فیلمهایی که رنگ پرده را ندیدهاند
به گزارش خبرآنلاین بیشترین فیلمهای سینمایی سالهای ۸۴ تا ۸۸ توقیف شده است. دهه ۸۰ با ۱۵۱ فیلم، دهه ۷۰ با ۵۳ فیلم و دهه ۶۰ با ۲۴ فیلم به ترتیب بیشترین تعداد توقیف را در ۳۰ سال اخیر به خود اختصاص دادهاند.
البته ممکن است برخی فیلمهای عنوان شده بنا به دلایلی چون نداشتن مخاطب اکران نشده باشند، اما در هر حال در دوران معاونت محمدرضا جعفری جلوه بیش از 70 فیلم فرصت اکران روی پرده سینماها را نیافتند.
پس از او بیشترین توقیف در زمان مدیریت سینمایی محمد مهدی حیدریان با 45 فیلم، عزت الله ضرغامی با23 فیلم، سیفالله داد 21 فیلم و محمدحسن پزشک با 19 فیلم صورت گرفته است. این آمار جدای از آمار فیلمهایی است که در سال گذشته پروانه نمایش آنها صادر نشد یا توقیف شدند یا در آغاز روزهای اکران، ناگهان از پرده سینماها پایین کشیده شدند.
آنطور که در این گزارش آمده است همه این فیلمها مستقیم توقیف نشدهاند بلکه برخی از آنها بعد از ساخت با ممیزی مواجه شدهاند. گاهی این ممیزیها به اندازهای بوده که به کلیت فیلم ضربه میزد و به همین خاطر بسیاری از کارگردانها زیر بار نرفته و ترجیح دادند فیلمهایشان اکران نشود.
در جدولی که در سایت «خبرآنلاین» درباره بیش از ۲۰۰ فیلم اکران نشده از سال ۶۰ تا ۹۰ منتشر شده، نام فیلم «مرگ یزدگرد» به کارگردانی بهرام بیضایی به چشم میخورد که سال ۱۳۶۱ توقیف شد. همینطور فیلم «پاداش» به کارگردانی کمال تبریزی، فیلم «گزارش یک جشن» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و فیلم «خانه پدری» به کارگردانی کیانوش عیاری از جمله فیلمهایی هستند که در سال ۸۹ اجازه اکران در داخل ایران را پیدا نکردند.
همینطور فیلم «خانه پدری» به کارگردانی کیانوش عیاری یکی از ۱۸ فیلم بخش اصلی جشنواره و نیز امسال است. با این حال علیرضا سجادپور مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی وزارت ارشاد به خبرگزاری ایرنا گفته که این فیلم مجوز نمایش عمومی در داخل و خارج از کشور را ندارد.
برخی دیگر از توقیفشدهها
همچنین برخی از این فیلم ها شامل آن دسته نیستند که تا مدتها در توقیف مانده باشند و بعد از سالها اجازه اکران پیدا کردند. از جمله این فیلمها، فیلم «به رنگ ارغوان» ساخته ابراهیم حاتمیکیا است که درسال ۱۳۸۳ ساخته شد اما سال ۸۸ اجازه اکران پیدا کرد. به لیست باید اسامی فیلمهای توقیف شده در سال ۱۳۹۱ را هم اضافه کرد. نمایش عمومی فیلمهای «گشت ارشاد» و «خصوصی» در ماههای اخیر با واکنش تند برخی از جریانها در ایران روبهرو شدند و از اکران باز ماندند.
فیلم سینمایی «تلفن همراه رییسجمهور» ساخته علی عطشانی نیز که قرار بود از ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ بر پرده سینماها ظاهر شود، در آستانه اکران توقیف شد. این فیلم در سیامین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن را نیز دریافت کرده بود.
ارسال نظر