در سالهای ٧٦ تا ٨٤
«سیانجی» جایگزین بنزین تولیدی ٣پالایشگاه شد
شانا: طرح جایگزینی سیانجی با بخشی از بنزین مصرفی در کشور از مهمترین اقدامهای دولت در سالهای ٧٦ تا ٨٤ محسوب میشود. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش با حضور در برنامه ویژه شبکه یک سیما اظهار کرد: اگر مصرف سیانجی با بخشی از مصرف بیرویه بنزین جایگزین نمیشد، هماکنون معادل تولید ٣پالایشگاه کشور کمبود بنزین داشتیم. عباس کاظمی با بیان اینکه هماکنون روزانه معادل تولید سه پالایشگاه کشور چیزی حدود ۲۱میلیون لیتر بنزین سیانجی مصرف میشود، افزود: قرار است امسال به ظرفیت، سیانجی در سبد سوختی کشور ٣ تا ٤ میلیون مترمکعب اضافه شود.
شانا: طرح جایگزینی سیانجی با بخشی از بنزین مصرفی در کشور از مهمترین اقدامهای دولت در سالهای ٧٦ تا ٨٤ محسوب میشود. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش با حضور در برنامه ویژه شبکه یک سیما اظهار کرد: اگر مصرف سیانجی با بخشی از مصرف بیرویه بنزین جایگزین نمیشد، هماکنون معادل تولید ٣پالایشگاه کشور کمبود بنزین داشتیم.عباس کاظمی با بیان اینکه هماکنون روزانه معادل تولید سه پالایشگاه کشور چیزی حدود ۲۱میلیون لیتر بنزین سیانجی مصرف میشود، افزود: قرار است امسال به ظرفیت، سیانجی در سبد سوختی کشور ٣ تا ٤ میلیون مترمکعب اضافه شود. به گفته وی این میزان میتواند بخشی از کمبود بنزین را جبران کند. افزایش واردات بنزین هزینه اضافی برای کشور ندارد
کاظمی با بیان اینکه افزایش واردات بنزین به کشور صرفه اقتصادی دارد، افزود: بخشی از محصول پتروشیمیها به عنوان اکتان افزا برای امتزاج با تولید پالایشگاهها بهمنظور تولید نهایی بنزین خریداری میشد که این اتفاق در زمان تحریمهای بینالمللی علیه ایران کلید خورد.به گفته وی به علت دخالت در حلقه تولید محصولات پتروشیمی و جلوگیری از صادرات بخشی از محصولات آنها در سالهای تحریم، وزارت نفت پول بیشتری (نسبت به واردات بنزین) به پتروشیمیها پرداخت کرده است.
ارسال نظر