بازاریابی در عصر دیجیتال در چین
چگونه نظر مشتریان را جلب کنیم؟
شرکت لیپتون (سازنده چای) یک رقابت بازاریابی را بر اساس اطلاعاتی که از بازار چین در دست داشت در سال ۲۰۰۸ آغاز کرد: چینیها عاشق هدیههای کوچک هستند.
هوتسا عسکری نسب
شرکت لیپتون (سازنده چای) یک رقابت بازاریابی را بر اساس اطلاعاتی که از بازار چین در دست داشت در سال ۲۰۰۸ آغاز کرد: چینیها عاشق هدیههای کوچک هستند. کاربران تلفن همراه باید نام، شماره تلفن همراه و آدرس دوست یا اقوام خود را برای دریافت هدیه به شرکت ارسال میکردند، شرکت لیپتون ظرف یک ماه به ۱۶۲۳۱۸ از کاربران پیام فرستاد. بیش از ۱۰۰۰۰۰ نفر از دریافتکنندگان پیام، اطلاعات خود را تایید کردند و شرکت هم برای آنها چای کیسهای فرستاد. با چنین حرکت کوچک و هوشمندانهای، شرکت لیپتون به آرزویش رسید. این شرکت یک مبارزه کم هزینه بازاریابی به راهانداخته بود و به سرعت نام تجاری خود را بر سر زبان مصرفکنندگان جوان و کارگرانانداخت و همچنین با داشتن اطلاعات فراوان از کاربران، قادر به اجرای طرحهای بازاریابی خود در آینده بود.
البته لیپتون تنها شرکتی نیست که از صنعت دیجیتال استفاده میکند. شرکتها در چین و کشورهای دیگر، بیشترین بودجه بازاریابی خود را به کانالهای دیجیتالی همچون موتورهای جستوجو گر، شبکههای اجتماعی و تلفن همراه اختصاص دادهاند. این نوع بازار یابی موجود در چین از ایالات متحده گرفته شده است با این تفاوت که با داشتن اطلاعات کافی در مورد مشتریان، زمینه مناسبی را برای استفاده از روش بازاریابی دیجیتالی فراهم میکند.
یک روش بازاریابی موفق صرفنظر از داشتن وسیله آن، همواره به هنر جلب توجه مشتریان، صداقت و در نظر گرفتن بودجه مشتریان نیاز خواهد داشت. لازمه موفقیت دراین کشور درک نیاز مشتریان چینی است و آنچه در آمریکا و کشورهای دیگر کاربرد دارد در اینجا لزوما عملی نیست.
تلفن و تبلیغات هوشمند
«دان وانگ» مدیر اجرایی خدمات بازاریابی دیجیتالی اطلاعاتی را برای تبلیغات لیپتون جمعآوری کرده در جلسهای (TFM&A) درباره تکنولوژی بازاریابی و تبلیغات، که در ماه اکتبر در شانگهای برگزار شده بود، گفت: «در حال حاضر بازاریابی از طریق تلفن همراه، تنها حدود ۱ درصد از هزینه بازاریابی را تشکیل میدهد. اما این رقم تا پایان سال به ۲۰ میلیون و سال بعد به ۱۰۰ میلیون خواهد رسید. خوش بین هستیم که بیشتر بودجه بازاریابی را برای امور دیجیتالی همچون تبلیغات تلفن هوشمند که پیچیدهتر، محاورهایتر و جذابتر هستند، اختصاص دادهایم».
طی تلاش جدید، شرکت لیپتون همکاریاش را با Kaixin دومین و بزرگترین وب سایت شبکه اجتماعی چین با بیش از ۸۰ میلیون کاربر آغاز کرده است. از ۲۵ اکتبر تا اول دسامبر، کاربران سایت Kaixin در ۹ شهر اصلی چین میتوانستند چای کیسهای مجازی را برای دوستانشان بفرستند. در پایاناین مدت، تعداد ۳۸۰۰۰۰ تصویر ارسال شد و تقریبا ۲۸۰۰۰۰ نفر از سایت دیدن کردند. شرکت لیپتون همچنین فروشگاهای آنلاینی در دو پایگاه بزرگ تجارت الکترونیکی (Taobao , Paipai) دارد.
شرکتها حقیقتا در بسیاری زمینهها دنبالهرو مشتریان خود هستند.. طبق گفته «دونا لی» مدیر کل بازاریابی استراتژیک و برنامه ریزی رسانه: «درآمد حاصل از تبلیغات از) Renren.com بزرگترین سایت شبکههای اجتماعی چین) با بیش از ۱۵۰ میلیون کاربر، در سال ۲۰۰۹ دو برابر افزایش پیدا کرده است.
از دیدگاه «آلانیان» مدیر عامل شرکت AdChina، (پایگاه دیجیتالی واقع در چین) که تبلیغات در بیش از ۴۰۰ مکان عمومی در چین را عهده دار است، کانالهای سیار به سرعت در حال به وجود آمدن هستند. او میگوید: «انتظار میرود میزان تجارت در ایستگاههای تبلیغات سیار که این تابستان راهاندازی کردیم در مقایسه با سه سال پیش و به خصوص در سال اول،
دو برابر شده باشد. اگر چه بازاریابی آنلاین به طور متوسط در سه سال گذشته، رشد سالانه ۵۰ درصدی داشته است که این میزان به مراتب بیشتر از بازار تبلیغات به طور کلی است، انتظار داریم که بازار سیار به میزان ۸۰ تا ۱۰۰ درصد رشد سالانه داشته باشد از جمله تمام پایانههای تلفن همراه همچون تلفنهای موبایل، iPad , Kindle. وی همچنین افزود: «در این میان کاربرد تلفنهای همراه به سرعت رو به رشد است و ۲۵ درصد از تمام ارتباطات را شامل میشود و امیدواریم این آمار در طول سه سال آینده به ۷۵ درصد افزایش یابد.»
جهان مرتبط
«هان لی» مسوول بخش فناوری شرکت به نمایندگان در TFM&A گفت: «رسانههای سنتی دل و جرات زیادی پیدا کردهاند. گروههای خبری قرن ۲۱ در شهر Guangzhou چین و روزنامه ۲۱st Century Business Herald با انتشار ملی روزانه بیش از ۷۶۲۰۰۰، قصد دارند از مجریان تبلیغاتی کمک بگیرند تا بتوانند خوانندگان را به مشتری تبدیل کنند. در آینده، زمانی که شرکتهای سازنده اقدام به تبلیغات میکنند شما نه تنها میتوانید تصویر اتومبیل را در روزنامه ببینید بلکه مدل ۳۶۰ درجه کامل آن را هم به صورت آنلاین مشاهده میکنید. «درآمد حاصله از رسانههای دیجیتالی تا ۱۰ میلیون RMB واحد پول چین (معادل ۵/۱ میلیون دلار آمریکا) در سال ۲۰۰۹ بود و پیشبینی میشود این مبلغ در سال ۲۰۱۰ دو برابرشود. افزایش میزان اشتراک مجله باعث تعجب همگان شده است.
بر اساس گزارش هیات دولت که توسط Selligent (شرکت ارائه خدمات مدیریت ارتباط با مشتریان واقع در بلژیک) درباره واکنش مشتریان انجام گرفته است، تعداد۹۰ تریلیون ایمیل به ۱۲۶ میلیون وبلاگ در سراسر جهان در سال ۲۰۰۹ فرستاده شد. (Twitter شبکه اجتماعی) کار خود را با ارسال تعداد ۵۰۰۰ پیام در روز در سال ۲۰۰۷ آغاز کرد که این تعداد به بیش از ۵۰ میلیون پیام در ۲۰۰۹ رسید. در حال حاضر فیسبوک بیش از نیم میلیون کاربر فعال دارد.
«هان لی» میگوید: «چین از همه نظر، با بیش از ۲۴۰ میلیون کاربراینترنتی، بخشی از این جهان مرتبط به شمار میرود. کاربران سایت Renren.com با ارسال پیام به دوستان، به روز کردن تصاویر و ازاین قبیل کارها روزانه ۱/۴ میلیارد مرتبه از سایت استفاده میکنند که نشان دهنده گستردگی ارتباطات آنلاین است.»
وی همچنین میافزاید: در حال حاضر شرکتهایی مانند Nike و McDonald's برای خود صفحات عمومیدر فضایاینترنت باز کردهاند یا طرحهای بزرگ بازاریابی در مقیاس بزرگ در سایت Renren.com راهاندازی کردهاند. بنا بر برخی برآوردها، ۶۳ درصد از تبلیغکنندگان، هزینه بازاریابی بر روی سایتهای شبکه اجتماعی جهانی را طی سال گذشته افزایش دادهاند. او همچنین طبق گفته eMarketer به موفقیت فیس بوک پس از یاهو اشاره میکند که با در دست داشتن ۵/۹ درصد از بازار، از نظر درآمد دومین و مهمترین ارائهدهنده تبلیغات محسوب میشود.
«پیتر فادر» استاد رشته بازاریابی در دانشگاه وارتون میگوید: «با وجوداین، روش اصلی انجام کسب و کار شرکتها، تغییر نکرده است. صاحبان شرکتها مبالغ هنگفتی صرف آگاهی مشتریان از محصولات و ارائه خدمات خود میکنند. شبکههای اجتماعی مطمئنا ترکیب رسانههای مورد اعتماد مردم را تغییر دادهاند. اما روش کاری شرکتها و انتخاب مشتریان همچنان ثابت است. «فادر»، رییس هیات علمیدانشگاه وارتون میگوید: «شرکتها به خاطر مصرفکنندگان روند تجارت را موثرتر و کارآمدتر اجرا میکنند، اما اساسا تجارت هنوز همان روش ۲۰، ۳۰ یا ۵۰ سال پیش را دارد.»
او میگوید: «اما انجام چندکار کوچک در زمینه خدمات شبکه اجتماعی و انتظار انجام بقیه کارها به خودی خود، نتیجهای را که به دنبالش هستیم نخواهد داشت. نمیتوان کاری را شروع کرد و بدون پیگیری، انتظار رشد و توسعه از آن داشت.» «یان» میگوید: «روشهای بازاریابی شبکه اجتماعی در چین هنوز بسیار ابتدایی است و به جای تبلیغ نام تجاری در میان گروهی از مخاطبان خاص، براین تاکید دارد که چه تعدادی از کاربران پیشنهادهای آنلاین را ارسال میکنند.»
با این حال بازاریابان مبتکر شروع به تغییر خط مشی شبکه اجتماعی کردهاند. در اوایل سال جاری آژانس مسافرتی آنلاین «زوجی Zuji» واقع در سنگاپور طرحی را اجرا کرده است و به کاربران این امکان را میدهد تا با دوستان خود در فیسبوک برنامهریزی سفر داشته و بلیت رزرو کنند. این آژانس، نقشهای از کشور سنگاپور و نقشه جهان را با کمک شرکت Epsilon (شرکت بینالمللی ارائه خدمات بازاریابی و فراهمکننده اطلاعات، در آمریکا) در اختیار کاربران فیسبوک قرار میدهد. این نقشه محل زندگی شخص و همچنین مکانهای مورد علاقه او برای سفر در تعطیلات را نشان میدهد. «مینگ» مدیر فروش شرکت اپلیسون در چین میگوید: «با در دست داشتن چنین اطلاعاتی از کاربران، متوجه علایق کاربران میشویم. این طرح به نفع فیسبوک، کاربران فیسبوک و شرکتهای مسافرتی است.»
کانالهای رقابتی
در گذشته رقابتهای تبلیغاتی از طریق تلویزیون، رادیو و روزنامه انجام میگرفت، امروز ارسال یک پیام از طریق رسانههای متعدد، رقابت جدی برای بازاریابان به شمار میرود. شرکتها باید کانالهای متعدد رسانهای را در هم ادغام کنند و به مصرفکنندگان توجه کنند.
فادر میگوید: «برای داشتن مشتریان چندرسانهای لازم است تمام رسانهها را پوشش دهید و به طور علمی تحقیق کنید در کنار هم قرار گرفتن کدام کانالها بهترین پوشش را ایجاد میکنند با اینکه این کار هزینه کمی در بر دارد، اما به تلاش و هوش زیادی احتیاج است.»
طبق بررسیای که از سویNielson Global Online در سال ۲۰۱۰ انجام گرفت، اعلام شد ۴۰ درصد از مصرفکنندگان در سراسر جهان تنها پس از مطلع شدن از نظر دیگران، اقدام به خرید محصولات الکترونیکی میکنند. این رقم برای ده درصد از مصرفکنندگان محصولات مراقبت و بهداشت شخصی نیز صادق است. با رشد جوامع آنلاین، رقابت برای اداره شرکتها نیز افزایش پیدا میکند.
«رینرین لی» میگوید: «برای مقابله با چالشها، شرکتها باید در مورد محصولات خود به طور ابتکاری با کاربران گفتوگو کنند و به منظور تشویق کاربران برای استفاده از کالا و نام تجاری آنها باید از شبکههای اجتماعی استفاده کنند.»
در ضمن برخی از شرکتها، استراتژیهای بازاریابی زیرکانهای را بر اساس کاربردهای تلفن همراه به کار میبرند. برای مثال در ماه اکتبر یکی از بزرگترین شرکتهای آنلاین خدمات مسافرتی در چین، روشهای پیشرفته آنلاین، آف لاین و وایر لس را عرضه کرد. «تنگ لن»، رییس بازاریابی Ctrip (شرکت مسافرتی چین) میگوید: «انتظار میرود کاناهای موبایل پس از وب سایت و مرکز تلفن سومین رسانه بزرگ رزرواسیون شرکت باشد.»
«فادر» میگوید: «به زودی، خدمات تلفن همراه مانند صفحه نمایش کامپیوتر (desktop) عمل خواهد کرد. هر کاری که از کامپیوتر شخصی خود بتوانید انجام بدهید به زودی از طریق شبکه تلفن همراه هم انجام خواهید داد. در آینده، ترکیب یکپارچه از فعالیتهای صفحه نمایش سنتی و تجارت الکترونیکی به بازار خواهد آمد. از نظر شباهت، به مرحلهای میرسیم که ایندو قابل تشخیص از یکدیگر نیستند. به جز اینکه یکی بزرگ و ثابت و دیگری کوچک و قابل حمل است.»
منبع: knowledge@wharton
ارسال نظر