گره‌های مسکن کجاست؟

رییس‌جمهور:

فشار در این دوره بیشتر است و باید مسکن را به نقطه مطلوب برسانیم

ما تحرک بالایی در وزارت مسکن می‌خواهیم مریم علیزاده

عدم انتخاب محمد سعیدی‌کیا به عنوان وزیر مسکن در دولت جدید قابل پیش‌بینی بود، اما با آنچه رییس‌جمهور پنج‌شنبه شب درباره بدنه وزارت مسکن عنوان کرد؛ نشان داد لزوم تغییرات بیشتر نیز در این وزارتخانه احساس می‌شود.

گفت‌وگوی تلویزیونی رییس‌جمهور در شبکه یک سیما، بعد از آنکه به بحث درباره دلایل انتخاب افراد جدید برای وزارتخانه‌ها کشیده شد، یک پیام مهم برای برخی نفرات تیم اقتصادی کابینه نیز داشت که یکی از این پیام‌ها برای علی نیکزاد نامزد هدایت وزارت مسکن صادر شد.

حساسیت‌های محمود احمدی‌نژاد به مسکن و انتظاراتی که او از وزیر مرتبط برای ساماندهی اوضاع دارد، برای اهالی این حوزه کاملا شناخته شده است.

رییس‌جمهور در سال ۸۶ که بازار مسکن با التهاب قیمت‌ها روبه‌رو شده بود، با صراحت و بدون پنهان‌کاری، گزارشی از قیمت‌های بالا و اجاره‌های کاذب از مناطق مرکزی تهران را برای مدیران وزارت مسکن بیان کرد تا نشان دهد از اقتصاد مسکن اگر بیشتر از اهالی حوزه نداند، کمتر هم نمی‌داند. در آن برهه احمدی‌نژاد از سعیدی‌کیا خواست مسکن را ساماندهی کند.

او همچنین سال گذشته نیز برای ساماندهی بازار دوباره سفارش‌هایی به وزیر مسکن کرد.

رییس‌جمهور توجه فوق‌العاده زیادی به مسکن مهر دارد تا جایی که در جلسات پیگیری این طرح ملی، از مدیران مرتبط گلایه می‌کند یا آنها را به کار بیشتر توصیه می‌کند.

در این شرایط به نظر می‌رسد انتظار رییس‌جمهور از وزیر مسکن کابینه‌اش آنقدر بالا است که برای ۴ سال آینده او تحقق آنها را در توان محمد سعیدی‌کیا نمی‌بیند.

رییس‌جمهور البته در رسانه ملی علت کنار گذاشتن سعیدی‌کیا را، فشار کار زیاد در دوره گذشته عنوان کرد که باعث شد وزیر مسکن دولت نهم کارش به عمل قلب باز بکشد.

محمود احمدی‌نژاد پنج‌شنبه شب درباره انتخاب اعضای کابینه دهم، به وزارت مسکن اشاره کرد و گفت: باید مسکن در این دوره به نقطه مطلوب برسد.

احمدی‌نژاد همچنین فشار روی وزارت مسکن در سال‌های پیش‌رو را بیشتر از قبل توصیف کرد و گفت: وزارت مسکن نیازمند تحول گسترده است.

پیامی که وی برای نامزد هدایت وزارت مسکن صادر کرد نیز تلاش برای رساندن مسکن به نقطه مطلوب بود.

اما نقطه مطلوب چه می‌تواند باشد؟

شرایط کنونی مسکن متفاوت از سایر دوره‌های رکود و رونق پیشین است. در این دوره، قیمت‌ها نسبت به سال گرانی (سال ۸۶) کاهش چشمگیر داشته و مثلا از متری دو میلیون تومان در سال ۸۶ اکنون به متری پایین‌تر از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است، اما در این شرایط امکان خرید هنوز وجود ندارد.

در دولت نظر این است که وام خرید نباید داده شود. پس افراد از چه محلی باید تامین مالی شوند تا بتوانند از فرصت پیش‌آمده نهایت استفاده را ببرند؟

یک راه ساده، ورود ابزارهای جدید تامین مالی است که براساس تبصره ۶ بودجه ۸۶ و همچنین قانون ساماندهی مسکن باید از ماه‌ها پیش شاهد نقش آنها در بازار مسکن باشیم.

صندوق‌های زمین و ساختمان یا بازار رهن ثانویه از جمله این ابزارها است که هنوز معلوم نیست چرا به کار گرفته نمی‌شوند. یکی دیگر از راه‌ها برای رسیدن به نقطه مطلوب در بخش مسکن، انتخاب مسیری درست برای مسکن مهر است.

باید بررسی کارشناسی شود نسبت به اینکه طرح مسکن مهر در دو سالی که از اجرای آن می‌گذرد به دلیل کوتاهی احتمالی تعاونی‌های مسکن جلو نرفته یا بی‌برنامگی در دولت مانع اجرای درست آن شده است.

اینکه در تهران مسکن مهر کاملا عقب‌تر از برنامه و هدفگذاری‌ها پیش‌رفته ناشی از کمبود وام مسکن است یا نابلدی تعاونی‌ها یا شاید هم سنگ‌هایی که در برخی مناطق جلوی پای متقاضیان مسکن مهر انداخته می‌شود.

مسکن مهر شاید بیشتر از سایر برنامه‌ها برای رییس‌جمهور مهم باشد. چرا که فرجام خوب آن می‌تواند بیش‌از سه‌میلیون خانوار را صاحب مسکن کند.

اکنون باید دید نامزد هدایت وزارت مسکن برای هر کدام از گرفتگی‌های بخش مسکن و مسیرهایی که تقریبا مسدود شده‌اند چه نقشه‌ای دارد.

رییس‌جمهور معتقد است تحرک بالایی در وزارت مسکن لازم است.

محمود احمدی‌نژاد پیش‌بینی کرده با حضور علی نیکزاد در وزارت مسکن بسیاری از گره‌ها باز می‌شود.

متن کامل صحبت‌های رییس‌جمهور درباره علت انتخاب علی نیکزاد به عنوان وزیر مسکن را که پنج‌شنبه شب از شبکه یک سیما پخش شد، در زیر بخوانید:

«... آقای سعیدی کیا از مدیران خوب کشور است و تا به امروز در ۴ دوره وزیر بوده و انسان متین، نجیب، دلسوز و صاحب‌فکری است و در این دوره از وزارت نیز کارش به عمل قلب باز کشید، چون فشار کار خیلی زیاد بودو دراین دوره نیز فشار کار بیشتر می‌شود و باید مسکن را به جایی برسانیم.

از سعیدی‌کیا که دوست قدیمی‌من است تشکر می‌کنم، ولی در عین حال علی نیکزاد را معرفی می‌کنم؛ چراکه جوانتر است و ما تحرک بالایی در وزارت مسکن می‌خواهیم هرچند که وزارت کشور برنامه‌ها و نقشه‌های شهری را دنبال می‌کند، ولی باید به عنوان یک اولویت مشکل مسکن حل شود و نیکزاد چند سال معاون استاندار بوده و یک دوره مدیرکل مسکن و شهرسازی و جزو نفرات اول بوده و در دولت قبل مانند شیخ السلامی‌در کار وزارت موفق عمل کرده است.

ایشان در کار پیگیری کارهای عمرانی موفق و پرانرژی است و باید طرح مسکن مهر و طرح‌های مطرح شده دیگر را به نتیجه برساند و من فکر می‌کنم بسیاری از گره‌ها با حضور ایشان باز شود....»