بخش نخست

آیا با شرایط واقعی اداره یک کسب‌وکار کوچک آشنا هستید؟ اگر پاسخ منفی است، به طور روشمند و تا حد ممکن به دنبال پیدا کردن نقاط قوت و ضعف کار باشید. شاید دلتان می‌خواهد همین حالا کار را شروع کنید، اما به توصیه افراد حرفه‌ای بهتر است محتاط باشید و برای جلوگیری از بروز اشتباه گام‌هایتان را کوچک‌تر بردارید. بررسی کسب‌وکارهای موجود

ابتدا می‌توانید با کسانی که در حال حاضر خوداشتغال هستند مشورت کنید. بهترین افرادی که می‌توانید به سراغشان بروید اعضای خانواده و دوستان هستند، چرا که با حوصله با شما حرف می‌زنند، در مورد تجارب شخصی خود صریح‌تر صحبت می‌کنند، در مورد پروژه شما بحث می‌کنند و به شما مشورت کافی خواهند داد. تنها روی نکات مثبت متمرکز نشوید- به هرگونه نقاط ضعف یا زنگ خطر دقت کنید و در مورد آنها هر سوالی دارید بپرسید. حتی شاید بعضی از خویشاوندان و دوستان آمادگی این را داشته باشند که به‌عنوان مشاور، شما را در مورد تمام مراحل این فرآیند راهنمایی کنند.شما هر روز با افرادی در تماس هستید که کسب‌وکار خودشان را دارند. شاید این افراد نتوانند بنشینند و با شما گپ بزنند، ولی اغلب خوشحال می‌شوند به چند سوال شما پاسخ دهند و نظر کلی خود را در مورد خوداشتغالی با شما در میان بگذارند. هنگام گفت‌وگو، به «لایه‌های پنهان» صحبت‌های این افراد توجه کنید. شما مشتری آنها هستید، شاید آنها بخواهند شغل خود را برای شما موجه و خوب جلوه دهند یا شاید این‌طور وانمود کنند که از کسب‌وکارشان کاملا راضی هستند. حتی ممکن است درآمدشان را به شما بگویند (البته اگر مبلغ قابل توجهی باشد)، اما اغلب دوست ندارند درباره سود واقعی خود (که دانستن آن برای شما بسیار مفید است) حرفی بزنند.

برای آگاهی بهتر از نحوه اداره کردن یک کسب‌وکار، سعی کنید از یک کسب‌وکار مشابه بازدید کنید. اگر قصد راه‌اندازی کسب‌وکاری را دارید که بازدید از آن برای عموم آزاد است (مانند فروشگاه، کافه، یا یک هتل کوچک)، این کار به آسانی امکان‌پذیر خواهد بود. داخل این اماکن بروید و به اطراف نگاه کنید. کارکنان، مشتریان، دکور و کالاها را از نظر بگذرانید. آیا در خودتان توانایی اداره همه اینها را می‌بینید؟ اگر پاسخ مثبت است، آیا چیزی هست که بخواهید به شیوه متفاوتی آن را اجرا کنید؟ آیا از پذیرش مسوولیت و کار روزانه لذت می‌برید؟ علاوه بر این، درباره کارهای پشت صحنه هم فکر کنید.

اگر به دنبال کسب‌وکاری هستید که به دفتر کار یا یک واحد صنعتی نیاز دارد، کسب چنین تجربه‌ای دشوارتر خواهد بود. ممکن است بعضی دفاتر یا واحدهای صنعتی روزهایی را برای بازدید عموم اختصاص بدهند یا گاهی اوقات (مثلا در نمایشگاه‌ها) کار خود را خارج از دفتر اصلی انجام دهند. با استفاده از این فرصت‌ها می‌توانید به این مکان‌ها دسترسی پیدا کنید. راه دیگر آن است که به دیدن دوستانی بروید که محل کارشان جایی شبیه به اینها است تا بتوانید با ویژگی‌های واقعی کار ‌آشنا شوید.

مطالعه

مطالعه زندگینامه افراد موفق در کسب‌وکار اطلاعات ارزشمندی در اختیار شما می‌گذارد. بیشتر افراد از صفر شروع کرده‌اند و در ابتدا به اداره یک کسب و کار کوچک مشغول بوده‌اند. شناخت آن دسته از ویژگی‌های شخصی افراد که باعث دوام و پیشرفت کسب و کارشان شده بسیار آموزنده است. اغلب نمی‌توان نقش شانس و اقبال را نادیده گرفت، ولی شانس معمولا با ویژگی‌هایی مانند فرصت‌طلبی، پشتکار و سماجت برای رسیدن به موفقیت (و در بعضی موارد، با به کارگیری ایده‌های هوشمندانه و خلاق) همراه بوده است.

برخی ویژگی‌های شخصی

موسسه بین‌المللی GMS ویژگی‌های زیر را برای موفقیت افرادی که به خوداشتغالی روی می‌آورند ضروری می‌داند:

۱- توانایی ارتباط رسانه‌ای به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با مشتریان بالقوه؛

۲- انگیزه افزایش توانمندی‌ها، دانش و مهارت‌های فردی جهت ارائه خدمات بهتر و مشتریان فعلی؛

۳- داشتن ظاهر آراسته، وضعیت جسمانی مطلوب و حوصله کافی جهت برقراری ارتباط با دیگران؛

۴- ارائه تبلیغات کیفی با توجه به شرایط موجود جامعه و پرهیز از افراط؛

۵- به روز بودن و توانایی انطباق با شرایط متغیر؛

۶- داشتن متانت و بالابودن آستانه تحمل؛

۷- داشتن پشتوانه مالی قوی.

ملاحظات اقتصادی

وقتی که در مورد راه‌اندازی کسب و کار شخصی می‌اندیشید، یکی از مهم‌ترین جنبه‌هایی که بلافاصله به ذهنتان می‌رسد جنبه اقتصادی است. وقتی کسب‌و‌کاری را شروع می‌کنید خبری از حقوق ماهانه نیست و ممکن است برای تامین سرمایه کار جدید مجبور شوید همه پس‌انداز خود را یکجا خرج کنید. ممکن است روز اول پر از شور و اشتیاق و ایده باشید، اما اگر پیش از این در استخدام جایی بوده و درآمد مستمری داشته‌اید، باید بدانید که احتمالا شرایط مالی شما نسبت به گذشته بدتر خواهد شد.وقتی دو نفر قصد راه‌اندازی یک کسب و کار را دارند، بهتر است شرایط را طوری فراهم کنند که یکی از آنها درآمد منظم و تضمین شده خود را حفظ و دیگری برای راه‌اندازی کسب و کار جدید تلاش کند. با این روش همواره درآمد پیش‌بینی شده‌ای وجود دارد که با آن می‌توان هزینه‌های زندگی و هزینه‌های جاری را تامین کرد. اینکه آیا کسب‌وکار جدید به حدی رسیده که بتواند هر دوی آنها را تامین کند یا خیر در آینده مشخص خواهد شد. این یکی از شیوه‌های معمول آغاز کار است.

منبع: کتاب راه‌اندازی و توسعه کسب و کار ترجمه محمود امینی