بررسی سبکهای رهبری سازمانی و کاربردهای آن
محسن جوادی دانشجوی دوره دکترای حرفهای کسب وکار- DBA سازمان مدیریت صنعتی رهبری سازمانی چیست؟ یکی از وظایف مهم و اساسی که برعهده مدیریت نهاده شده، رهبری سازمان است. در واقع شالوده عملکرد یک رهبر سازمان در میزان تاثیرگذاری و نفوذ وی در اعضای سازمان و افراد جامعه است که قوای محرکه پیشرفت و نیل به اهداف تعیین شده را تولید میکند و این مهم در راس وظایف رسمی و سازمانی یک مدیر قرار میگیرد. تعاریفی که از رهبری سازمان ارائه میشود غالبا مبتنی بر میزان تاثیر ونفوذ برعملکرد افراد سازمان با رویکرد ایجاد حداکثر بهرهوری است.
محسن جوادی دانشجوی دوره دکترای حرفهای کسب وکار- DBA سازمان مدیریت صنعتی رهبری سازمانی چیست؟ یکی از وظایف مهم و اساسی که برعهده مدیریت نهاده شده، رهبری سازمان است. در واقع شالوده عملکرد یک رهبر سازمان در میزان تاثیرگذاری و نفوذ وی در اعضای سازمان و افراد جامعه است که قوای محرکه پیشرفت و نیل به اهداف تعیین شده را تولید میکند و این مهم در راس وظایف رسمی و سازمانی یک مدیر قرار میگیرد. تعاریفی که از رهبری سازمان ارائه میشود غالبا مبتنی بر میزان تاثیر ونفوذ برعملکرد افراد سازمان با رویکرد ایجاد حداکثر بهرهوری است. رهبران اغلب بر کل سازمان، استراتژیها و برنامههای بلندمدت توجه دارند و در درون سازمان انجام فعالیتهایی خاص که بار ارزشی قابل ملاحظهای دارند را، برعهده میگیرند در این ارتباط سه مسوولیت مهم ناشی از هر نوع سبک رهبری عبارت است از:
۱. ایجاد زیرساختارهای مطلوب برای تغییر
۲. ایجاد تعهد و احساس مالکیت برای افراد سازمان
۳. ایجاد توازن میان تثبیت وضع موجود و نوآوری با رویکرد نیل به وضع مطلوب
سبک رهبری یا مدیریت تعیینکننده جو حاکم و فرهنگ سازمانی و راهبردهای حاکم بر سازمان است. سبک رهبری مجموعهای از نگرشها، صفات و مهارتهای مدیران است که بر پایه چهار عامل نظام ارزشها، اعتماد به کارمندان، تمایلات رهبری و ماهیت و نوع فعالیت و نیز احساس امنیت در موقعیتهای مبهم شکل میگیرد. محققان ثابت کردهاند که رهبران میتوانند وجه تمایز در سازمانها نسبت به یکدیگر باشند.
رهبر قوی و دارای تواناییهای خاص قادر به خلق یک فرهنگ سازمانی منحصر بوده و آنها به کارکنان خود چنین القا میکنند که راه مطلوب را تشخیص دهند و در واقع از آنان میخواهند که در جهت تشخیص رهبر خود در سازمان و برای رسیدن به وضعیت مطلوبی که توسط خرد سازمانی ترسیم شده است، تعامل و همیاری کنند. تحقیقات انجام گرفته در رفتار سازمانی سبکهای مختلفی برای رهبری ارائه کردهاند که بهعنوان نمونه میتوان رهبری اثر بخش، رهبری تحول آفرین، رهبری خدمتگزار، رهبری کاریزماتیک، رهبری استراتژیک و... را نام برد. همچنین مطالعات نشان داده که موفقیت سازمانی در گرو رهبری اثربخش است که حاصل از رفتار و بر اساس نوع سبک رهبری بهوجود میآید. رهبری اثربخش به مولفههایی نظیر ایجاد انگیزش، تفویض اختیار، توانمندسازی گروهی، بهبود مستمر عملکرد، ترسیم چشمانداز مطلوب، الهامبخشی و مربیگری تقسیم میشود. همچنین تجربه نشان میدهد پارامترهایی چون هوش عاطفی، برونگرایی، ریسکپذیری، هوشمندی، سوگیریهای ذهنی، فرهنگ سازمانی و محیط کسبوکار بر انتخاب سبک رهبری اثرگذار بوده و رابطه معناداری میان این عوامل و سبک رهبری وجود دارد. سبک رهبری مدیران بیانگر چگونگی تعامل آنها با کارکنان تحت سرپرستی خود بوده اما در همین ارتباط باید خاطرنشان کرد که یک سبک رهبری خاص برای همه موقعیتها مناسب نبوده و یک مدیر میتواند در موقعیتهای مختلف سبکهای متفاوتی از رهبری را برای سازمان خود انتخاب کند.
از آنجایی که سبک رهبری که توسط مدیران در سازمانها اعمال میشود یکی از عوامل موثر بر خلاقیت، انگیزش، افزایش رضایت شغلی و کارآیی و بهرهوری سازمان است؛ لذا شناسایی و بررسی سبکهای مختلف رهبری و موارد کاربرد آن ضروری و شناخت آنها حائز اهمیت است، به این منظور در جدول ذیل سعی بر آن شده تا انواع سبکهای رهبری و موارد کاربرد آن و نیز مزایا و معایب آن شناسانده شود:
ارسال نظر