گروه نفت و پتروشیمی: روز گذشته بازار نفت مجددا در مسیر کاهشی قرار گرفت و قیمت‌ها به کمترین میزان در دو ماه اخیر رسید. نگرانی از رشد تولید نفت آمریکا و ضعف اقتصادی در آسیا مهم‌ترین عوامل افت قیمت‌ها در روز گذشته عنوان شد.

به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از تارنمای بلومبرگ، روز گذشته بهای نفت خام آمریکا در بازار نیویورک تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۵ به وقت تهران) ۷۲ سنت کاهش یافت و به ۶۹/ ۴۴ دلار بر بشکه رسید. برنت، نفت شاخص بازار لندن نیز افت ۶۶ سنتی را تجربه کرد و هر بشکه از آن به قیمت ۲/ ۴۶ دلار به فروش رسید. از سویی بر اساس آخرین به‌روز‌رسانی سایت رسمی دبیرخانه اوپک، بهای سبد نفتی این سازمان روز جمعه، آخرین روز معاملاتی بازارهای جهانی در هفته گذشته ۶/ ۱ دلار کاهش یافته و به ۵۸/ ۴۲ دلار رسیده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، پالایشگاه‌های آسیایی شروع به کاهش حجم سفارشات نفت خام خود کرده‌اندکه برای این واقعه دو دلیل ذکر شده است.

از سویی گفته می‌شود کاهش رشد اقتصادی در کشورهای آسیایی یکی از عوامل کاهش تقاضا از سوی آنها است. از سوی دیگر باید توجه داشت که این کشورها سال گذشته با استفاده از فرصت نفت ارزان واردات نفت خود را به شدت افزایش داده بودند و حجم ذخایر نفتی آنها به‌طور بی‌سابقه‌ای بالا رفت. از همین رو کاهش واردات آنها در حال حاضر قدری طبیعی است. در حال حاضر بازار منتظر اعلام مقدار رشد اقتصادی چین است، این آمار روز پنج‌شنبه منتشر خواهد شد. کارشناسان میزان رشد اقتصادی این کشور در سه ماه دوم سال ۲۰۱۶ را ۶/ ۶ درصد برآورد کرده‌اند که کمترین میزان ظرف ۷ سال اخیر محسوب می‌شود. در سه ماه اول سال جاری رشد اقتصادی چین ۷/ ۶ درصد بوده است.

با این حال انجمن تولیدکنندگان خودرو اعلام کرده‌اند میزان معاملات خودرو در ژوئن سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۱۴ درصد معادل ۱/ ۲ میلیون دستگاه افزایش یافته است. این عامل می‌تواند تقاضا برای بنزین و به دنبال آن نفت خام را از سوی این کشور در سطح بالایی قرار دهد. روز گذشته همچنین آمار سفارشات ماشین‌آلات صنعتی ژاپن در ماه مه منتشر شد، بر اساس این آمار میزان خرید ماشین‌آلات صنعتی این کشور به‌طور غیر منتظره‌ای برای دومین ماه پیاپی کاهش یافته است، در واقع این آمار در ماه مه افت ۴/ ۱ درصدی را تجربه کرده در حالی که برآورد می‌شد ۶/ ۲ درصد افزایش یابد. به گزارش cnbc، افزایش قدرت ین(پول رسمی ژاپن) در برابر دلار و همچنین کاهش تقاضا موجب افزایش فشار بر سود و مخارج تولیدکنندگان این کشور شده است. در همین حال شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد بسیاری از تولیدکنندگان نفت در آمریکا در قیمت‌های حدود ۴۵ دلار بر بشکه می‌توانند به تولید خود ادامه دهند. براساس آمار موسسه بیکرهیوز، در ۵ هفته از ۶ هفته گذشته تعداد حفاری در میادین نفتی این کشور افزایش یافته است. هفته گذشته تعداد دکل‌های حفاری در میادین نفتی آمریکا ۱۰ مورد دیگر افزایش یافت و به ۳۵۱ دستگاه رسید. این در حالی است که از ماه ژوئن سال گذشته به دنبال افت شدید قیمت‌ها بسیاری از تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا ورشکسته شدند و میزان حفاری در میادین نفتی این کشور در مسیر کاهشی قرار گرفت. کارشناسان بر این باورند که این موضوع می‌تواند سیگنال توقف افت تولید نفت در آمریکا باشد.

یکی دیگر از نگرانی‌های بازار نفت حجم ذخایر بنزین در آمریکا است، اداره اطلاعات انرژی آمریکا در آخرین آمار خود سطح ذخیره‌سازی بنزین در این کشور را حدود ۸۷۶/ ۲۳۸ میلیون بشکه اعلام کرد که رقم بی‌سابقه‌ای در تاریخ آن کشور محسوب می‌شود. این سطح از حجم ذخایر بنزین را اگر در کنار این موضوع قرار دهیم که به دلیل قرار گرفتن در فصل گرما و افزایش مسافرت‌های جاده‌ای در نیمکره شمالی مقدار تقاضا برای بنزین در بالاترین سطح خود در طول سال قرار دارد به خطر این واقعه برای بازار نفت پی خواهیم برد. عواملی که ذکر شد موجب افزایش نگرانی بین معامله‌گران نفت شده به‌طوری‌که تعداد قراردادهای موقعیت‌ انتظار رشد قیمت در بازار آتی نفت به شدت کاهش یافته است. به گزارش رویترز، صندوق‌های پوشش ریسک و سفته‌بازان بزرگ موقعیت خالص رشد قیمت نفت را در هفته منتهی به ۵ ژوئن ۶۷۳۲ مورد کاهش دادند و به ۱۷۲۲۵۸ قرارداد رساندند که کمترین تعداد ظرف ۴‌ماه اخیر است. در واقع با توجه به پیش‌بینی افزایش نوسان در بازار نفت به دلیل نگرانی از وضعیت تعادل در سمت عرضه و تقاضا، صندوق‌های مالی ترجیح می‌دهند که در ماه‌های آینده، ریسک‌پذیری خود را کاهش دهند و از ضررهای بیشتر پیشگیری کنند که خود موجب افزایش فشار بر بازار نفت شده است.