رفتار شهروندی سازمانیو کاربرد آن در مدیریت
حسن جعفری طاهری کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی دنیای امروز با شدت و با سرعت قابل ملاحظهای در حال تغییر و تحول است و جهانی شدن، پدیدهای است که باعث شده سازمانها از مرزهای محلی و ملی فراتر رفته، وارد عرصه رقابت شدید بینالمللی شوند. در این میان سازمانها برای اینکه بتوانند در این عرصه نقشی پررنگ داشته باشند در جستوجوی شیوههای جدیدی برای حداکثر کردن عملکرد و تلاش کارکنانشان هستند. رفتار شهروندی سازمانی یکی از پدیدههای نوین است که میتواند در این راستا گامی اساسی بردارد.
رفتار شهروندی سازمانی چیست؟
مجموعهای از رفتارهای داوطلبانه و اختیاری که بخشی از وظایف رسمی فرد نیستند، اما با این وجود توسط وی انجام و باعث بهبود موثر وظایف و نقشهای سازمان میشوند.
حسن جعفری طاهری کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی دنیای امروز با شدت و با سرعت قابل ملاحظهای در حال تغییر و تحول است و جهانی شدن، پدیدهای است که باعث شده سازمانها از مرزهای محلی و ملی فراتر رفته، وارد عرصه رقابت شدید بینالمللی شوند. در این میان سازمانها برای اینکه بتوانند در این عرصه نقشی پررنگ داشته باشند در جستوجوی شیوههای جدیدی برای حداکثر کردن عملکرد و تلاش کارکنانشان هستند. رفتار شهروندی سازمانی یکی از پدیدههای نوین است که میتواند در این راستا گامی اساسی بردارد.
رفتار شهروندی سازمانی چیست؟
مجموعهای از رفتارهای داوطلبانه و اختیاری که بخشی از وظایف رسمی فرد نیستند، اما با این وجود توسط وی انجام و باعث بهبود موثر وظایف و نقشهای سازمان میشوند. به عنوان مثال یک کارگر یا کارمند ممکن است نیازی به اضافه کاری و تا دیروقت در محل کار ماندن نداشته باشد، اما با وجود این برای بهبود امور جاری و تسهیل جریان کاری سازمان، بیشتر از ساعت کاری رسمی خود در سازمان میماند و به دیگران کمک میکند.رفتار شهروندی سازمانی، رفتاری فردی و داوطلبانه است که مستقیما به وسیله سیستمهای رسمی پاداش در سازمان طراحی نشده است، اما با این وجود باعث ارتقای اثربخشی و کارآیی عملکرد سازمان میشود.
انواع رفتار شهروندی در سازمان
۱- اطاعت سازمان: این واژه توصیفکننده رفتارهایی است که ضرورت و مطلوبیتشان شناسایی و در ساختار معقولی از نظم و مقررات پذیرفته شدهاند. شاخصهای اطاعت سازمانی رفتارهایی نظیر احترام به قوانین سازمانی، انجام وظایف بهطور کامل و انجام دادن مسوولیتها با توجه به منابع سازمانی است.
۲- وفاداری سازمان: این وفاداری به سازمان از وفاداری به خود، سایر افراد و واحدها و بخشهای سازمانی متفاوت است و بیانکننده میزان فداکاری کارکنان در راه منافع سازمانی و حمایت و دفاع از سازمان است.
۳- مشارکت سازمانی: این واژه با درگیر بودن در اداره سازمان ظهور مییابد که از آن جمله میتوان به حضور در جلسات، به اشتراک گذاشتن عقاید خود با دیگران و آگاهی به مسائل جاری سازمان اشاره کرد.
ابعاد رفتار شهروندی
۱) وظیفهشناسی: اعضای سازمان رفتارهای خاصی را انجام میدهند که فراتر از حداقل سطح وظیفهای موردنیاز برای انجام آن کار است.
۲) نوع دوستی: به رفتارهای مفید و سودبخشی از قبیل ایجاد صمیمیت، همدلی و دلسوزی میان همکاران اشاره دارد.
۳) فضیلت شهروندی: شامل رفتارهایی از قبیل حضور در فعالیتهای فوق برنامه و اضافی، حمایت از توسعه و تغییرات ارائه شده توسط مدیران سازمان و تمایل به مطالعه و افزایش اطلاعات عمومی برای آگاهی دیگران.
۴) جوانمردی: به شکیبایی در برابر موقعیتهای نامطلوب و نامساعد، بدون اعتراض، نارضایتی و گلایهمندی، اشاره میکند.
۵) احترام و تکریم: این بعد بیانکننده نحوه رفتار افراد با همکاران، سرپرستان و مخاطبان سازمان است.
کاربرد رفتار شهروندی در مدیریت
تقویت رفتار شهروندی، مانند هر رفتار دیگری که از افراد سر میزند، نیاز به ترغیب و تشویق دارد. یکی از مواردی که میتواند در این زمینه تاثیرگذار باشد سیاستها و اقدامات سازمانی است. مدیران سازمانی باید با وضع سیاستها و راهبردهای مناسب، در جهت شکوفاتر شدن رفتارهای شهروندی در سازمان تلاش کنند. موارد زیر از جمه این اقدامات است:
۱) گزینش و استخدام: سازمانها باید فرآیندهای جذب و استخدام نیروی خود را طوری طراحی کنند که افرادی با رفتار شهروندی مترقی جذب سازمان شوند. از میان ابزارهای انتخاب و گزینش کارکنان که ممکن است برای شناسایی شهروندان خوب سازمانی مورد استفاده قرار گیرند، مصاحبهها بهتر از بقیه ابزارها هستند. در انجام مصاحبهها باید بیشتر روی رفتارهای همکارانه و گروهی تاکید کرد تا احتمال انتخاب کارکنانی که برای بروز رفتار شهروندی مستعدترند، بیشتر شود.
۲) آموزش و توسعه: استفاده از برنامههای آموزشی موجب تسهیل کمکهای بین فردی در میان کارکنان میشود. البته برای توسعه مهارتهای کارکنان، میتوان از برنامههای آموزش میانی و چرخش شغلی نیز استفاده کرد. یکی دیگر از روشهای اجرای برنامههای آموزشی، برنامههای توسعه است که مستقیما با ایجاد رفتار شهروندی ارتباط دارد. بررسیها نشان میدهد که آموزش سرپرستان بر پایه اصول عدالت سازمانی با افزایش رفتار شهروندی در میان زیردستان مرتبط است.
۳) ارزیابی عملکرد و جبران خدمات: سازمانها برای تشویق رفتار شهروندی، پاداشهای سالانه را به کارکنانی دهند که تا حدی به انجام رفتارهای فرانقش، تمایل داشته باشند نه افرادی که فقط دارای ویژگیهای مثبت فردی هستند. باوجود اهمیت این موضوع در مباحث رفتار شهروندی، امروزه ارائه پاداش از طرف سازمان به کارکنانی که مستقیما درگیر انجام رفتارهای شهروندی هستند بهطور بالقوهای کاهش داشته و جهتگیری بیشتر پاداشها به طرف کارها و وظایف رسمی است.
۴) سیستمهای غیررسمی: برخی از روانشناسان اجتماعی معتقدند که فشارهای اجتماعی و هنجارهای گروهی غالبا تاثیر بیشتری نسبت به رویههای رسمی بر رفتار فردی در سازمانها میگذارند. به همین علت توسعه مکانیسمهای غیررسمی مانند فرهنگ مشارکتی، یک رکن اساسی و محوری برای تقویت رفتار شهروندی در محیط کار است.البته ناگفته نماند که ظهور و ترویج فرهنگ مشارکتی از طریق فرآیند جامعهپذیری صورت میگیرد، فرآیندی که طی آن اعضای تازه سازمان مواردی را که از نظر سایر اعضای سازمان، پسندیده و مورد قبول است یاد میگیرند و دورههای آموزشی لازم را دراین خصوص طی میکنند.
نتیجهگیری
سازمانها بهویژه در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه، باید زمینه را بهگونهای فراهم سازند که کارکنان و مدیرانشان با طیب خاطر تمامی تجربیات، تواناییها و ظرفیتهای خود را برای اعتلای اهداف سازمانی بهکار گیرند. این امر میسر نخواهد شد مگر آنکه اصول و قواعد رفتار شهروندی سازمانی شناسایی و بسترهای لازم برای پیادهسازی اینگونه رفتارها فراهم شود.
ارسال نظر