دنیای اقتصاد: بازار هنر‌های تجسمی در ایران روزهای پررونقی را پشت سر می‌گذارد. در چهار، پنج سال گذشته با روند رو‌به‌رشد رقم فروش آثار ایرانی در حراج‎های ملی و بین‌المللی و همچنین با توجه به استقبال رو به فزونی مخاطبان از برگزاری نمایشگاه‌ها و گالری‌ها، می‌توان گفت که بازار هنرهای تجسمی در مقایسه با گستردگی دامنه فروش در دیگر بازارهای هنری از جمله بازار اکران، تئاتر، موسیقی و... رشد بسیار قابل توجهی را تجربه می‌کند.

همزمان با رشد استقبال از آثار تجسمی، تعداد گالری‌های نمایش‌دهنده این نوع آثار نیز فزونی یافت. کار به جایی رسید که اصطلاح «گالری‌های قارچی» در میان هنرمندان تجسمی و فعالان بازارهای هنری متداول شد. این اصطلاح عمدتا به گالری‌هایی گفته می‌شود که صاحبان آنها شناخت و تجربه کافی در هنرهای تجسمی ندارند و صرفا به خاطر کسب سود از خرید و فروش آثار هنری وارد این حوزه شده‌اند. کارشناسان معتقدند که این گالری‌ها، نظم منطقی بازار را به هم می‌زنند و آینده اقتصاد هنرهای تجسمی را با چالش‌های بسیاری مواجه خواهند کرد. به هر حال تنور هنرهای تجسمی در این چند سال در ایران گرم بوده و همچنان هم گرم است. رونق خرید وفروش‌های داخلی، در حضور آثار ایرانی در بازارهای جهانی نیز تاثیر مضاعف گذاشته و برهمین اساس تعداد و رقم فروش آثار ایرانی در حراج‌های بین‌المللی نیز بیشتر شده است.

کمتر از یک ماه پیش در حراج کریستی خاورمیانه که در دبی برگزاری شد ۴۹ اثر از ۳۲ هنرمند ایرانی عرضه شد. جالب آنکه بیش از ۴۰ درصد فروش کلی حراج به آثار هنرمندان ایرانی اختصاص یافت و از میان ۲۵ اثری که بالای ۱۰۰ هزار دلار به فروش رسیدند هم ۱۴ اثر متعلق به هنرمندان ایران بود. در این دوره ۱۶۲ اثر از هنرمندان ایران، عرب و ترکیه‌ای چکش خوردند که در مجموع بیش از ۸ میلیون دلار فروش داشتند. فروش کلی این حراج نسبت به سه دوره گذشته این رویداد، رشدی بالغ بر ۲ میلیون دلار را نشان می‌دهد.حالا و تنها چند هفته بعد از این حراج، حراج آثار هنرى مدرن و معاصر خاورمیانه بونامز، نیز با ارائه آثاری از هنرمندان خاورمیانه به‌ویژه آثار مهمی از هنرمندان ایرانی ۲۶ آوریل (برابر با ۶ اردیبهشت‌ماه) در لندن برگزار می‌شود. از میان ۷۵ اثری که در حراجی بونامز ارائه خواهد شد، ۲۳ اثر از هنرمندان ایرانی نیز به حراج گذاشته خواهد شد. علاوه‌بر ۲۳ اثر از هنرمندان ایرانى، ۱۹ اثر از مصر، ۱۸ اثر از عراق، ۵ اثر از لبنان، ۴اثر از سوریه‌، ۲ اثر از مراکش، یک اثر از هر یک از کشورهاى سودان، ترکیه، فلسطین و الجزایر در قالب‌هاى نقاشى، نقاشى خط، مجسمه و عکس به روى میز حراج مى‌رود.

بالاترین برآوردها و پیشتازی زنده رودی

هنرمندان ایرانی جدا از اینکه از نظر تعداد آثار در این رخداد پیشتاز هستند، بالا‌ترین رقم‌ها در برآورد اولیه نیز به آثار ایرانی تعلق دارد. به این ترتیب اثر بدون عنوان حسین زنده‌رودی با ۲۵۰ تا ۳۸۰ هزار دلار تخمین قیمت در صدر قرار دارد. تخمین اولیه تابلوی محمود سعید هنرمند مصری نیز با قیمت ۲۱۰ تا ۳۱۰ هزار دلار دومین اثر گران‌قیمت این حراج است. «قزوین» اثر منیر شاهرودی فرمانفرمائیان نیز با قیمت ۱۳۰ تا ۲۵۰ هزار دلار سومین اثر گران‌قیمت این حراج است.اثری از فرهاد مشیری و تابلوی «نخستین هجرت» از حسین بیکر هنرمند مصری نیز با قیمت ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار دلار در رده چهارم قرار دارند. اثری دیگر از حسین بیکر و تابلوی «فروشندگان زن» از جواد سلیم هنرمند عراقی به ترتیب ۸۷ تا ۱۲۰ و ۷۵ تا ۱۲۰ هزار دلار قیمت‌گذاری شده‌اند. همچنین اثر دیگری از حسین زنده رودی با عنوان «Despina» ۷۵ تا ۱۰۰ هزار دلار قیمت گذاری شده است.

آثار ایرانی ارائه شده در حراج آوریل ۲۰۱۷ حراجی بونامز، برآوردهای قابل‌توجهی دارند که از جمله آنها می‌توان به اثری از مجموعه «درخت‌ها»ی فریده لاشایی و اثری از مسعود عربشاهی اشاره کرد که به ترتیب ۳۱ تا ۴۴ و ۳۸ تا ۵۰ هزار دلار قیمت‌گذاری شده است.نقاشی محسن وزیری مقدم از سری «آبستره‌ها» ۲۵ تا ۳۱ هزار دلار، نقاشی بدون عنوان ناصر عصار ۲۲ تا ۳۱ هزار دلار، نقاشی بهجت صدر ۲۱ تا ۲۵ هزار دلار، نقاشی شیرین نشاط ۲۲ تا ۳۱ هزار دلار و تابلو نقاشی از پرویز تناولی و همچنین مجسمه‌ای از سری «هیچ» این هنرمند با قیمت ۱۵ تا ۱۹ و ۱۲تا ۱۹ هزار دلار تخمین زده شد. نقاشی خط بدون عنوان علی شیرازی ۱۲ تا ۱۵ هزار دلار و دو اثر از حسین زنده‌رودی و یک اثر از آنجلا لاریان با قیمت ۷۵۰۰ تا ۱۰ هزار دلار تخمین زده شد. آثاری از صادق تیرافکن، پویا آریان پور و پروانه اعتمادی با قیمت ۲۵۰۰ تا ۳۷۰۰ هزار دلار در این حراجی چکش خواهد خورد.اثری از شهریار احمدی و تابلوی طبیعت بی‌جان از فریده لاشایی نیز در این حراج با قیمت‌های ۵۹۰۰ تا ۹۴۰۰ و ۳۷۰۰ تا ۶۲۰۰ هزار دلار به فروش می‌رسد. دو اثر از عباس کیارستمی نیز که از سری «برف سفید» این هنرمند سرشناس ایرانی است در این حراج با قیمت ۲۲۰۰ تا ۳۱۰۰دلارچکش می‌خورد. کاتالوگ حراج این دوره نیز به اثر حسین بیکر و جواد سلیم دو هنرمند مصری و عراقی اختصاص یافته است.

گزارش پلاس

حراجی بونامز در سال ۱۷۹۳ تاسیس شد و در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین و معتبرترین حراجی‌های هنر و عتیقه‌جات در سطح دنیا است. حراجی فعلی در سال ۲۰۰۱ از تلفیق دو حراج‌خانه بونامز و بروکس با حراجی فیلیپس (Bonhams & Brooks and Phillips Son & Neale) شکل گرفته و امروز بیشترین پیشنهادهای فروش را نسبت به رقبای خود از طریق دو سالن حراج در لندن و چند سالن در جاهای دیگر ازجمله نیویورک، لس‌آنجلس، سان فرانسیسکو و... دارد.

چکش« بونامز» روی آثار هنرمندان ایرانی

چکش« بونامز» روی آثار هنرمندان ایرانی

چکش« بونامز» روی آثار هنرمندان ایرانی