زیرمجموعه‌ای که شرکت مادر خود را بلعید

کوشان غلامی

در سال ۱۹۰۲ جرج دیتون با ساخت یک ساختمان ۶ طبقه در مینیاپلیس فروشگاه‌های زنجیره‌ای خانواده دیتون را افتتاح کرد. جرج دیتون توانست شرکت گودفلو (R.S. Goodfellow) را متقاعد کند که فروشگاه خود را به آن مکان منتقل کنند. پس از چندی روبن سیمون صاحب فروشگاه گودفلو بازنشسته شد و سهام خود را به دیتون واگذار کرد و نام شرکت به خشکبار دیتون تغییر یافت. در سال ۱۹۵۰ دیتون فروشگاه شرکت لیپمانز در پرتلند را خریداری کرد و آن را به عنوان یک شعبه مجزا به کار گرفت. در سال ۱۹۵۶ دیتون فروشگاهی در شهر ساوت دیل افتتاح کرد که اولین مرکز خرید دوطبقه با کلیه اجناس در ادینا، مینه سوتا واقع در حومه مینیاپلیس بود. دیتون با تاسیس دومین فروشگاه خود در آن شهر به یک فروشگاه زنجیره‌ای تبدیل شد که به سرعت به عنوان فروشگاه‌های با کیفیت بالا، سرویس خوب، اهمیت به مشتریان و طبق مد روز شناخته شدند. سپس فروشگاه‌های دیگری نیز در نیوانگلند و نیوهمپشایر افتتاح شدند.

در سال ۱۹۶۲ شرکت دیتون با ایده‌ای که توسط جان گایز مطرح شد، پس از باز کردن شعبه دارای تخفیف خود به نام «تارگت» در روزویل مینه سوتا، وارد تجارت کالاهای تخفیف‌دار شد. نام تارگت طبق سیاست استوارت ویدس مدیر شرکت، برای متمایز کردن فروشگاه‌های اصلی شرکت با فروشگاه‌های دارای تخفیف انتخاب شده بود. در پایان آن سال شرکت ۴ شعبه تارگت تاسیس کرده بود که در سال‌های اولیه پول زیادی از دست دادند، ولی در سال ۱۹۶۵ با فروشی معادل ۳۹ میلیون دلار، اولین سود آنها گزارش شد و توانستند پنجمین شعبه خود را تاسیس کنند.

سال بعد بروس دیتون اولین زنجیره فروش کتاب دالتون را افتتاح کرد که بعدا به بزرگ‌ترین کتاب‌فروشی آمریکا تبدیل شد. بروس برای متمایز کردن نام این کتاب‌فروشی‌ها با فروشگاه‌های اصلی خود، نام آن را از دیتون به دالتون تغییر داده بود.

فروشگاه‌های تارگت نیز کماکان به فروش خود ادامه می‌دادند و با تاسیس شعبه‌هایی در دنور کلرادو، به فروش بالای ۶۰ میلیون دلار دست یافتند. در سال ۱۹۶۷ شرکت دیتون به سهامی عام تبدیل شد و با فروش اولین سهام خود دو شعبه تارگت دیگر را در مینه سوتا تاسیس کرد.

تارگت در سال ۱۹۶۸ لوگوی خود را به یک لوگوی مدرن‌تر تغییر داد و دو فروشگاه در سنت لوئیز میزوری باز کرد. در آن سال پس از تغییرات در مدیریت ارشد و داخلی، تارگت با ۱۱ شعبه فروشی معادل ۱۳۰ میلیون دلار داشت.

سال بعد تارگت شرکت الکترونیکی لیشمیر را که در نیوانگلند فعالیت می‌کرد از آن خود کرد و فروشگاه‌های خود را به تگزاس و اوکلاهما گسترش داد. دیتون همچنین با شرکت هادسون ادغام شد و به شرکت دیتون-هادسون با پنج زیرمجموعه تبدیل شد. تارگت در سال ۱۹۷۰ با تاسیس دو شعبه در ویسکانسن، به فروش بالای ۲۰۰ میلیون دلار رسید.

پس از آن دیتون-هادسون فروشگاه‌های آرلان با ۱۶ شعبه را خریداری کرد که دو شعبه آن به فروشگاه‌های تارگت اضافه شدند. چندین فروشگاه دیگر نیز بازگشایی شدند و تارگت شاهد گسترش زیادی در آن سال‌ها بود. به دلیل کمبود تجربه مدیریتی متناسب با آن گسترش، تارگت برای اولین بار پس از سال‌های اولیه متحمل ضرر مالی شد و دیتون-هادسون تصمیم به فروش این زیرمجموعه خود گرفت. استفان پیستنر مدیریت عامل این شرکت را به عهده گرفت و با فروش کالای انباشته شده در انبارها و افتتاح تنها یک فروشگاه، تارگت را به فروش ۵۱۱ میلیون دلار در آن سال رساند. پس از این موفقیت، پیستنر مدیر ارشد دیتون-هادسون شد و معاونش کنت ماکه، مدیریت تارگت را به عهده گرفت. تارگت گسترش چشمگیری یافت و شعبه‌های زیادی در شهرهای مختلف افتتاح کرد و در سال ۱۹۸۱ با افتتاح ۱۴ فروشگاه و سومین مرکز توزیع بزرگ خود در آرکانزاس، به فروش بالای دو میلیارد دلار رسید.

در سال ۱۹۸۶ خرید شرکت جمکو با ۵۰ فروشگاه در کالیفرنیا، تارگت را به فروشنده عمده مسلط بر ناحیه کالیفرنیا تبدیل کرد و تعداد شعب آن به ۲۴۶ رسید. در سال ۱۹۸۹ نیز با افزایش ۶۰ فروشگاه در جنوب شرقی آمریکا و ورود به فلوریدا، جورجیا و کارولینا، به مجموع ۴۰۰ شعبه در ۳۰ ایالت و فروش ۵/۷ میلیارد دلاری دست یافت.

پس از این موفقیت‌های مکرر تارگت، شرکت دیتون-هادسون که بیش از ۸۰ درصد درآمدش از این زیرمجموعه بود، در ژانویه ۲۰۰۰ نام خود را به تارگت تغییر داد و همچنین فروش اینترنتی خود را آغاز کرد. در سال ۲۰۰۵ تارگت فعالیت خود را به هندوستان گسترش داد و مراکز فروشی در آن کشور بنا کرد. در سال ۲۰۰۹ نیز شعبه‌هایی در هاوایی و آلاسکا افتتاح شدند و به دلیل خرید کالا توسط ساکنین کانادا و مکزیک، مدیریت تصمیم گرفت که تمامی کالاهای خود را در فروشگاه‌هایی تا ۱۵۰ کیلومتری مرز آمریکا با این دو کشور تا سال ۲۰۱۲ با واحد پول رایج این دو کشور نیز تطبیق داده و به فروش برساند.

اکنون تارگت بیش از ۱۶۰۰ شعبه در تمامی ایالت‌های آمریکا دارد که ۳۵۱ هزار کارمند در این فروشگاه‌ها مشغول به کار هستند. در سال گذشته میلادی فروش این شرکت از ۶۴ میلیارد دلار تجاوز کرد و سودی معادل سه میلیارد دلار نصیب تارگت شد.