به شیوه کار سینما و تلویزیون اعتراض دارم

فرهنگ و هنر - لاله اسکندری بازیگر سینما و تلویزیون ایران که به تازگی مسوولیت دبیری جشنواره فیلم‌های کمدی تلویزیونی و سینمایی را پذیرفته است در گفت‌و‌گو با برنا درباره اهداف برگزاری این جشنواره، وضعیت سینمای کمدی ایران و همراه شدن سینماگران با جریان‌هایی که قصد مقابله با این شرایط و ایجاد بستری مناسب برای ارتقای فرهنگ عمومی جامعه را دارند، عنوان کرد: جشنواره فیلم‌های کمدی با هدف ایجاد تغییر در شرایط کنونی حاکم بر فیلم‌‌های کمدی برگزار می‌شود و اعتراضی به وضعیت کنونی آثار کمدی تولید شده در ایران است. متاسفانه در چند سال اخیر فضایی که بر سینما و آثار کمدی روی پرده حاکم شده، در شان فرهنگ و تمدن جامعه ایرانی نیست و ایجاد فضایی برای تغییر این فضا ضروری به نظر می‌رسد. وی افزود: واقعیت این است هر حرکتی که شروع می‌شود تعدادی مخالف و موافق خواهد داشت. طبعا تعدادی از دوستان فیلمساز در راهی که برای مقابله با شرایط فعلی آغاز شده است با ما همراه و عده‌ای نیز مخالف این جریان خواهند شد، اما مسلما در این راه در برابر اعتراض‌ها و مخالفت‌ها کوتاه نمی‌آییم.

اسکندری ادامه داد: فراموش نکنیم مقصر بخشی از این اتفاقات و تولید آثار بی‌محتوای کمدی مردم هستند. زمانی که مخاطبان از این آثار حمایت می‌کنند یعنی سطح سلیقه خود را پایین آورده‌اند، مردمی که در دهه ۶۰ فیلم‌های کمدی مانند اجاره نشین‌ها را می‌پسندیدند، امروز به دیدن آثاری می‌روند که حتی در حد فیلم‌های نازل قبل از انقلاب هم نیست.

این بازیگر تلویزیون و سینمای ایران ادامه داد: فکر می‌کنم مردم نقش بسزایی در رشد یا افول آثار سینمایی دارند، اگر تصمیم بگیرند که به این جنس از سینما و آثار سخیف و بی‌محتوا بها ندهند و سطح سلیقه خود را بالاتر ببرند تا در نهایت فروش این آثار از یک حدی بیشتر نشود، قطعا سازندگان این فیلم‌ها نیز با توجه و احتیاط بیشتری عمل می‌کنند و نوع نگاه خود را بر اساس نیاز مخاطب تغییر می‌دهند.

وی در ادامه به نگاه مالی فیلمسازان در تولید آثار اشاره کرد و گفت: سینماگران کار خوب و بد و کیفیت آثاری که تولید می‌شود را تشخیص می‌دهند، اما به این دلیل که چرخه مالی باید برقرار بماند و اقتصاد سینما تامین شود، طبیعی است که فیلمسازان ترجیح می‌دهند در فیلمی سرمایه‌گذاری کنند که بازگشت سرمایه داشته باشد. بسیاری از دوستان سینماگر کاملا واقفند کاری که انجام می‌دهند بی‌کیفیت و بی‌محتوا است، اما به دلیل نگاه مالی که دارند، این روند را ادامه می‌دهند.

اسکندری ادامه داد: رشد و تعالی سینمای ایران به همت گروهی نیاز دارد، همه باید خود را یک مخاطب فرض کنیم و از این آثار استقبال نکنیم تا از این طریق تلنگری به برخی از سازندگان کمدی‌های سخیف بزنیم و رفته رفته شرایط لازم برای کاهش تولید این آثار را فراهم آوریم.

وی تاکید کرد: به عنوان یکی از بازیگران سینما و تلویزیون ایران همیشه دوست داشتم، عرصه طنز را تجربه کنم، اما به دلیل شرایط موجود، عدم وجود کیفیت مناسب و قابل قبول و به‌طور کلی فضایی حاکم بر این آثار تاکنون این فرصت دست نداده و همکاری با این پروژه‌ها را نپذیرفته‌ام، زیرا معتقدم هنرمندان به ویژه بازیگران مسوولیت خطیری بر عهده دارند و باید در فرهنگ‌سازی در جامعه و ارائه الگوی رفتاری مناسب نقش داشته‌باشند. فیلمسازان نباید مروج ابتذال باشند، متاسفانه بسیاری از فیلم‌ها ضد فرهنگ هستند و شکستن حرمت‌ها را ابزاری برای خنداندن مخاطب کرده‌اند.

اسکندری در پایان گفت: به عنوان یک عضو کوچک از مجموعه بزرگ هنری ایران به این شیوه کار در سینما و تلویزیون ایران اعتراض دارم. معتقدم در کشوری که به فرهنگ و تاریخ خود می‌نازد، باید سطح سلیقه و فرهنگ مردم را بالا ببریم و این امر وظیفه تک‌به‌تک ما هنرمندان در حوزه‌های مختلف است، از این رو از تمام دوستان، همکاران و سازندگان آثار سینمایی و تلویزیونی می‌خواهم که نگاهی مجدد به حوزه فعالیت خود داشته باشند و هر یک نقش موثر خود در ارتقای فرهنگ عمومی جامعه را باور و برای تحقق این امر تلاش کنند.