اولین خودرو لوتوس با قرض ساخته شد

هاله گیوری

لوتوس از تولیدکنندگان اتومبیل‌های اسپورت و مسابقه انگلیسی است و در فرودگاهی متعلق به زمان جنگ دوم جهانی در نورفولک به کار مشغول است. لوتوس متعلق به شرکت پروتون است که به دلیل ورشکستگی صاحب قبلی آن بوگاتی در سال ۱۹۹۴، به آن شرکت واگذار شد. این شرکت ابتدا به صورت شرکت مهندسی سهامی خاص توسط مهندس کالین چاپمن که فارغ‌التحصیل از دانشگاه لندن بود در سال ۱۹۵۲ شکل گرفت. اولین کارخانه در اصطبل‌های قدیمی پشت هتل «ریل وی» در هورنسی در شمال لندن راه‌اندازی شد و او برای ساخت اولین اتومبیل خود ۲۵ پوند از یکی از دوستانش قرض کرد. اولین اتومبیل لوتوس به نام الیت در سال ۱۹۵۷ ساخته شد. این مدل زیبایی و عملکرد را با هم داشت و در طول مدت تولید ۵ ساله‌اش تعداد ۱۰۰۰ عدد از آن فروخته شد. جانشین الیت به نام الن، مثالی از اتومبیل‌های اسپرت بود که در سال ۱۹۶۲ به بازار معرفی شد و به بالاترین فروش در مدل‌های لوتوس دست یافت. گروه شرکت‌های لوتوس در سال ۱۹۵۹ شکل گرفت و شامل دو بخش لوتوس کار و لوتوس کامپونت بود که به ماشین‌های جاده‌ای و مشتریان رسیدگی می‌کرد. لوتوس کامپوننت سپس به شرکت سهامی خاص لوتوس ریسینگ تغییر نام داد. شرکت در سال ۱۹۵۹ برای ساخت کارخانه در چشانت تغییر مکان داد و از سال ۱۹۶۶ شرکت کارخانه مدرنی در نزدیکی «ویموندهام» را که به تمامی امکانات برای تست‌های جاده‌ای مجهز بود، تصرف کرد. چاپمن در سال ۱۹۸۲ در۵۴ سن سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت و کسی که در ابتدا تنها مالک یک مسافرخانه بود به عنوان یک مولتی میلیونر چشم از جهان فروبست. او سازنده ده‌ها هزار خودروی موفق مسابقات بود که در رقابت‌های فرمول ۱ جهانی هفت بار به عنوان قهرمانی دست یافته بودند.

در سال ۱۹۸۶ شرکت توسط جنرال موتورز خریداری شد. لوتوس امیدوار بود که تحت این نام بزرگ بتواند فروش خود را سه برابر نماید. در سال ۱۹۸۹ لوتوس دوباره اتومبیل محبوب خود الن را با این امید که بتواند فروش را بالا ببرد وارد خط تولید کرد ولی بحران مالی، قوانین جدید مالیاتی برای خودروهای لوکس و تغییر سلیقه افراد، بازار را تغییر داده بود. در سال ۱۹۹۱ لوتوس با مرسدس بنز، جگوار، پورشه، پژو و استرلینگ متحد شد و ۲۰ درصد از نیروی کار ۱۵۰۰ نفری خود را اخراج کرد. عدم موفقیت مورد انتظار لوتوس باعث شد که شرکت برای جمع آوری و شکل دادن ایده‌های جدید ۵ هفته تولید را تعطیل کند. در سال ۱۹۹۳ جی ام شرکت را با ارزش ۳۰ میلیون یورو به تاجر ایتالیایی رومانو آرتیولی که مالک هلدینگ A.C.B.N بود و قبلا بوگاتی را تصاحب کرده بود، فروخت. در سال ۱۹۹۶ عمده سهام لوتوس به پوروتون که شرکتی مالزیایی بود فروخته شد.

همچنین لوتوس به شرکت‌های دیگر خودرو ساز مشاوره مهندسی می‌داد. در اوایل سال ۱۹۸۷ حدود ۴۰۰ نفر در بخش تحقیق و توسعه لوتوس کار می‌کردند و لوتوس توانست قراردادهای مهمی را با شرکت‌های اتومبیل سازی بزرگ نظیر کرایسلر، تویوتا، آستین روور، و ولوو به امضا برساند. در نیمه دهه ۱۹۹۰ یکی از پر سودترین فعالیت‌های شرکت همین مشاوره‌ها بود و با این کار سالانه ۵۰ میلیون دلار وارد شرکت می‌شد. بخش «پاورترین» که کمتر از بقیه بخش‌های شرکت شناخته شده است، مسوول ساخت موتورهای ۴ سیلندر Ecotec است که در بسیاری از خودروهای جی‌ام نظیر واکس‌هال، اپل، شورولت، ساتورن وجود دارد. امروزه مدل‌های طراحی شده توسط لوتوس به نام‌های الیس و اکسیژ در اتومبیل‌های مدل سلیکا جی‌تی‌اس و ماتریکس ایکس آر اس استفاده می‌شوند.

شرکت، گروه لوتوس را با دو بخش اتومبیل لوتوس و مهندسی لوتوس مجددا راه‌اندازی نمود. مایکل کیمبرلی از ماه مه سال ۲۰۰۶ مدیرعامل شرکت و گروه انتخاب شد و اکنون به یکی از صاحبان کرسی هیات مدیره گروه شرکت‌های با مسوولیت محدود بین‌المللی لوتوس است که در سال ۲۰۰۶ با مشارکت سید زینال عابدین مدیر عامل پوروتون و بدورال فیسل مدیر اجرایی پوروتون آغاز به کار کرد.

شرکت مشتریان خود را به مسابقه دادن با خودروهایشان تشویق می‌کرد و در سال ۱۹۵۸ از طریق تیم لوتوس وارد مسابقات فرمول یک شد. خودروی فرمول یک لوتوس توسط استرلینگ موس که اولین جایزه grand pix را در سال ۱۹۶۰ در موناکو برنده شد، رانده می‌شد.

بازار عرضه محصولات این شرکت بسیار کوچک است، زیرا این شرکت در واقع خودروهای لوکس مسابقه‌ای را تولید می کند و از سال ۱۹۵۷ تا ۱۹۹۵ تنها حدود ۵۰۰۰۰ خودرو ساخته است. این شرکت در نمایشگاه ۲۰۱۰ پاریس، ۵ مدل جدید خود را برای ۵ سال آینده به نمایش گذاشت.