اکران‌آماری سینمای ایران

گروه فرهنگ و هنر: بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم مدیران فرهنگی در نخستین روزهای فعالیت خود در قفل خانه سینما کلید چرخاندند و یکی از مهم‌ترین حاشیه‌های شکل گرفته در دوره مدیران سینمایی سابق را برطرف کردند تا سینماگران ایرانی زیر سقف خانه صنفی خود فعالیت‌هایشان را ادامه دهند.

همین موج مثبت کافی بود تا بدنه سینمای ایران هم تحت تاثیر قرار بگیرد و به یکباره سالن‌های سوت و کور سینما از دوره کسالت و رخوت خارج شوند و روزهای روشنی را به تجربه بنشینند. در نتیجه همین تحرکات کف فروش فیلم‌ها در سال گذشته به یک میلیارد تومان رسید و تعداد قابل‌توجهی از فیلم‌ها به فروش چند میلیاردی رسیدند تا بهار سینمای ایران در این دوره به شکل جدیدی به تثبیت برسد. سیاست‌های سازمان سینمایی در این میان نقش قابل تاملی بازی کرد و طراحی شگردهای جدید توانست بدنه سینما را از رکود خارج کند.

روز دوشنبه حجت‌الله ایوبی رئیس این سازمان در اجلاس سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور پرده از برخی سیاست‌هایش در عرصه سینما برداشت. به گفته ایوبی در سال ۹۳ سینمای ایران با رشد ۷۰ درصدی تعداد مخاطبان روبه‌رو بوده است.

بر اساس آماری که این مدیر سینمایی اعلام کرده درچهار سال دولت دهم، تعداد مخاطبان سینما به زیر ۷ میلیون نفر و فروش سینماهای سراسر کشور به زیر ۳۰ میلیارد تومان رسیده بود که این زنگ خطر و یأس کامل برای سرمایه‌گذاران محسوب می‌شد. در سال ۹۳ اما تصمیم‌سازی‌های این عرصه تاثیر گذاشت و مخاطبان از نظر تعدادی ۷۰ درصد افزایش پیدا کرد و ایران کشور اول دنیا در میزان رشد تماشاگر سینما است و چین و ترکیه در رده‌های بعدی قرار دارند. البته این در حالی است که این افزایش مخاطب در چین با سینمای هالیوود انجام شده اما ما با سینمای ملی این اتفاق را رقم زدیم. از نظر تعداد سالن‌های فعال سینمایی در کشور هم در این پروسه جهش‌های چشمگیری وجود داشته است و تعداد ۲۰۰ سینمای فعال در سراسر کشور امروز به ۳۲۲ سینما رسیده است که در این میان سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در عرصه سینما را شاید باید مهم‌ترین دستاورد‌های دوره کنونی دانست.

به گفته ایوبی ، حضور بخش خصوصی به سینما نوید بخش است و در این صورت ارتباط مردم با سینماگران موثر بوده و فیلمسازان برای مردم فیلم خواهند ساخت.

ایوبی درباره استفاده از مجتمع‌های فرهنگی به‌عنوان سالن سینمایی در این جلسه گفت: در کشوری که ۳۲۲ سالن دارد یک سالن هم غنیمت است. تاکنون ۱۵ مجتمع فرهنگی را تجهیز کردیم. امسال در حرکتی بزرگ‌تر با همراهی بنیاد مستضعفان و شرکت نور تابان به دنبال تجهیز مجتمع‌های بیشتری هستیم و اگر موانعی پیش نیاید و بنیاد و شرکت نور تابان به تعهدات خود عمل کنند ۱۰۰ مجتمع تا ۳ ماه آینده به سالن‌ها افزوده می‌شود. رئیس سازمان سینمایی گفت وقتی یک خانواده به راحتی به تاریخ هزاران فیلم سینمای ایران دسترسی داشته باشند سینمای ایران احیا خواهد شد.

آنچه مشخص است وضعیت سینما نسبت به گذشته تفاوت‌های زیادی پیدا کرده است و ۱۹۵ سینمای فعال و ۳۲۲ سالن با ظرفیت ۱۱۲ هزار صندلی در سراسر کشور در حال حاضر فعال است. تمامی این سالن‌ها سیستم دیجیتال دارند و سینمایی در کشور به شکل آنالوگ نمایش فیلم ندارد؛ از این ۳۲۲ سالن ۱۳۷ سالن سیستم صدای دالبی دارند و ۱۹۵ سینما از ۱۲۵ سینما مجهز به فروش مکانیزه هستند و آمار فروش سینماها به صورت روزانه دریافت می‌شود. قرار است تا پایان امسال همه سینماها به سیستم فروش مکانیزه مجهز می‌شوند. نصب نرم‌افزار و سخت‌افزار در سینماهای متقاضی به صورت رایگان انجام می‌شود و سینماها پرداختی ندارند. این دغدغه تهیه‌کنندگان است تا سوءتفاهم‌ها درباره فروش آثار سینمایی برداشته شود.

از سویی دیگر آمار فروش سینماهای سراسر کشور امروز با ۹۵درصد دقت وجود دارد و برای اینکه دغدغه‌ای وجود نداشته باشد تا پایان امسال همه سینماها به سیستم مکانیزه مجهز می‌شود. در شهر تهران ۵۸ سینما و ۱۳۸ سالن فعال با ظرفیت ۴۱ هزار صندلی وجود دارد. همچنین از ۵۸ سینمای تهران ۵۱ سینمافروش مکانیزه و از مجموع ۱۳۸ سالن نیز ۹۱ سالن صدای دالبی دارند.

مجید مسیحی‌، مدیرعامل موسسه سینماشهر درباره افزوده شدن سالن‌ها به سینماها می‌گوید: در سال ۹۰؛ ۱۶ سالن به سینماهای سراسر کشور اضافه شد و در سال ۹۱ نیز ۵ سالن و در سال ۹۲ تعداد ۱۱ سالن به سینماها افزوده شد و در سال۹۳ هم ۴۵ سالن به سالن‌های کشور افزوده شد. همچنین از ابتدای سال ۹۴ تا امروز نیز ۹ سالن به سالن‌های سراسر کشور افزوده شده و تا پایان سال ۲۷ سالن دیگر به سینماها اضافه می‌شود.

در سال ۹۱، سینمای ایران ۲۶ میلیارد تومان فروش داشته و تعداد مخاطبان سینما ۷ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر بوده است. همچنین در سال ۹۲، فروش سینما ۳۰ میلیارد تومان اما تعداد تماشاگران ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر بوده که این امر به‌دلیل افزایش قیمت بلیت سینما است. در سال ۹۳، سینمای ایران ۵۳ میلیارد تومان فروخت و تعداد مخاطبان سینما به ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر رسید که این رقم رشد ۷۶ درصدی مخاطبان سینما را نشان می‌دهد. سینمای ایران در ۴ماه نخست امسال ۲۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان فروش داشته و تعداد مخاطبان سینما ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر بوده است. این رقم در مقایسه با سال ۹۳ که تعداد مخاطبان ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و فروش سینما ۱۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان بوده رشدی ۵۵درصدی داشته است.

در آمار فروش، از ۱۰ سینمای پرفروش کشور ۸ سینما در تهران، یک سینما در مشهد و یکی در کرج است. همچنین سینماهای پرفروش کشور از ۱۱ تا ۲۰ سینما، به ترتیب ۸ سینما در تهران، یک سینما در اصفهان و یک سینما در مشهد است. همچنین سینماهای کشور از منظر فروش از ۲۱ تا ۳۰ سینما نیز شامل ۶ سینما تهران، یک سینما در اصفهان، یک سینما در یزد، یک سینما در شیراز و یک سینما در گرگان می‌شود.

فروش سینماهای تهران و شهرستان تقریبا مساوی است. سینماهای تهران در سال ۹۳ حدود ۳۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و در شهرستان‌ها ۲۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان فروش داشته‌اند که یکی از دلایل تساوی فروش سینماهای تهران و شهرستان‌ها، دیجیتالی شدن سالن‌های سینمایی در سراسر کشور است.

در سینمای دنیا در آمریکا شاهد رشد منفی ۹/ ۳ درصدی مخاطبان در سال ۲۰۱۴ نسبت به سال قبل آن بوده است و همچنین چین پس از ایران با رشد ۵/ ۳۷ درصدی بیشترین رشد مخاطب در سینمای دنیا را داشته است. بعد از ایران و چین، ترکیه با رشد ۵/ ۲۹ درصدی بیشترین رشد تعداد مخاطبان در سینما را داشته است؛ البته این آمار، بررسی تطبیقی مورد به مورد است و ربطی به طبقه‌بندی کلی فروش سینماها در کشور ندارد.