در تازهترین آمار رسمی منعکس شد
ریزش پاییزی بازار مسکن
دنیای اقتصاد: شروع نزولی فصل پاییز در بازار مسکن، مرحله پنجم «کاهش قیمت» در سال ۹۳ را برای آپارتمانهای تهران رقم زد. آمار جدید دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن از کاهش ۶/۲درصدی قیمت در مهرماه حکایت دارد و نشان میدهد: متوسط ارزش واحدهای مسکونی تهران به سطح شهریور ۹۲ بازگشته و به مترمربعی ۴ میلیون و ۶۳ هزار تومان رسیده است. به گفته مدیرکل اقتصاد مسکن، افت قیمت درماه مهر که چهارمین کاهش پیدرپی ماهانه محسوب میشود، پاسخی قاطع از سمت بازار به اظهارات غیرکارشناسی هفتههای اخیر درخصوص جهش قیمت است. وضع موجود، «ثبات» در نیمه دوم را علامت میدهد. دفتر اقتصاد مسکن برای اولینبار متوسط قیمت واحدهای مسکونی در تهران را به تفکیک سن آپارتمانها محاسبه کرده است.بر این اساس در حالی که متوسط قیمت مسکن در کل شهر تهران شامل همه نوع آپارتمان با هر میزان سن بنا در مهرماه امسال سطح متری ۴ میلیون و ۶۳هزار تومان را ثبت کرد، میانگین قیمت واحدهای نوساز حداکثر ۱۰درصد بالاتر از این رقم ایستاد و به حدود ۴میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید. در این ماه همچنین واحدهای قدیمی - بین ۱۱ تا ۲۰ سال عمربنا - با میانگین قیمت مترمربعی در حدود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شد.
آمار تحلیلی جدید از «بازارمسکن» منتشر شد
نزول پاییزی قیمت مسکن
گروه مسکن- فرید قدیری: معاملات فصل پاییز در بازار مسکن، موج پنجم «کاهش قیمت» را به آپارتمانهای شهر تهران وارد کرد.
جدیدترین آمار دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راهوشهرسازی از ارزش ریالی مبایعهنامههایی که در اولین ماه از فصل پاییز در بنگاههای املاک شهر تهران تنظیم و صادر شده است، نشان میدهد: میانگین قیمت واحدهای مسکونی پایتخت در مهرماه ۶/۲درصد نسبت به شهریور کاهش پیدا کرده و به مترمربعی ۴ میلیون و ۶۳ هزار تومان رسیده است.
افت قیمت مسکن در ماه مهر، پنجمین موج کاهشی از ابتدای امسال تاکنون و چهارمین نزول متوالی طی ۴ ماه به حساب میآید که این دو اتفاق در نوع خود یک رکورد برای بازار مسکن سال۹۳ میتواند باشد. نوسان مهر در عین حال به لحاظ شیب کاهش، دومین موج بزرگ نزولی در سال جاری است.
در تهران از ابتدای تابستان، نوسان ماهانه قیمت مسکن همواره شیب منفی داشت و در سه ماه تیر و مرداد و شهریور به رغم انجام معاملات مصرفی در این فصل اصلی نقلوانتقال، میانگین قیمت به ترتیب با ۱/۱درصد، ۲ درصد و ۶/۰ درصد کاهش نسبت به ماههای قبل مواجه شد.
با این حال، ادامه روند کاهشی قیمت مسکن برای فصل پاییز چندان مورد انتظار نبود و در برآوردهای دفتر اقتصاد مسکن برای نیمهدوم سال، «ثبات» به عنوان گزینه اول مطرح شده بود.
اما در حالحاضر، بازار مسکن شاهد سرایت امواج نزولی نیمه اول سال به نیمه دوم است.
بررسیهای «دنیایاقتصاد» در این باره نشان میدهد: سریال ۴ ماهه کاهش قیمت مسکن، تورمی را که در ماههای اردیبهشت و خرداد به بازار تحمیل شد تاحدودی خنثی کرده و مترمربعی ۲۸۰ هزار تومان از میانگین قیمت کاسته است.
میانگین قیمت آپارتمانهای مسکونی در تهران طی ماههای اردیبهشت و خرداد امسال در مجموع با ۸/۱۱ درصد افزایش نسبت به فروردین، از سطح ۳ میلیون و ۸۹۰ هزار تومان به ۴ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان در پایان بهار رسید اما سطح فعلی قیمت، متری ۲۸۷ هزار تومان نسبت به بالاترین سطح سال جاری -خرداد- ارزانتر شده است.
کاهش ۶/۲ درصدی قیمت مسکن در مهرماه، بعد از افت ۷درصدی در فروردین، دومین نزول بزرگ در سال۹۳ محسوب میشود.
نگاه به افتوخیزهای طولانیمدت بازار بیانگر آن است که سطح فعلی قیمت مسکن در تهران به نرخهای شهریور۹۲ برگشته است. در شهریور پارسال، متوسط قیمت واحدهای مسکونی پایتخت به مترمربعی ۴ میلیون و ۸۹ هزار تومان رسید. با این حال چنانچه روند نزولی مسکن در ماههای آینده باز هم ادامه داشته باشد، لمس قیمت در سطح ابتدای امسال یعنی رفتن به زیر سطح متری ۴ میلیون، بعید نخواهد بود.
براساس این گزارش، «رشد ماهانه» قیمت مسکن اگر چه طی ماههای اخیر همواره کاهشی بوده و برآیند نوسانات ۷ ماه گذشته از سال۹۳، بازدهی منفی ۳ درصد را نسبت به ابتدای سال رقم زده است، اما قیمتها در مقایسه با ماههای مشابه سال۹۲ -رشد نقطهبهنقطه- بین ۱ تا ۵/۵ درصد افزایش پیدا کرده است.
میانگین قیمت در مهر امسال، ۵/۵ درصد نسبت به مهر پارسال افزایش یافته است. تفاوت بین رشد منفی ماهانه و رشد مثبت نقطهبهنقطه ناشی از تاثیر تاخیری کاهش کوتاهمدت بر نوسانات بلندمدت قیمتها است به طوری که نزول ماه به ماه قیمت مسکن که از اواسط سال گذشته شروع شد، به تدریج اثر خود را بر کاهش رشد نقطهبهنقطه میگذارد.
به گزارش «دنیایاقتصاد» میانگین قیمت مسکن در ۷ ماه اول امسال معادل ۴ میلیون و ۱۵۸ هزار تومان شده که در مقایسه با میانگین نیمه اول که متری ۴ میلیون و ۱۷۴ هزار تومان بود، اندکی کاهش پیدا کرده است.
انتظار ثبات میرود
علی چگینی مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راهوشهرسازی روز گذشته با ارائه تحلیل جامعی از تحولات اخیر در بازار مسکن، به «دنیایاقتصاد» اعلام کرد: ثبت نرخ کاهشی جدید در قیمت مسکن در مهرماه، پاسخی از ناحیه بازار به برخی پیشبینیهای غیرکارشناسی در خصوص جهش قریبالوقوع است.
چگینی تصریح کرد: با ادامه افت قیمت مسکن در اولین ماه فصل پاییز و همچنین انقباض طبیعی معاملات در نیمه سرد سال، هیچ زمینهای از فرضیه جهش یا صعود ناگهانی قیمت مسکن در بازار وجود ندارد و در بدترین شرایط احتمالی، قیمت با کمی نوسان پایینتر از سطح تورم عمومی، حالت ثبات را تجربه خواهد کرد.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن افزود: در ماههای اخیر نرخ رشد ماهانه و رشد نقطهبهنقطه قیمت مسکن در تهران با فاصله زیادی از تورم، نوسان کرد طوری که ارزش واقعی املاک مسکونی با «رشد منفی» مواجه شد. در این شرایط چنانچه سرعت کاهش نرخ تورم در ماههای آتی کند شود، احتمال میرود شتاب افت قیمت مسکن نیز کمتر شود اما چون زمینه افزایش وجود ندارد، وضعیت تثبیت برقرار خواهد شد.
فاصله 25درصدی نوسازها و سالخوردهها
دفتر اقتصاد مسکن برای اولینبار متوسط قیمت واحدهای مسکونی در تهران را به تفکیک سن آپارتمانها محاسبه کرده است.
بر این اساس در حالی که متوسط قیمت مسکن در کل شهر تهران شامل همه نوع آپارتمان با هر میزان سن بنا در مهرماه امسال سطح متری ۴ میلیون و ۶۳هزار تومان را ثبت کرد، میانگین قیمت واحدهای نوساز حداکثر ۱۰درصد بالاتر از این رقم ایستاد و به حدود ۴میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید.
در این ماه همچنین واحدهای قدیمی - بین ۱۱ تا ۲۰ سال عمربنا- با میانگین قیمت مترمربعی در حدود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شد.
به این ترتیب متوسط ارزش آپارتمانهای نوساز حدود ۲۵ درصد گرانتر از متوسط ارزش آپارتمانهای قدیمی است یا به عبارتی فاصله متری ۹۰۰ هزار تومانی بین میانگین قیمتی این دو گروه سنی در بازار مسکن وجود دارد.
این در حالی است که بین حداکثر قیمت نوسازها و حداقل قیمت قدیمیها، فاصله متری چند میلیون تومانی حاکم است.
گزارش دفتر اقتصاد مسکن از بازار آپارتمانهای بالای ۲۵ سال نیز نشان میدهد: متوسط قیمت این املاک مترمربعی حدود ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است که با توجه به ارزش زمین این واحدها، قیمت آنها با نرخ نوسازها تقریبا برابری میکند.
این گزارش حاکی است: در مهرماه ۱۱ هزار و ۳۸۰ فقره مبایعهنامه در بنگاههای تهران برای خرید و فروش آپارتمان صادر شده است که ۳۷درصد این معاملات به نوسازها اختصاص داشته است.
علی چگینی علت گرایش متقاضیان به خرید واحدهای نوساز را فراوانی این نوع واحدها در بازار و همچنین کمشدن فاصله بین متوسط قیمت در کل شهر و متوسط قیمت نوسازها عنوان میکند. این گرایش از سال۹۱ شروع شد.
میانگین قیمت آپارتمانهای تهران در مهرماه با 2.6 درصد کاهش به مترمربعی 4میلیون تومان برگشت
ارسال نظر