مراسم وداع با عباس کیارستمی برگزار شد
بدرقه «کیارستمی» تا خانه دوست
گروه فرهنگوهنر: عباس کیارستمی کارگردان سرشناس سینمای ایران چند روز پیش در فرانسه درگذشت تا پس از یک مبارزه سنگین با بیماری، به مرگ لبخند بزند. این هنرمند سرشناس جهان در حالی با زندگی بدرود گفته است که در روزهای اخیر حاشیههای پرونده پزشکیاش یکی از مهمترین بحثهای جامعه ایرانی را شکل داده است. اگرچه مسوولان دستور صریح برای رسیدگی به پرونده این کارگردان را دادهاند اما شبکههای اجتماعی سرشته از نقل قولهایی است که در همین رابطه مطرح میشود. به هرحال پیکر عباس کیارستمی جمعه شب گذشته به ایران منتقل شد تا مراسم وداع با این کارگردان روز گذشته از مقابل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شود.
گروه فرهنگوهنر: عباس کیارستمی کارگردان سرشناس سینمای ایران چند روز پیش در فرانسه درگذشت تا پس از یک مبارزه سنگین با بیماری، به مرگ لبخند بزند. این هنرمند سرشناس جهان در حالی با زندگی بدرود گفته است که در روزهای اخیر حاشیههای پرونده پزشکیاش یکی از مهمترین بحثهای جامعه ایرانی را شکل داده است.اگرچه مسوولان دستور صریح برای رسیدگی به پرونده این کارگردان را دادهاند اما شبکههای اجتماعی سرشته از نقل قولهایی است که در همین رابطه مطرح میشود. به هرحال پیکر عباس کیارستمی جمعه شب گذشته به ایران منتقل شد تا مراسم وداع با این کارگردان روز گذشته از مقابل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شود.صبح روز گذشته جمعیت زیادی خود را به خیابان حجاب رسانده بودند تا هنرمند سرشناس خود را به سمت خانه ابدیاش بدرقه کنند رخشان بنیاعتماد کارگردان سینما و سخنگوی ستادی که برای بدرقه این هنرمند تشکیل شده بود اعلام کرد بهدلیل محدودیت مکانی آرامستان واقع در لواسان، این مراسم بهصورت خصوصی و صرفا توسط خانواده و تعدادی از وابستگان نزدیک انجام خواهد شد.مجری مراسم روز گذشته پرویز پرستویی بازیگر سینمای ایران بود که در روزهای اخیر مقابل برخی اتفاقاتی که بعد از مرگ این هنرمند افتاده بود واکنشهای قابل تاملی نشان داده بود. او در ابتدا از حاضران خواست تا نظم را رعایت کنند و سپس تابوت کیارستمی را بوسید و برنامه را آغاز کرد. پرستویی خطاب به مردم گفت: ما امروز اینجا آمدهایم تا عزیزی را که سالهای سال تلاش کرد و برای ما خاطرات زیادی را به یادگار گذاشته، بدرقه کنیم. هنرمندی که نتیجه نزدیک به نیم قرن تلاش او خلق آثاری است که امروز میراث فرهنگی جهان ایرانی شناخته میشود. او تاکید کرد کیارستمی فقط یک فیلمساز نیست، فقط یک شاعر نیست، فقط یک تصویرگر و عکاس نیست، او همه اینهاست ولی فقط همه اینها نیست.
افراد استثنایی جهان را تکان میدهند
بازیگر سرشناس سینما در همان ابتدا از ابراهیم حقیقی دعوت کرد تا در جایگاه حاضر شود و این هنرمند هم با اشاره به اینکه حرف زدن درباره دوستی که ۴۵ سال از دوستی با او میگذرد، گفت: نگهداری تعالی هنر آن هم در سینما بسیار سخت است و در دورهای که فیلمهایی تولید میشوند که پر از قتل، غارت، خونریزی هستند، کیارستمی نشان داد فیلم میتواند سرشار از مهر و دوستی باشد. ابراهیم حقیقی همچنین گفت: برخی میگویند همه جهان او را نمیشناسند ولی مگر همه جهان «میکلآنژ» را میشناسد؟! این افراد استثنایی جهان را تکان میدهند و کیارستمی برای سینمای جهان الفبای تازهای را طراحی کرد.
توضیح صمدیان درباره یک مصاحبه
پرستویی در ادامه با اشاره به اینکه امروز بهانهای است تا بار دیگر عباس کیارستمی را به یاد آوریم و البته مردم ما هیچگاه هنرمندان را فراموش نمیکنند و امروز آمادهایم تا آغاز دوباره او را به نظاره بنشینیم، از سیفالله صمدیان دعوت کرد تا بهعنوان دوست و همکار قدیمی این هنرمند و نیز تمام اهالی سینما صحبت کند. صمدیان با اشاره به اینکه قصد ندارد صندوق خاطرات ۳۰ ساله دوستیشان را با کیارستمی باز کند به یک فایل تصویری که در چند روز گذشته در فضای مجازی پخش شده اشاره کرد و گفت: این فایل تصویری درباره یک مصاحبه از عباس کیارستمی است که در آن مانند زندگی، خود او و فیلمهایش یک ابهامی وجود دارد و آنجایی است که از او پرسیده میشود؛ دوست دارد کدام اثر هنریاش بعد از او به جا بماند؟! وی افزود: او در این گفتوگو رُک و بدون رودربایستی گفته است که «دوست دارم خودم بمانم». این جمله برای خیلیها ممکن است تعبیر مبهمی داشته باشد اما با شناخت جزئی من از کیارستمی، میگویم جزئی چون معتقدم خود او هم بهطور کامل خود را نتوانسته بشناسد و بروز بدهد، میدانم که این حرف او برای زندگی خاکی نیست و طبیعتا از جایی برمیآید که عشقاش بهکار را تداعی میکند.
صمدیان گفت: او در ۲۴ ساعت زندگی ۲۰ ساعت کار میکرد و در ساعتهای دیگر هم به کارهای فردا و دیروز خود و نیز کارهای نکرده فکر میکرد. این هنرمند عکاس با یادآوری دیدار خود با ژیلژاکوب در آخرین ساعات کاری او در مقام ریاست جشنواره کن اظهار کرد: در دفتر ژیل ژاکوب درباره تمام کارهای ۲۰ ساله او حرف زدیم تا اینکه صحبت را به سینمای ایران کشاند و گفت که سینمای ایران مثل معدنی است که خون سینما در رگ سینماگران ایرانی است. ژاکوب همچنین به عباس کیارستمی اشاره کرد و گفت: سینماگران زیادی را در این سالها دیدهام اما آرزو دارم دوباره سرکلاسهای سینما بروم و از اول شروع به یادگیری کنم اما استادم عباس کیارستمی باشد. در ادامه این مراسم یک فایل صوتی از آیدین آغداشلو از رفقای قدیمی عباس کیارستمی پخش شد که در آن گفته بود حاصل عمر طولانی و پربار عباس کیارستمی را به این سادگیها و در این مهلت کوتاه نمیتوان بازگو کرد چون این برای یک عمر عادی و ساده یک هنرمند عادی نبوده است. ما با کسی سروکار داریم که در چند وجه در فرهنگ معاصر ما توانگر بود.
خطابه ایوبی درباره جهان
به گزارش «ایسنا» حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی یکی از حاضران مراسم تشییع پیکر این هنرمند بود و گفت که امروز را تاریخ به یاد خواهد داشت و هرگز فراموش نخواهد کرد. ایوبی گفت: امروز روز وداع با دریچهای به روشنایی و پنجرهای به بیرون است. امروز مرد آرام و بیادعای فرهنگ و تمدن کهن، دفتر و دیوانش را به سادگی برمیچیند و میبرد. او که همه دیده بود و چشم، چشم از جهان فرو میبندد و آرام و بیصدا میرود. وی افزود: در جهان جهانی شده مردی از سرزمین خورشید برآمده از لابهلای هزاران هزار دفتر و دیوان به پشتوانه تمدنی همیشه پرستشگر یزدان و از دل سازها و آوازهای ایرانی مردی از جنس نور و روشنایی برخاست و انسان را به تماشا خواند و بشریت را به تماشای خود گمشدهاش فراخواند.
سپاسگزاری برنده اسکار از کیارستمی
در ادامه مراسم ابراهیم فروزش کارگردان و رفیق کیارستمی و اصغر فرهادی برنده اسکار هم سخنرانی کردند که سخنرانی اصغر فرهادی با استقبال مردم روبهرو شد.به گزارش «ایسنا» فرهادی با تسلیت گفتن برای روزهای تلخی که میگذرد، در بخشهایی از سخنرانیاش که بهصورت متن نوشته بود، گفت: «آقای کیارستمی نازنین، سلام.باورم نمیشود چند هفته پس از آخرین دیدارمان، امروز در میان این جمع ایستادهام تا به بهانه سفر بیبازگشتتان این جملات را به زبان بیاورم. این روزها درباره شما بسیار گفتهاند و گفتهایم. هرچند دیر، بسیار دیر. اما من امروز اینجا ایستادهام تا صمیمانه از شما سپاسگزاری کنم. از شما سپاسگزارم که نام این سرزمین را در جهان، به نامی پراحترام و دلنشین بازگرداندید. سپاسگزارم که دل نبریدید از این خاک با همه نادیده گرفتنها و قدرناشناسیها. سپاسگزارم که راه ناهموار و سنگلاخ جهانی کردن سینمای این مرز و بوم را بردبارانه هموار کردید که اگر امروز کنجکاوی و اشتیاقی است برای دیدن آثار ایرانی بیرون از این مرزها، وامدار گامهاییست که در آن دوران سخت برداشتید. سپاسگزارم که بیش از شمارگان فیلمها و عکسها و شعرهایتان در گوشهگوشه جهان، تشنگان فراگیری را گرد خود جمع کردید، نه فقط برای آموختن به آنها، بلکه بالاتر از آن برای دلگرم کردنشان به اینکه میتوانند در هر شرایطی با اندک امکانی، رویاهایشان را به تصویر بکشند. سپاسگزارم نه به این خاطر که زیباییهای جهان را میدیدید، بلکه چون جهان را زیبا میدیدید. سپاسگزارم که دوری از هیاهو را آموختید. که با همه بزرگیتان، از دایره فروتنی فرو نلغزیدید. من از شما سپاسگزارم به خاطر همه زحماتتان.» این کارگردان در پایان نوشت: «و زحمت آخر، رساندن این پیغام:
«آقای کیارستمی عزیزم،
تو اگر در تپش باغ خدا را دیدی، همتی کن
و بگو ماهیها، حوضشان بیآب است»»
داریوش شایگان: درون کیارستمی جوهر نفیسی نهفته بود
در بخش دیگری از مراسم تشییع پیکر عباس کیارستمی، از داریوش شایگان دعوت شد تا سخنانی را بیان کند و او هم یادآور شد که بیش از ۱۰ سال قبل، من و کیارستمی همزمان با برگزاری فستیوال در ایتالیا یک هفته را در یک هتل اقامت داشتیم و توانستم در آن مدت او را که بیشتر با کارهایش آشنایی داشتم، از نزدیک بشناسم و در آن زمان فهمیدم بین ما دو نفر آن کسی که باید شنونده باشد من هستم و بهتر است او بگوید و من بیاموزم.این نویسنده با اشاره به اینکه «متوجه شدم عباس کیارستمی چیزهایی را میبیند که یا من اصلا نمیدیدم یا توجهی به آنها نداشتم» ادامه داد: بعدها فهمیدم درون او جوهر نفیسی نهفته است، جوهری که از عمق فرهنگ کهنسال ایران نشأت میگیرد. عباس برای یاد گرفتن نیازی به انباشتن اطلاعات نداشت و این رفتار او مرا به یاد لئوناردو داوینچی میاندازد که میگفت من انسانی هستم بینیاز از خواندن چون دنیا را از درون خود میبینم.
سخن کوتاه کیمیایی
مسعود کیمیایی یکی دیگر از هنرمندانی بود که در این مراسم حضور داشت ولی بهدلیل ناخوش بودن احوالش خیلی کوتاه سخن گفت و در جملهای کیارستمی را چهرهای ماندگار و به اندازه تاریخ ماندنی دانست و احمد کیارستمی فرزند ارشد عباس کیارستمی بهعنوان آخرین سخنران پشت تریبون قرار گرفت و در ابتدا از ستاد بدرقهای که در خانه سینما برای پدرش تشکیل شده و از برنامهریزیهایی که از پاریس تا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان انجام شده بود، تشکر کرد. وی گفت: تمام قدردانیام تاکنون از طرف خانواده بود اما از طرف خودم از بهمن (برادرش) تشکر میکنم که در این چهار ماه خیلی سختی کشید و از پدرم به خوبی مراقبت کرد که البته با توجه به شرایط پیش آمده فکر میکنم هنوز بخشی از کار او ادامه دارد و بر دوشاش خواهد بود. احمد کیارستمی که به تازگی به ایران برگشته است، اظهار کرد: در این سالهایی که از پدرم کمتر کار در اینجا به نمایش درآمد کم دیده بودم گله کند ولی چند سال قبل که مراسم بزرگداشتی برایش در ایران برپا شد، گفت آدم این همه فستیوال در دنیا میرود اما آنچه در خانه خودش باشد چیز دیگری است. اگر او بود و میدید که مردم چه محبتی نشان میدهند، حتما به او میچسبید. این مراسم با تشییع پیکر عباس کیارستمی توسط دستیاران کارگردان سینمای ایران و خواندن نماز توسط حجتالاسلام دعایی و بدرقه او به سمت آرامگاه ابدیاش در لواسان پایان یافت.
ارسال نظر