معرفی لیلا حاتمی به عنوان داور بخش اصلی جشنواره کن، قطعا یکی از افتخارات سینمای ایران در عرصه بین‌المللی است، بازیگری که سال‌ها است در سینمای ایران فعال بوده و فیلم اسکاری «جدایی نادر از سیمین» را در کارنامه کاری خود دارد، حالا به عنوان یک سینماگر ایرانی در جشنواره کن شصت و هفتم حاضر خواهد شد و آثار فیلمسازانی چون ژان لوک گدار، برادران داردن، کن لوچ و دیوید کراننبرگ را در کنار هشت داور دیگر، ارزیابی خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حضور این بازیگر مطرح به عنوان داور در بخش اصلی جشنواره فیلم کن، سینمای ایران و طرفدارانش را به هیجان آورد؛ این حس و حال سال‌های قبل نیز، وقتی نام اصغر فرهادی در میان داوران جشنواره برلین بود، یا عباس کیارستمی به عنوان رئیس هیات داوران بخش دوربین طلایی کن و نیکی کریمی در میان داوران بخش سینه‌فونداسیون این جشنواره، یا سه بار حضور فیلمسازان سرشناس ایرانی به عنوان رئیس هیات داوران پوسان و سایر داوری‌های ایرانیان در جشنواره‌های مطرح، ایجاد شده بود؛ افتخاراتی که بیش از هر چیز بیانگر اعتماد چهره‌های مطرح و رویدادهای پراهمیت سینمای جهان به سینماگران ایرانی است.


کن
عباس کیارستمی در 10 سال اخیر (از سال 2005 تا 2014) سابقه دو دوره داوری را در جشنواره کن دارد. او امسال رئیس داوران بخش سینه‌فونداسیون و فیلم‌های کوتاه است و 10 سال قبل رئیس هیات داوران جایزه دوربین طلایی بود. این فیلمساز بارها با آثارش در کن حضور داشته و در ادبیات تحلیلگران جشنواره‌ها، جزو کشف‌های این جشنواره محسوب می‌شود. نیکی کریمی نیز دو سال بعد از آنکه «یک شب» به کارگردانی او در جشنواره کن حاضر شد و در بخش جایزه دوربین طلایی مورد ارزیابی قرار گرفت، به عنوان داور بخش سینه‌فونداسیون و فیلم‌های کوتاه در این جشنواره حضور پیدا کرد.حالا بعد از داوری‌های این دو سینماگر ایرانی در 10 سال اخیر نوبت به لیلا حاتمی رسیده که در کنار سینماگران سرشناس جهانی آثار حاضر در بخش مسابقه اصلی جشنواره کن را داوری کند. حاتمی دو سال قبل برای اهدای جایزه بزرگ جشنواره کن در مراسم اختتامیه این جشنواره روی سن حاضر شده بود.


برلین
اگر فرض کنیم عباس کیارستمی به واسطه حضور فیلم‌هایش در جشنواره کن در سطح بین‌المللی معرفی شد،‌ آثار اصغر فرهادی برای نخستین بار در جشنواره برلین مورد توجه ویژه داوران قرار گرفت و «جدایی نادر از سیمین» چنان داوران این جشنواره را به وجد آورد که علاوه بر خرس طلای بهترین فیلم دو جایزه بهترین بازیگر زن را به مجموع بازیگران زن فیلم و بهترین بازیگر مرد را به تمامی بازیگران مرد فیلم اعطا کردند. فرهادی که با «جدایی....» و «درباره الی...» در برلین درخشیده و در عین حال فیلم‌هایش موفق به جلب نظر مخاطبان جهانی شده بود، در سال 2012 در بخش اصلی جشنواره برلین روی صندلی داوری نشست. جعفر پناهی نیز که با فیلم «آفساید» موفق به کسب جایزه خرس نقره‌ای بهترین کارگردانی جشنواره برلین شده بود بعد از این جایزه به عنوان یکی از اعضای هیات داوران بخش اصلی این جشنواره مطرح آلمانی انتخاب شد. البته پناهی در جشنواره کن نیز حضوری موفق داشته و «بادکنک سفید» به کارگردانی این فیلمساز موفق به کسب جایزه دوربین طلایی شده بود. نیکی کریمی که اخیرا مجموع داوری‌های او در جشنواره‌های بین‌المللی به بیش از 20 حضور رسیده است، سابقه داوری در جشنواره برلین را نیز دارد. او در بخش فیلم‌های اول این جشنواره در سال 2007 به عنوان داور حضور داشت.
رفیع پیتز دیگر سینماگر ایرانی هم در سال ۲۰۰۹ داور همین بخش از جشنواره برلین بود.


ونیز
امیر نادری سازنده «دونده» با «وگاس، براساس یک داستان واقعی» در سال ۲۰۰۸ در جشنواره ونیز حضور داشت. چهار سال بعد از این حضور نادری به عنوان داور بخش افق‌ها در جشنواره ونیز حضور پیدا کرد.


کارلووی واری
نیکی کریمی و لیلا حاتمی دو بازیگر شناخته شده سینمای ایران در سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۰۶ در بخش اصلی جشنواره کارلووی واری مسوولیت داوری را برعهده داشتند.


پوسان
مهم‌ترین جشنواره سینمایی در آسیا در ۱۰ سال اخیر سه بار مسوولیت ریاست هیات داوران بخش جریان نو را برعهده سینماگران ایرانی قرار داده است.در سال ۲۰۱۳ رخشان بنی‌اعتماد، فیلمساز با سابقه و شناخته شده ایرانی رئیس هیات داوران بخش جریان نو این جشنواره بود. داریوش مهرجویی در سال ۲۰۰۷ و عباس کیارستمی در سال ۲۰۰۵ همین مسوولیت را برعهده داشتند.