درگیری در مکان فرهنگی تاسف‌آور است

فرهنگ و هنر- در مراسم اختتامیه جشنواره تئاتر استانی کهکیلویه و بویراحمد اتفاق عجیبی افتاد. اتفاقی که جامعه فرهنگی ایران را از یک سو متاثر و از سوی دیگر نگران کرد. اینکه مسوولان در برابر چنین اتفاقی آن هم در یک محیط فرهنگی چه واکنش‌هایی نشان خواهند داد، نکته‌ای است که باید در انتظار روزهای آینده ماند. قطب‌الدین صادقی، عضو هیات داوران بیست و دومین جشنواره تئاتر استانی کهکیلویه و بویراحمد با اعتراض به وقوع خشونت و چاقوکشی در خیابان، استادیوم ورزشی و مکان فرهنگی از بروز چنین اقداماتی در مراسم اختتامیه این جشنواره و مکانی فرهنگی ابراز تاسف کرد.

به گزارش مهر، صادقی درباره اتفاقات رخ داده در مراسم اختتامیه بیست و دومین جشنواره تئاتر استانی کهکیلویه و بویراحمد گفت: چیزی که مرا متاثر می‌کند این است که فرهنگ چاقوکشی در خیابان، استادیوم ورزشی و مجتمع فرهنگی و تئاتری طی چند روز گذشته باب شده است. تکان دهنده این است که این اتفاق در مکانی فرهنگی به نام فرهنگ رخ می‌دهد و افرادی دست به خشونت فیزیکی می‌زنند. این مدرس با سابقه تئاتر یادآور شد: اولین بار که یونانی‌ها هنر نمایش را به وجود آوردند برای این بود که مشکلات و تضادها را به صورت فردی حل نکنند و تضادهایشان باعث حذف یکدیگر نشود. به همین دلیل شخصیت‌های نمایشی خلق شد که هر کدام نمادی از افراد مختلف جامعه بودند و صحنه مرکزی شد برای حل تضادهای اجتماعی. به عقیده متفکران و فرهیختگان جامعه متمدن جامعه‌ای نمایشی است که به صورت نمایشی تضادها را حل کند. این روند بلوغ فرهنگی یک جامعه را می‌رساند.

وی معتقد است کسانی که دست به چاقوکشی در سالن فرهنگی و تئاتر می‌زنند هیچ چیز از تئاتر نمی‌دانند و هنر نمایش را تنها به مثابه یک ماسک یک یا دو ساعته می‌دانند که از پس آن خودخواهی‌های خود را ارضا کنند. صادقی تاکید کرد: این افراد تهذیب درونی نشده‌اند. یونانی‌ها جنگ را تبدیل به بازی و مسابقه کردند؛ یعنی همه خشونت‌ها در یک ارتقای روحی و معنوی گرفته شد. تئاتر در دل خود دیالوگ دارد و آدم‌ها اندیشه‌ها را به سوی هم می‌فرستند. متاسفانه افرادی که تهذیب نشده‌اند قدرت دیالوگ و مقایسه و گفت‌وگو را ندارند.

کارگردان نمایش‌هایی چون «آرش»، «یادگار زریران» و «نبرد و مده‌آ» در ادامه سخنان خود گفت: چیزی که مرا متاثر می‌کند این است که فردی با فرهنگ ایلیاتی که هنوز وارد عصر کشاورزی، شهرنشینی و مدرنیته نشده است، ادعا می‌کند که اثری پست مدرن تولید کرده است. این امر به معنی آن است که مفاهیم دست و پا شکسته اروپایی بدون اینکه هضم شوند وارد افکار افرادی این چنین شده است. متاسفانه در جشنواره استانی کهکیلویه و بویراحمد مردم شهر یاسوج در سالن حضور نداشتند و تنها گروه‌های شرکت‌کننده تماشاگر کارهای خود بودند. می‌توان نتیجه گرفت که کارها برای مردم شهرستان و استان مربوطه تولید نشده و مردم را جذب خود نکرده‌اند.

صادقی ضمن ابراز تاسف برای قطار فرهنگی کشور که اجازه ورود چنین افرادی را به داخل می‌دهد، گفت: این اتفاق نشان‌دهنده این واقعیت است که آرای هیات داوران درست بوده است، زیرا نباید چنین افراد مستبد و بی‌فکری انتخاب و معرفی شوند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در این مقطع به صورت قاطع با این افراد برخورد کند و آنها را گوشمالی دهد تا دیگر کسی به خود اجازه ندهد که نسبت به مدیران و داوران هتاکی و بی‌حرمتی کند. وی تصریح کرد: باید به سرعت وضعیت تجربه‌ گرایی تقلیدی و نفهمیدن مفاهیم درست تئاتری، نبود ارتباط با مردم بومی شهرستان‌ها و استان‌ها در تئاتر ایران تصحیح شود.