درصد از کل گازکشور را تامین خواهد کرد. تولید گاز کشور در حال حاضر حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب است که از این رقم ۷۵ میلیون مترمکعب توسط فاز ۱۲ تامین میشود. ارزش تولیدات فاز ۱۲ پارسجنوبی در حال حاضر بیش از ۵/ ۲ میلیارد دلار است که در حدود ۵/ ۷ میلیارد دلار هزینه را به خود اختصاص داده است و انتظار میرود روزانه ۱۸ میلیون دلار درآمد عاید کشور کند. با راهاندازی فاز ١٢ پارس جنوبی که معادل سه فاز استاندارد گاز است، روزانه ۳ میلیارد فوتمکعب یا ۲۵ میلیون مترمکعب گاز ترش استخراج و شیرینسازی میشود؛ ضمن اینکه روزانه ١٢٠ هزار بشکه میعانات گازی و ٧٥٠ تن گوگرد گرانوله نیز استحصال خواهد شد. بررسیها نشان میدهد با گشایش هر فاز پارس جنوبی یک درصد به تولید ناخالص داخلی (GDP) ایران افزوده میشود؛ بنابراین با راهاندازی فاز ١٢ بیش از سه درصد به تولید ناخالص داخلی افزوده خواهد شد. به گزارش خبرنگار اعزامی «دنیای اقتصاد» به منطقه ویژه اقتصادی پارس، بیژن زنگنه، در مراسم افتتاحیه رسمی این فاز با اشاره به سهم قابل توجه فاز ۱۲ در رشد ۱۲۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز کشور گفت: بیش از ۵۰ درصد از افزایش تولید گاز طبیعی(حدود ۶۸ میلیون مترمکعب) از طریق فاز ۱۲ تامین شده است.
زنگنه دوشنبه شب نیز درجمع خبرنگاران با تاکید بر موفقیتهایی که در راستای توسعه برداشت گاز از فازهای مختلف بهخصوص فاز ۱۲ پارس جنوبی کسب شده، در بخش نفت نیز به توانایی افزایش یک میلیون بشکهای توان صادراتی کشور اشاره کرد که این امر منوط به رفع تحریمها است.
وی با ابراز خرسندی از همزمان شدن بهرهبرداری از فاز ۱۲ پارس جنوبی با شصت و چهارمین سالگرد ملی شدن صنعت نفت گفت: با بهرهبرداری از این طرح، روزانه ۸۰ میلیون مترمکعب گاز و ۱۲۰هزار بشکه میعانات گازی به ظرفیت تولید کشور افزوده میشود. زنگنه به شرایط تحریمها و محدودیتهای مالی موجود بر سر راه این پروژه اشاره کرد و افزود: با سعی و تلاش تمام دستاندرکاران، این فاز بهعنوان یک اقدام مهم و بزرگ به اتمام رسید و این مساله نشان میدهد که صنعت نفت بهطور کامل ملی شده است. وزیر نفت با اشاره به اینکه هیچ ناظر خارجی یا مسوول داخلی افزایش ١٠٠ میلیون مترمکعبی گاز را در یک سال باور نمیکرد، افزود: این کار با یک مدیریت جهادی و همکاری تمام پیمانکاران و شرکتهای داخلی انجام شده است. وزیر نفت با بیان اینکه در فاز ۱۲ پارس جنوبی ۵/ ۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری شده است، گفت: اجرای فازهای متعارف ۱۲ ، ۱۵ و۱۶، ۱۷و۱۸ از پروژههای اولویتدار وزارت نفت هستند. وی تولید کنونی فازهای ۱۲، ۱۵ و ۱۶، ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی را به ترتیب روزانه بیش از ۶۸،۳۷ و ۱۸ میلیون مترمکعب اعلام کرد. وی همچنین زمان بهرهبرداری رسمی فازهای ۱۵ تا ۱۶ و ۱۷ تا ۱۸ را به ترتیب اواخر بهار و تابستان سال ۹۴ عنوان کرد. وزیر نفت با یادآوری اینکه پس از اولویتبندی فازهای پارس جنوبی انتقادهای زیادی مطرح شد، افزود: بسیاری معتقد بودند اولویتبندی فازهای پارس جنوبی کار اشتباهی است اما با به پایان رسیدن فاز ١٢ و پیشرفت بقیه پروژههای اولویت نخست، نشان دادیم که این تصمیمگیری و اولویتبندی فازها کار اشتباهی نبوده است.
وی افزود: تا به امروز ارزش تولیدات فاز ١٢ پارس جنوبی به بیش از ۵/ ۲ میلیارد دلار رسیده و چنانچه در سال ٩٤ واحدهای باقیمانده این پروژه به بهرهبرداری کامل برسد درآمد سالانه ایران از این فاز به ٦ تا ٩ میلیارد دلار میرسد.
وزیر نفت درباره توسعه فاز ۱۱ با قراردادهای تازه توضیح داد: در فاز ۱۱ از روش دیگری به جز این قرارداد استفاده میکنیم، بهطوری که در این فاز بخش بزرگی از کار در دریا و بخش کوچکی از آن در خشکی اجرا میشود. زنگنه میزان سرمایه لازم برای پایان همه طرحهای پارس جنوبی را ۲۰ میلیارد دلار برآورد و تشریح کرد: بخشی از منابع مالی مورد نیاز در شورای اقتصاد تصویب شده و بخشی از آن قرار است از صندوق توسعه ملی و منابع داخلی شرکت ملی نفت تامین شود که در صورت عملی شدن تامین منابع مورد نیاز، ظرف سه سال آینده پروژه پارس جنوبی به اتمام خواهد رسید.
این مقام ارشد وزارت نفت با بیان اینکه زمستان سال جاری شاهد افزایش بیش از ۱۰۰ میلیون مترمکعبی گاز بودیم، ادامه داد: سال گذشته گازرسانی به نیروگاهها و واحدهای صنعتی روزانه به حدود ۳۶ میلیارد مترمکعب رسیده است که این مهم موجب کاهش میزان مصرف سوخت مایع در کشور شد.
اخبار نفتی وزیر
دراین بین درشامگاه دوشنبه،وزیر نفت در نشست مطبوعاتی اظهار کرد: در صورت برداشته شدن تحریمها، ایران میتواند ظرف چند ماه صادرات نفت خود را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد. به گفته وی، با افزایش صادرات ایران قیمت نفت کاهش نمییابد.
بیژن زنگنه دراین نشست که با حضور خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی برگزار شد، ضمن تشریح چگونگی پیشرفت فازهای مختلف این میدان گازی در پاسخ به سوال خبرنگاران علاوه بر تشریح مراحل تکمیل فازهای مختلف پارس جنوبی، به برخی جزئیات صادرات نفت کشور پرداخت.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا افزایش صادرات نفت توسط ایران باعث کاهش قیمت نفت نخواهد شد، گفت: درصورتی که تحریمها برداشته شود اتفاقات دیگری نیز میافتد و به اعتقاد من افزایش تولید نفت ایران نمیتواند بر کاهش قیمت نفت تاثیرگذار باشد. وزیر نفت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا روند صعودی قیمت نفت آغاز خواهد شد، گفت: از نظر من قیمت نفت رو به بالا است و اگر بازار را عادی بگذارند قیمت نفت صعودی خواهد بود. اما برخی دخالت سیاسی میکنند و قیمت را پایین میکشند. وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا برای افزایش یک میلیون بشکهای صادرات نفت ایران پس از تحریمها با پالایشگرهای اروپایی مذاکره کردهاید یا اینکه به فکر بازار جدید هستید، گفت: بازارهای نفت متعدد است و اگر تحریمها برداشته شود به هر جا که مصلحت باشد نفت صادر میکنیم ضمن اینکه در حوزه بازاریابی توانمند هستیم و نفت روی دست ما نمیماند. زنگنه به جزئیات فروش نفت اشاره و اظهار کرد: همه پولهای نفت فروخته شده به جز یک مورد پول نفت هند که به حساب بانک مرکزی واریز میشود. وی افزود: آن بخش از پول نفتی که به دلیل تحریمها به حساب بانک مرکزی واریز نشده با رفع تحریم به حساب بانک مرکزی واریز خواهد شد.وزیر نفت به عمر ۱۱۶ ماهه پروژه فاز ۱۲ اشاره کرد و گفت: قرارداد فاز ۱۲ از سال ۱۳۸۴ امضا شده و از آن زمان تا کنون ۵ وزیر تغییر کرده، بنابراین این طرح حاصل تلاش جمعی است و کسی حق ندارد این پروژه را به اسم خود تمام کند. وزیر نفت همچنین همکاریهای شرکتهای خارجی در صنعت نفت ایران در صورت لغو تحریمها را پلی برای تقویت توانمندی و فناوری ملی ایران دانست. زنگنه اولویتهای بعدی پارس جنوبی را فاز ۱۹ تا ۲۱ اعلام کرد و گفت: این سه فاز اولویتهای بعدی پارس جنوبی برای توسعه هستند که در صورت تامین منابع مالی مورد نیاز و امکانات کافی اجرا میشوند.
زنگنه در این نشست کشورهای چین و روسیه را شرکای راهبردی ایران اعلام و اظهار کرد: شرکتهای چینی و روسی چه در زمان تحریمها و چه در زمان رفع تحریمها شرکای راهبردی ما بوده و حتی نسبت به دیگر کشورها برای همکاری در اولویت هستند. وی به پایان همکاری شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) در فاز ۱۱ اشاره کرد و گفت: دو طرف قرارداد (ایران و چین) در این فاز دیگر هیچ تعهدی به هم ندارند و این شرکت به دلیل تحریمها این فاز را توسعه نداده است.
زنگنه با تاکید بر اینکه سهم گاز در سبد انرژی کشور به ۷۰ درصد خواهد رسید به برنامههای وزارت نفت برای افزایش صادرات گاز اشاره و اظهار کرد: افزایش صادرات گاز بهعنوان یک اصل در سیاستهای اقتصاد مقاومتی دیده شده است و در این راستا صادرات با LNG و همچنین خطوط لوله را در دستور کار خواهیم داشت بهطوری که هماکنون به ترکیه گاز صادر میکنیم و قراردادهایی با عراق و عمان نیز داریم. وزیر نفت تصریح کرد: همچنین صادرات گاز بهصورت محدود به آذربایجان نیز صورت میگیرد و سایر کشورهای همسایه مانند پاکستان و افغانستان نیز برای صادرات گاز مطرح هستند و همچنین برای صادرات گاز به اروپا آمادهایم.
وزیر نفت همچنین در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت قرارداد صادرات گاز به پاکستان گفت: خط لوله ایران- پاکستان تقریبا آماده است و طرف پاکستانی به دلیل تحریمها به تعهدات خود عمل نکرده و از ابتدای ۲۰۱۵ گاز را از ایران وارد نکرده است. زنگنه با اشاره به اینکه قرارداد صادرات گاز به پاکستان را معتبر میدانیم و با برداشته شدن تحریمها این قرارداد اجرایی میشود اضافه کرد: جریمه طبق قرارداد موجود بر سر جایش است و اگر طرف پاکستانی درباره این موضوع حرفی دارد باید مذاکرات جدید صورت بگیرد.
صفحه 8 (خبر) را بخوانید.
ارسال نظر