بازاریابی- برندسازی برای بنگاههای کوچک و متوسط
تاثیرگذاری لوگوی صوتی برند بر تجربه مشتری
ترجمه : مهدی سریرچی
بخش هشتم
مسلما همه کسب و کارها نمیتوانند در بازاریابی خود روی هر پنج حس اصلی انسان تاثیر بگذارند؛ اما این موضوع نباید مانع از تلاش برای تاثیرگذاری روی تمامی حواس شود. مثلا درباره حس شنوایی با قدری خلاقیت میتوان روشهای زیادی را برای بهرهگیری از موسیقی در جهت منافع بنگاه ابداع کرد. برای بهره بردن از موزیک جهت بهبود و ارتقای تجربه مشتری، سه حوزه اصلی وجود دارد:
نوشته: جیمز هاموند
ترجمه : مهدی سریرچی
بخش هشتم
مسلما همه کسب و کارها نمیتوانند در بازاریابی خود روی هر پنج حس اصلی انسان تاثیر بگذارند؛ اما این موضوع نباید مانع از تلاش برای تاثیرگذاری روی تمامی حواس شود. مثلا درباره حس شنوایی با قدری خلاقیت میتوان روشهای زیادی را برای بهرهگیری از موسیقی در جهت منافع بنگاه ابداع کرد. برای بهره بردن از موزیک جهت بهبود و ارتقای تجربه مشتری، سه حوزه اصلی وجود دارد: لوگوی صوتی و طنین زنگ هدایت صوتی مشتری،واین سه با هم چیزی را تشکیل میدهند که آن را «آوای برند» مینامیم. در این بخش حوزههای موزیکال برند را به صورت دقیقتر مورد بررسی قرار میدهیم.
لوگوی صوتی و طنین زنگ
لوگوی صوتی را میتوان تقریبا در همه بخشها که مشتری
(یا حتی تامینکنندگان) با بنگاه تماس برقرار میکنند، استفاده کرد. به عنوان مثال وبسایت بنگاه محیطی است که موزیک در آن بهبود چشمگیری ایجاد میکند. موسیقی که از آن بهره میبرید چه یک قطعه کامل باشد، چه بخشی کوتاه قابلیت به یاد آوری بالایی داشته و امکان استقرار آن در حافظه بلندمدت بسیار زیاد است.
برای استفاده از موسیقی در وب سایت میتوان لوگوی صوتی یا طنین مختص بنگاه را هنگام باز شدن صفحه وب سایت مورد استفاده قرار داد؛ مانند کاری که وبسایت
www.newstoday.com انجام داده است. (با وجودی که صدای این طنین کمتر از چند ثانیه طول میکشد، اما باعث میشود که بازدید از آنجا در خاطر شما باقی بماند.) یا میتوان فایل یک قطعه موزیک کامل را روی وب سایت قرار داد تا مشتریان در صورت تمایل آن را دانلود کنند.
شرکت استارباکز موزیکهای منتخب را در قالب CDهایی به نام موزیکهای شنیدنی تهیه و آن را برای فروش در فروشگاههای قهوه فروشی و به صورت آنلاین بر روی وب سایت خود عرضه کرد. با این روش به مشتریانش این فرصت را داد تا انواع موزیکهای متفاوت (که اغلب برندگان جایزه گرمی بودند) را در اختیار داشته باشند و به این ترتیب نه تنها موجب ارتقای برند استارباکز شد، بلکه سیل درآمد مضاعفی را هم به سمت این شرکت هدایت کرد.
مسلما اگر قصد دارید از قطعات کامل موزیک بهره ببرید، خیلی مهم است که سلیقه موسیقیایی مشتریتان را کاملا بشناسید. انتخاب موزیک اشتباه میتواند به هر برندی آسیب برساند، همانطور که انتخاب بد درباره هر کدام از محرکهای حواس دیگر موجب آسیب دیدن برند میشود. همچنین اگر قصد دارید علاوه بر لوگوی صوتی، قطعات موزیک را نیز در وبسایتتان قرار دهید، حتما این امکان را به بازدیدکنندگانتان بدهید که هر زمان تمایل داشتند، صدا را قطع کنند. چون علاوه بر اینکه احتمال دارد بازدیدکننده سایت در حالی نباشد که به موزیک سنگین که توسط گروه ارکستر اجرا شده گوش کند، ممکن است از محل کار یا محیط دیگری از سایت شما بازدید کرده باشد که پخش موزیک در آن محیطها اصلا خوشایند نباشد. کاربرد موزیک چه به صورت طنین کوتاه باشد چه یک قطعه کامل موسیقی، محدود به استفاده در وبسایت نمیشود. میتوان یک CD از موزیکهای بنگاه یا نسخهای از لوگوی صوتی یا طنین بنگاه را در برنامههای تبلغاتی، نشستهای مطبوعاتی و جلسههای روابط عمومی یا به عنوان سرآغاز سخنرانی و برنامه معرفی بنگاه استفاده کرد.
چند سال قبل شرکت تولیدکننده قایقهای کوچک، یک گروه آماتور محلی را که دستمزد پایینی داشتند، برای نوشتن و خواندن ترانهای تبلیغاتی استخدام کرد. نتیجه کار این گروه ترانهای شد که روی نوارهای کاست کپی شد و در مراسم معرفی کالای شرکت، آگهیهای رادیویی و همینطور در تمام نمایشگاههایی که شرکت در آن حضور داشت و برنامههای تبلیغاتی که اجرا میکرد، استفاده شد. موفقیت این ترانه علاوه بر اینکه باعث به یاد ماندنی شدن برند شرکت قایقسازی شد، موجب شده بود تا دیگر تامینکنندگان شرکت نیز خواهان ترانهای مشابه بشوند. به مدت سه سال این ترانه پای ثابت برنامههای روابط عمومی و کنفرانسهای مطبوعاتی شرکت بود و در این مدت هزاران نسخه از ترانه مذکور به مشتریان عرضه شد. این شرکت قایقساز تنها ۶ نفر کارمند داشت و موفق شد با هزینه کم شهرت خوبی برای برندش به دست بیاورد. موفقیت این شرکت کوچک را با دیگر تولیدکنندگانی که هزینههای سرسامآور را متحمل میشوند تا تنها یک جلوه بصری برای شرکت ایجاد کنند، مقایسه کنید. نکته مهم در ساخت لوگو این است که لوگوی صوتی منتخب، با برند و خاستگاه مشتریان تناسب و هماهنگی داشته باشد. اگر کالا یا خدمت عرضه شده، تکنولوژیهای نوین است، احتمالا لوگوی صوتی یا موسیقی که محرک شنوایی و هیجانانگیز باشد، برای تجربه مشتری از بنگاه مناسبتر باشد. از طرف دیگر کالا و خدماتی که مبین سکوت و آرامش هستند به اصوات لطیفتر و ملایمتر نیاز دارند.
به خاطر داشته باشید که ارتباط تنها محدود به تن صوت نمیشود. در صورتی که بنگاه یا سازمان مدعی فعالیت برای حمایت قانونی از حیوانات یا محیطزیست است یا به فعالیتهای عام المنفعه مشغول است به هیچ عنوان نباید از خواننده یا آهنگسازی که به صورت علنی به این امور بیاحترامی یا مخالفت میکند، استفاده شود. اینکه چه چیزی با مشتریان در ارتباط است مساله اساسی شما را تشکیل میدهد. همانطور که قبلا اشاره شد، نورث و هارگریوز مدعی هستند که وقتی مشتریان موزیک برند محصولی را دوست داشته باشند (و آن موزیک با خلقیات آنها هماهنگ باشد) مقدار بیشتری از آن را خریداری میکنند؛ برعکس آن نیز درباره محصولی که موزیک برند آن با علایق و روحیات مشتریان هماهنگی ندارد یا واقعا باعث ایجاد ناراحتی برای آنها میشود، صادق است. با وجودی که ممکن است این نکته به نظر بدیهی برسد، در اغلب موارد مخصوصا در فروشگاههای خرده فروشی مورد غفلت قرار میگیرد. خوشبختانه این موضوع این شانس را به شما میدهد تا با انتخاب هوشمندانه موزیک فرصتهای مناسبی را برای برندتان ایجاد کنید.
ارسال نظر