از رویا تا واقعیت
امپراتور کار آفرینی(۴۷)
مترجم: غلامرضا کیامهر
نقاط ضعف: آیا قادر به پیشبینی مشکلاتی که بر سر راه شما قرار دارد هستید و میدانید چگونه باید بهترین نیروی کار را به استخدام خود درآورید؟
نویسنده: پیتر جونز
مترجم: غلامرضا کیامهر
نقاط ضعف: آیا قادر به پیشبینی مشکلاتی که بر سر راه شما قرار دارد هستید و میدانید چگونه باید بهترین نیروی کار را به استخدام خود درآورید؟ آیا میدانید باید وقت زیادی را صرف کسب موفقیت در چنین بازاری کنید؟ آیا پول به قدر کافی در اختیار دارید؟ آیا از شناخت و تجربه لازم در چنین کسبوکاری برخوردارید؟
فرصتها: چه فرصتهای ممتازی برای شما در این بازار وجود دارد و چه گروه از مشتریان را برای محصول یا خدمات خود هدفگذاری کردهاید؟ آیا تعدادی از رقبای شما از این بازار خارج شدهاند و خروج آنها از این بازار برای شما چه نفع خاصی در بر خواهد داشت؟
تهدیدها: آیا رقیب تازه نفسی با حامیان قدرتمند به تازگی وارد این بازار شده است و آیا این رقیب قصد تولید و عرضه محصول یا خدماتی مشابه محصول و خدمات شما را به بازار دارد و طرح و نقشه شما برای مقابله با این رقیب توانمند چیست؟ اگر توانستید به نتیجه مثبتی از آنالیزی که انجام دادهاید دست یابید، در آن صورت خواهید توانست با چشم باز و با اطمینان خاطر به کسب و کار مورد نظر وارد شوید، در غیر این صورت صلاح شما در آن خواهد بود که یا تجدیدنظری اساسی در ایده خود به عمل آورید یا به قول معروف قید ورود به کسبوکاری را که چشمانداز چندان مثبت و امیدبخشی برای شما ندارد، بزنید.
تهیه نقشه راه کسبوکار
داشتن طرح و نقشه راه برای هر کسب و کار نه تنها در جلب سرمایهگذار حائز اهمیت است، بلکه برای خود کارآفرین هم از اهمیت بسیاری برخوردار است. این نقشه راه به کارآفرین در پیدا کردن مسیر درست برای رسیدن به مقصد و اینکه چگونه میخواهد به آن مقصد دسترسی پیدا کند، کمک شایانی خواهد کرد. نقشه راه در عین حال نوعی استراتژی برای مشخص کردن اهدافی است که کسبوکار شما باید در سال اول شروع فعالیت و در سالهای بعد از آن محقق سازد. مثلا شما به عنوان یک کارآفرین باید در نقشه راه شیوه تداوم کسب و کار خود را مشخص کنید. آیا قصد حرکت موزون و گام به گام را دارید؟ آیا میخواهید سود حاصله در سال اول را صرف سرمایهگذاری مجدد کنید تا نیازی به جذب منابع مالی از دیگران نداشته باشید؟ یا برعکس تصمیم دارید کسب و کار خود را با تامین پی در پی منابع از خارج به سرعت توسعه دهید؟ اینها همه موضوعات مهمی است که باید در نقشه راه کسب و کار از قبل مشخص شود. پس به طور فهرستوار میتوان نتیجه گرفت که داشتن نقشه راه به شما کمک میکند تا :
* کسب و کار خود را در مسیر درست به حرکت درآورید.
* از توانایی مدلسازی قابل لمس و مشخص برای کسبوکار خود برخوردار شوید.
* اولویتهای کار خود را به درستی بشناسید و اهداف خود را به طور موثر مدیریت کنید.
* توان جلب سرمایهگذار یا استفاده از منابع بانکی را داشته باشید.
* چشمانداز روشن کسب و کار خود را برای یک مدت زمان مشخص ترسیم کنید.
بعد از تهیه و تدوین نقشه راه کسب و کار و مشخص کردن نحوه تامین منابع مالی موردنیاز شرایط برای شروع فعالیتهای شما آماده خواهد بود. نقشه راه کسب و کار باید شامل موارد زیر باشد:
* پیشزمینهها- چه تجربهای در این کار دارید و تاکنون چه مقدار وقت و سرمایه در این کار صرف کردهاید؟ میزان فداکاری شما تا این مرحله تا چه اندازه بوده و تا چه اندازه آماده فداکاری بیشتر برای دستیابی به اهداف دور و دراز خود هستید؟
* نمادی کلی از ماهیت کسب و کار و اینکه برای تولید چه نوع محصول یا خدماتی آن را هدفگذاری کردهاید.
* آنالیز وضعیت بازار- آیا بازار رو به رشد است یا منحنی نزولی دارد و تصمیم دارید چه موقعیتی در بازار داشته باشید و چه سهمی از آن را به دست آورید؟ نقطه اوج فروش موردنظر شما کجاست؟ مشتریان اصلی شما چه کسانی هستند؟ از آنالیز (SWOT) کسب و کار خود به چه نتیجهای دست یافتهاید؟
* آنالیز رقبا- وضعیت کنونی رقابت در بازار چگونه است و مهمترین رقبای شما چه کسانی هستند؟ شما با چه روشها و ابزاری میخواهید بر رقبای خود پیروز شوید؟
* شواهد اثباتی- چه شواهد و مستنداتی برای اثبات مدعای خود در ارتباط با مزیتهای کسب و کار موردنظر دارید تا به کمک آنها بتوانید برای آن سرمایهگذار جلب کنید؟
حضور در بازار - باید مشخص کنید چگونه میخواهید به اهداف موردنظر در بازار جامه عمل بپوشانید و محصول شما از چه طریقی قرار است وارد بازار شود و فروش پایدار داشته باشد؟
* پیشبینیهای مالی - درباره میزان سود و زیان کسبوکار خود و تامین نقدینگی در گردش چه پیشبینیهایی انجام دادهاید؟
* نقشه عملیاتی- آیا نقشه عملیاتی اولیه شما یک ماهه است. در این صورت مشخص کنید در این یک ماه چه کارهایی میخواهید انجام دهید. در تهیه یک نقشه راه درست و شفاف که مسائل مالی هم در آن به خوبی دیده شده باشد، موارد زیر را مدنظر داشته باشید:
۱ - رعایت ایجاز- نقشه راه کسب و کار باید تا سر حد امکان موجز و فشرده باشد. از گنجاندن حشو و زواید و موضوعات حاشیهای در نقشه راه کسب و کار خود بپرهیزید؛ زیرا مطالعه یک نقشه راه مفصل و پر از شرح و تفصیل برای سرمایهگذار فرضی بسیار خستهکننده و ملالتبار خواهد بود. اصلا کدام سرمایهگذاری حوصله دارد که بنشیند و یک نقشه راه چهل - پنجاه صفحهای را به دقت مطالعه کند. متاسفانه بعضی از کارآفرینان عادت به پرگویی و پرکردن هرچه بیشتر صفحات کاغذ دارند؛ اما شما از این رویه پرهیز کنید. بنابراین بهتر است تمام موضوعات محوری نقشه راه کسبوکار خود را در نهایت ایجاز بر روی کاغذ آورید و اطمینان داشته باشید اگر نقشه راه شما گیرا و جذاب تهیه شده باشد، سرمایهگذار فرضی با یک نگاه اجمالی بر روی آن تصمیم لازم را خواهد گرفت. به نظر من یک نقشه راه را میتوان در سه صفحه به رشته تحریر در آورد.
ارسال نظر