فرهنگ کسب‌وکار در فرانسه

کوشان غلامی

بخش دوم

سیاست فرهنگی فرانسه

فرهنگ و زبان از دیرباز نقشی کلیدی در سرشت مردم فرانسه داشته‌اند، به طوری که دولت این کشور زودتر از دیگر دولت‌ها به اهمیت آنها برای قدرت سیاسی پی برده است. کاردینال ریشلیو در سال ۱۶۳۵ با تاسیس آکادمی‌فرانسه (AcademieFrancaise)، اولین آکادمی‌دولتی در اروپا، بنیانگذار مرکزی شد که امروزه از آن به عنوان سیاست فرهنگی نام می‌برند. ریشلیو با این کار سنت فرانسوی خاصی را بنیان نهاد که طبق آن دولت مراقبت از حیات فرهنگی و گسترش آن را وظیفه ذاتی خود می‌داند. از این رو، مداخله فرهنگی با این وسعت و فشردگی، سابقه‌ای چند صد ساله در فرانسه دارد و تغییر نظام‌های سیاسی از سلطنت تا انقلاب و از امپراتوری تا جمهوری، تغییری در آن به وجود نیاورده است. در زمان جمهوری پنجم به رهبری ژنرال دوگل، سرانجام این دخالت‌ها حالتی سازمانی یافت و وزارت فرهنگ فرانسه به رهبری آندره مارلو در سال ۱۹۵۹ تاسیس شد.

تاریخ سیاست فرهنگی کشور فرانسه از زمان طرح‌ریزی آن در قرن شانزدهم تاکنون، نمایانگر نقش محوری دولت در ارتقا و ساماندهی دانش، هنر، فرهنگ و شکل‌گیری تدریجی ساختارهای وزارتخانه‌ای و تصویب بودجه‌های ملی بوده است. به عنوان مثال می‌توان به تاسیس کتابخانه ملی فرانسه، تاسیس دبیرخانه هنرهای زیبا در قرن نوزدهم و تاسیس موزه هنری لوور اشاره کرد.

پاریس؛ پایتخت فرانسه است و به خاطر زیبایی‌اش به آن لقب عروس شهرها یا شهر روشنایی‌ها را داده‌اند. مکانی برای لذت بردن از غذاهای خوب، هنرهای عالی و بناهای باشکوه. همچنین برای نشستن و لذت بردن از زندگی در کافه‌های کنار خیابان نیز مکان مناسبی می‌باشد.

برای صدها سال، هنرمندان و نویسندگان پاریس را ستوده‌اند و بسیاری از آنها برای زندگی به آنجا مهاجرت کرده‌اند. جهانگردان نیز این شهر را می‌پسندند. پاریس مرکز مد، سلیقه و همچنین مرکز صنعت، تجارت و بازرگانی فرانسه است.

عادات مردم فرانسه

فرانسوی‌ها به آشپزی علاقه زیادی داشته و از آن به عنوان یک هنر یاد می‌کنند. دست‌پخت فرانسوی در اغلب کشورهای دنیا معروف است. اولین کتاب‌های آشپزی فرانسه در قرون‌وسطی نوشته شده است.

- رانندگی‌ در ‏فرانسه بسیار اصولی‌ و با نظم انجام می‌گیرد. قوانین رانندگی به خوبی رعایت شده و تقریبا در هیچ چهارراه یا میدانی پلیس دیده نمی‌شود، چون خود مردم به قوانین راهنمایی احترام می‌گذارند.

- دست دادن موقع دیدن و خداحافظی رایج است. البته اگر دست دادن بیش از حد محکم بوده یا با حرکات شدید همراه باشد، بی‌ادبی محسوب می‌شود.

- فرانسوی‌ها در همه کارها، خصوصا خرید کردن و رانندگی خیلی‌ با‏ حوصله هستند. هیچ‌کس به فرد جلویی خود اعتراض نمی‌کند، حتی اگر مدت زیادی منتظر بماند.

- در فرانسه خوردن غذا به صورت تفریحی بسیار مهم است. شام و ناهارهای رسمی ‌ممکن است حتی بیش از دوساعت به طول بینجامد. این وعده‌ها شامل یک پیش غذا، یک غذای اصلی از ماهی یا گوشت همراه با سبزی، سالاد، پنیر و میوه هستند که با دسر و قهوه خاتمه می‌یابد.

- فرانسوی‌ها همیشه بعد از خوردن شام، بدون بلند شدن از جای خود شروع به بحث درباره مسائل روز کرده و قهوه یا چایی به همراه کیک خانگی میل می‌کنند.

- همیشه سر ساعت ۴ یا ۵ بعد از ظهر ‏همه دست از کار کشیده و به نوشیدن قهوه یا نوشیدنی‌های‌ گرم دیگر می‌پردازند.

- اگر کسی یک بار به آنها دروغ بگوید، دیگر به آن فرد اعتماد نمی‌کنند.

- مردم فرانسه کلا بسیار اهل کتاب و کتابخوانی‌ هستند و در مکان‌های عمومی ‌مثل مترو، بالای۵۰ درصد آدم‌ها در حال خواندن روزنامه یا کتاب مشاهده می‌شوند.

- فوتبال و راگبی از ورزش‌‌های مورد علاقه فرانسوی‌ها است و مسابقه سالانه «تور دو فرانس» را مشتاقانه دنبال می‌کنند.

- تمام مغازه‌ها حداکثر تا ساعت ۷ عصر باز بوده و از این ساعت به بعد فقط کافه‌ها و رستوران‌ها باز هستند.

- تقریبا دو میلیون نفر در باشگاه‌های آماتوری فوتبال عضویت داشته و همکاری در ورزش‌هایی مثل ماهیگیری، تنیس، پیاده‌روی، اسکی بازی، و قایق سواری بسیار رایج است. شکار در کنار اسب سواری و گلف نیز کم و بیش دیده می‌شود.