سفر به تاریخ

در این سریال فریبرز عرب‌نیا در نقش مختار ظاهر شده و عباس اصانلو و ‌امیررضا گیتی بان به عنوان بدل‌های او هستند. او ۶ سال برای ‌ایفای ‌این نقش زمان گذاشت و به فیلم یا سریال دیگری نپرداخت. این سریال با حضور بیش از ۶۰ بازیگر اصلی، ۱۴۰ نفر بازیگر فرعی و بیش از ۱۵۰۰ نیروی انسانی که به عناوین مختلف درگیر کار بوده‌اند، ساخته شده است. بازیگران ‌این سریال و نقش‌هایشان عبارتند از:

فریبرز عرب‌نیا: مختار ثقفی/ امین زندگانی: مسلم ابن عقیل/ رضا رویگری: کیان ‌ایرانی/ الهام حمیدی: زن کیان ایرانی/ عنایت شفیعی: ابن کامل / ژاله علو: مادر مختار/ فریبا کوثری: عمره همسر مختار/ نسرین مقانلو: همسر دیگر مختار/ محمد فیلی: شمر/ رضا کیانیان: حاکم مکه/ محمدرضا شریفی‌نیا: محمدبن حنفیه/ حسن پورشیرازی: بهرام رنگ رز/ ویشگا آسایش: جعده/ داوود رشیدی: حاکم کوفه/ کریم اکبری مبارکه: احمر بن شمیط / فرهاد اصلانی: عبیدا...بن زیاد/ انوشیروان ارجمند: رفاعه بن شداد/ جعفر دهقان: مصعب ابن زبیر/ بهرام شاه محمدلو و محمد صادقی در حاکمان کوفه/ پرویز پورحسینی در میثم تمار.

فرهنگ و هنر - دیشب پس از مدت‌ها انتظار مختار نامه، اثر بی‌بدیل تلویزیون‌ایران روی صفحه نقره‌ای نقش بست و تشنگی دیدار با آخرین کار داوود میرباقری رفع عطش شد. پس از کار عظیم‌ امام علی، میرباقری که ظاهرا تخصص‌اش‌اینگونه سریال‌ها است، در مختارنامه هماورد طلبیده است و اثری عظیم در سطح جهانی خلق کرده است.

به گفته فیلمنامه‌نویس مختارنامه، ابعاد عظیم سریال، باعث شده فیلمی مثل گلادیاتور در ذهن تماشاگر تداعی شود و اثری فاخر خلق شود.

سریال ۲۰ میلیارد تومانی

پیش تولید سریال مختارنامه سال ۸۱ آغاز و فروردین ماه سال ۱۳۸۳ فیلمبرداری آن شروع شد. در مدت دو سالی که صرف پیش تولید ‌این مجموعه شد، دکورهای آن در مناطق مختلف ساخته می‌شد.نگارش سریال مختارنامه به قلم حسن میرباقری و محمد بیرانوند و بازنویسی داوود میرباقری، از سال ۸۰ آغاز شد و از سال ۸۱ در مرحله پیش تولید بود و در تاریخ ۲۳ فروردین ۸۳ فیلمبرداری از شهر کاشان آغاز شد. بخش‌هایی از دکور مختارنامه که وقایع و ماجراهای آن در ۱۲۲ لوکیشن داخلی و خارجی اتفاق افتاده، در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار ساخته شد و شامل اجزای مختلف شهرهای کوفه و مکه و ساختمان کعبه بود. در مختارنامه ۶۰ بازیگر اصلی و ۱۴۰ بازیگر فرعی بازی می‌کنند.‌ این سریال دارای ۷۰۰ سکانس است که ۱۰۰ سکانس آن مربوط به ۵ جنگ بزرگ‌این فیلم هستند. قرار است سریال روزهای جمعه ساعت ۲۲ روی آنتن برود و تکرار آن نیز روزهای دوشنبه ساعت ۱۹:۳۰ پخش خواهد شد. همچنین گفته می‌شود، هزینه تمام شده برای‌این سریال بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان است که تلویزیون تاکنون بیش از دوبرابر‌این اعتبار را از محل دریافت آگهی‌های بازرگانی قبل و میان برنامه برای ‌این مجموعه کسب کرده است.

تلاش میرباقری، ارائه اثری در شان اقتدار نظام است

داوود میرباقری در جایی گفته است: من واقعا در مختارنامه تمام تلاشم را کرده‌ام کاری را عرضه کنم که در شان و نشان دهنده اقتدار نظام فرهنگی جمهوری اسلامی باشد. ‌امیدوارم ‌این اتفاق بیفتد. به هر حال روز و شب دعای من‌این است که‌این زحمات بالاخره به شکل درستش منعکس بشود و به سرانجام برسد. بدون مبالغه هم عرض می کنم، اگر تا به حال، مجموعه کارهای من که بخشی از آن را ‌اینجا مشاهده کردید و خیلی‌هایش را هم دیده‌اید، در یک طرف از کفه ترازو بگذاریم، مختارنامه طرف دیگر آن است. یعنی سعی کردم کاری بسیار متفاوت، با انگیزه‌های بسیار بالا، انجام دهم. شوخی نیست؛ چهار سال خود را قرنطینه کردن و آماده نگاه داشتن و از شوق نیفتادن، خود را آماده نگه داری تا بتوانی بعد از چهار سال، پلانی که ‌امروز می گیری با همان قوت و قدرت پلان‌هایی باشد که روزهای اول کار گرفتی، دوستان سینمایی متوجه مقصودم در‌این زمینه می شوند... داوود میرباقری درباره تصمیم‌اش از ساخت مجموعه تلویزیونی مختارنامه آورده است: پس از ساخت فیلم‌امام علی(ع) با همه خاطرات شیرین و فرجام غم انگیزش، شیفته جست وجوی سلمان، صحابی کبار و‌ایرانی تبار حضرت محمد(ص) شدم. قریب به ده سال با او سفر کردیم و به جست وجوی حقیقت پرداختیم. از ‌ایران و حضرت زرتشت تا بیت‌المقدس و حضرت مسیح و از آنجا تا سرزمین حجاز و مکه. رفتیم و رفتیم و رفتیم و با عشق سلمان به علی(ع) آرام شدیم.‌ این ده سال بی شباهت به دو ماراتن نبود. در واپسین لحظاتی که فکر می‌کردم با سلمان فارسی به انتهای راه نزدیک شده‌ام، ناگهان دونده‌ای ظاهر شد و چون باد خود را به خط پایان رساند، خوب که نگاه کردم دیدم مختار است؛ مختار ثقفی. مختار جایی خود را نشانم داد که نتوانستم نبینمش. جلو رفتم و سعی کردم او و قیامش را بشناسم. لذا با او به تاریخ سفر کردیم. دوشادوش او جنگیدیم. جنگی که اکنون نیز ادامه دارد. برای پیروزی مان دعا کنید.

نماز ظهر عاشورا سخت‌ترین بخش مختارنامه

پلان نماز ظهر عاشورای ‌امام حسین(ع) یکی از سخت‌ترین کارها بود و این که من بتوانم بیننده را به یک باوری برسانم تا آن شرایط را حس کند و کار را قبول کند، بسیار سخت و دشوار بود.

داوود میرباقری در گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره انتخاب شخصیت مختار برای ساخت سریال گفت: انتخاب مختارنامه با من نبود و من خود را برای تولید سریال سلمان فارسی آماده می‌کردم که از سوی تلویزیون ساخت این سریال به من پیشنهاد شد. به همین منظور مدتی برای پژوهش روی شخصیت مختار وقت خواستم و در طول پژوهش به شخصیت مختار گره خوردیم و مختار مثل یک توفان ما را با خود برد و هشت سال درگیر کرد. وی ادامه داد: مختار شخصیتی بود که به دلیل ظرافت‌ها و رمز و رازهایی که داشت در دوره تاریخی پر تلاطمی‌ توانست بر شیعیان که به نگاه‌های خاصی درگیر بودند، رهبری کرده و حکومتی بنا کند. بعد از شهادت حضرت علی(ع) دوره کوتاهی که مربوط به دوره‌امام حسن(ع) بود تا قیام مختار و تشکیل دولت و حکومت به دست وی، دولت مختار اولین دولت شیعی است که زمام‌امور را به‌دست می‌گیرد.