فرهنگ کسب‌وکار در آلمان - ۲۵ فروردین ۹۰

کوشان غلامی

بخش ششم و پایانی

مهم‌ترین نکات پیرامون فرهنگ کسب‌وکار در آلمان

۱. آلمانی‌ها نسبت به ابهام و عدم اطمینان حس ناخوشایندی دارند و مایلند پیش از اتخاذ هر تصمیمی، مساله را به دقت موشکافی کنند. آنها می‌کوشند از دخالت دادن احساسات و گمانه‌زنی‌ها در تصمیمات کاری پرهیز کنند. ۲. برنامه‌ریزی ریشه‌ای و بلندمدت، مقبول و ارزشمند است. برنامه‌ریزی‌هایی از این دست به میزان قابل توجهی بر طرح‌ریزی آینده تاثیر دارند.

۳. جایگاه ارزشی هر فرد، مستقیما با سطح دانش و صلاحیت فنی او ارتباط دارد. بنا بر این آلمانی‌ها به تحصیلات بسیار بها می‌دهند.

۴. به مجرد اتخاذ هر تصمیم، از همه انتظار می‌رود بی قید و شرط آن را اجرا کنند؛ فارغ از اینکه از ابتدا با آن تصمیم موافق یا مخالف بوده باشند.

۵. مدیر می‌بایست حوزه کاری خود را بشناسد و رهبری شفاف و صریحی از خود بروز دهد. نظر به اهمیت فوق‌العاده جایگاه سلسله مراتبی، به ندرت پیش می‌آید که یک زیردست علنا با مافوق خود معارضه کند.

۶. بروز هیجانات عاطفی از قبیل خشم و ناامیدی، در محیط کار نشانه ضعف و غیر حرفه‌ای گری قلمداد می‌شود.

۷. کارمندان انتظار دارند در مورد هر ماموریت کار خاص، دستورالعمل‌های دقیق و روشن دریافت کنند؛ و سپس برای انجام وظایف به دور از دخالت و بازرسی‌های هماهنگ نشده، آزادی عمل داشته باشند.

۸. روابط فیمابین رییس- مرئوسی تا حد بسیار زیادی خشک و رسمی به نظر می‌رسند.

۹. کاربری سیستم‌های تقدیر و پاداش دشوار است. از آلمانی‌ها انتظار می‌رود وظایف خود را صحیح و حرفه‌ای انجام دهند. از نقطه نظر آنها لزومی ندارد بازخورد مثبتی در قبال انجام وظیفه صورت گیرد.

۱۰. شرکت‌های آلمانی ساختاری سلسله مراتبی و طبقه بندی شده دارند. هر دپارتمان از پایگاه قدرت خود محافظت می‌کند و اطلاعات می‌بایست از طریق کانال‌های مناسب جریان یابند.

۱۱. تنظیم و مدیریت تیم‌هایی که در طول خطوط سلسله مراتبی ایجاد می‌شوند، دشوار است؛ چرا که با ساختارها و قواعد معمول سازمانی در تعارض قرار می‌گیرند.

۱۲. جلسات رسمی هستند، مگر آن که دو نفره و چهره به چهره باشند. چنانچه خواهان دریافتن عقاید و طرز فکر افراد هستید، غالبا بهتر است در جلسات دونفره غیررسمی به جست و جوی آن بر آیید.

۱۳. آلمانی‌ها عموما با آمادگی قبلی کامل در جلسات حاضر می‌شوند و همه آمار و ارقام لازم را در پرونده‌های همراه خود دارند. حضور در جلسه‌ای بدون آمادگی قبلی بسیار غیرمتعارف است.

۱۴. واقعیت فدای سیاسی کاری و تسامح بین دو دیدگاه متعارض نمی‌شود. مصالحه کاری نشانه‌ای از ضعف، عدم اعتماد به نفس و ابهام قلمداد می‌شود.

۱۵. سکوت کردن به مراتب بهتر از اظهار نظر در حوزه‌های غیر تخصصی است.

۱۶. اطلاعات داخلی در کانال‌های بالا به پایین و بر مبنای لزوم یا عدم لزوم جریان می‌یابند. انتظار می‌رود مدیران ارشد نسبت به دیگران اطلاعات بیشتری در اختیار داشته باشند.

۱۷. ارتباطات مکتوب، بر فرم شفاهی ارتباط تاثیر دارند. از این رو حائز اهمیت است که اطلاعات، تصمیمات، و... به شکل مکتوب ارائه شوند.

۱۸. شوخی در محیط کار عموما نابجا است. به ویژه از شوخی در موقعیت‌های مهم و دشوار کاری بپرهیزید. با این وجود چنانچه با آلمانی‌ها بیامیزید، در خواهید یافت که آنها نیز به اندازه شما به شوخ طبعی راغب هستند.

۱۹. توجه به زمان بسیار حائز اهمیت است. خود را به گناه سرقت زمان آلوده نکنید!

۲۰. شاید آلمانی‌ها -حتی در بین خودشان- بی‌نهایت رسمی به نظر برسند. این رسمیت افراطی نشانه احترام است؛ چنان که حتی کسانی که سال‌ها است یکدیگر را می‌شناسند، از القابی نظیر آقای ...، خانم...، یا جناب... استفاده می‌کنند.