شورای صنفی موانع نمایش آثار خارجی را برمیدارد
ورود فیلمهای خارجی به چرخه اکران
گروه فرهنگ و هنر: چرا فیلمهای خارجی در چرخه اکران سینمای ایران قرار نمیگیرد؟ این سوالی است که مدتهاست ذهن اهالی سینما را به خود مشغول کرده است. در پاسخ این سوال عدهای موافق اکران فیلم خارجی هستند و عده دیگر مخالف. آن عده مخالف بحث کمبود سالنهای نمایش در کشور را مطرح میکنند و اینکه به تعداد کافی فضا برای نمایش فیلم خارجی نیست تا بتوانیم این فیلمها را درکنار محصولات سینمای ایران روی پرده بفرستیم. آن عده دیگر که موافق این کار هستند بحث وجود رقیب برای رشد سینمای ایران را مطرح میکنند.
گروه فرهنگ و هنر: چرا فیلمهای خارجی در چرخه اکران سینمای ایران قرار نمیگیرد؟ این سوالی است که مدتهاست ذهن اهالی سینما را به خود مشغول کرده است. در پاسخ این سوال عدهای موافق اکران فیلم خارجی هستند و عده دیگر مخالف. آن عده مخالف بحث کمبود سالنهای نمایش در کشور را مطرح میکنند و اینکه به تعداد کافی فضا برای نمایش فیلم خارجی نیست تا بتوانیم این فیلمها را درکنار محصولات سینمای ایران روی پرده بفرستیم. آن عده دیگر که موافق این کار هستند بحث وجود رقیب برای رشد سینمای ایران را مطرح میکنند.
به تازگی از شورای صنفی نمایش خبر رسیده است که این شورا بنا دارد به فیلمهای خارجی مجوز رسمی اکران در سینماها را بدهد. سخنگوی شورای صنفی نمایش اعلام کرد از این پس فیلمهای خارجی با دریافت پروانه نمایش از ارشاد و حواله نمایش از شورای صنفی نمایش میتوانند در سینماهای کشور اکران شوند. غلامرضا فرجی سخنگوی شورای صنفی نمایش در گفتوگو با خبرگزاری مهر با اشاره به جلسه شورای صنفی نمایش بیان کرد: از این پس فیلمهای خارجی با دریافت پروانه نمایش از وزارت ارشاد و حواله نمایش از شورای صنفی نمایش میتوانند در سینماهای کشور اکران شوند. حجتالله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی در دیدار صبح روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشتماه با اعضای شورای مرکزی پخشکنندگان سینمای ایران در پاسخ به پرسش اعضای شورا مبنی بر تمایل سازمان سینمایی بر اکران فیلمهای خارجی گفت: این امر با توجه به کمبود فضا و سالن برای اکران فیلمهای ایرانی در اولویت نیست، با این وجود مساله اکران فیلمهای خارجی و اتخاذ تصمیم مناسب در دست بررسی است.
ماجرای مصوبه اخیر چیست؟
در پی اظهارات اخیر سخنگوی شورای صنفی نمایش مبنی بر اینکه هر سینمایی که متقاضی اکران فیلم خارجی است باید از وزارت ارشاد و شورای صنفی نمایش مجوز بگیرد، براساس پیگیری «ایسنا» گویا شورایعالی تهیهکنندگان سینما، این موضوع را برای اجرایی شدن پیگیری کرده است. علیرضا داوودنژاد یکی از اعضای شورایعالی تهیهکنندگان سینما به «ایسنا» گفت: این مصوبه اخیر شورای صنفی نمایش به نمایشهای محدود فیلمهای خارجی مربوط میشود که در بعضی از سالنها بهصورت تک سانس یا در قالب «سینما تک»ها فیلم خارجی به نمایش میگذارند و در راستای پیگیری اعضای شورایعالی تهیهکنندگان مقرر شد طبق مصوبه شورای صنفی برای اکران بعضی فیلمهای خارجی ضروری باشد که فیلمها مدارک حقوقی و قانونی برای نمایش ارائه کنند و بعد حتما باید پروانه نمایش بگیرند و ضمنا بدون حواله شورای صنفی نمایش حتی برای یک سانس هم نمیتوانند، اکران کنند!
او تاکید کرد: به صلاح سینمای ایران نیست که این فیلمها بدون طی کردن مراحل قانونی و بدون نظارت شورای صنفی نمایش اکران شوند. داوودنژاد در پاسخ به اینکه آیا همچنان مخالف اکران گسترده فیلم خارجی است، پاسخ داد: من مخالف قطعی اکران فیلم خارجی نیستم بلکه موافق رقابت هم هستم اما تاکید دارم که واردات و نمایش فیلم خارجی باید بهگونهای باشد که موجب تقویت و رشد سینمای ایران شود، بنابراین باید ظرفیت اکران و نمایش در داخل کشور برای فیلم ایرانی به میزان کافی فراهم باشد تا اگر فرصت نمایش فیلم خارجی پیشآمد، رقابت سالمی اتفاق بیفتد.
ادامه یک سیکل معیوب
با همه این اجازههایی که تلویحا یا رسما صادر شده اکران نشدن فیلمهای خارجی در سینماهای کشور همچنان ادامه دارد. موضوعی که در صورت وقوع به اعتقاد بسیاری از کارشناسان میتواند به اقتصاد سینمای ایران کمک کند. درحالیکه متاسفانه برخی از متولیان امر بر این باورند فیلمهای خارجی رقیب فیلمهای داخلیاند و به همین دلیل نباید اکران شوند تا مبادا فیلمهای داخلی از رونق بیفتند، این در حالی است که اکران فیلمهای خارجی قطعا میتواند موازنه اکران را در سینمای ایران برقرار سازد چراکه واقعیت امر آن است که سینمای ایران همچنان به اکران فیلمهای خوب خارجی نیازمند است.
نمایش فیلمهای خارجی به نفع سینمای ملی است
عبدالله اسفندیاری: اکران عمومی فیلمهای خارجی با توجه به ظرفیت محدود سالنهای نمایش در ایران ظلمی است به فیلمهای داخلی. مگر اینکه بسیار محدود و حساب شده باشد. قبل از انقلاب سینمای ایران در رقابت با فیلمهای دستچندم خارجی ورشکست شد؛ یعنی سال ۵۶ بهطور رسمی سینمای ایران از بین رفت. به همین دلیل بعد از انقلاب این قضیه در انحصار فارابی قرار گرفت و قرار شد که فقط فیلمهای خوب وارد چرخه اکران شود. به هر حال نمیشود در را باز کرد و به بخش خصوصی که فقط به دنبال منافع مادی است اجازه داد هر فیلمی را وارد بازار کند چون در این صورت قطعا به دنبال فیلمهای سخیف خارجی میروند و آنها را با مبلغی خریداری و وارد سینمای ایران میکنند.
البته مسلما سینماداران طرفدار اکران فیلم خارجی و رونق سینماها هستند، اما باید در این بین به صنعت سینمای داخلی هم توجه کرد. قطعا ما نیاز به اکران فیلمهای خارجی به شکل گسترده داریم. چون باید با سینمای دنیا و پیشرفتش آشنا شد. البته از طریق DVD، اینترنت و… هم میتوان از سینمای جهان خبردار شد، اما باید فیلمهای ارزشمند جهانی را در پرده بزرگ هم دید، منتها کنترل شده و به نفع سینمای ملی. انشاءالله هر زمان که تعداد سالن سینما به اندازه مطلوب رسید فیلمهای خارجی (باز هم در صورت کنترل) میتواند در شکل گستردهتری به اکران عمومی برسد. به این خاطر که سینمای غرب و بهخصوص هالیوود به خودی خود سینمای کشورهای اروپایی را هم نابود کرده. الان بیشتر سالنهای کشورهای اروپایی در اختیار فیلمهای آمریکایی است، بنابراین تولیدات ملیشان را نابود کرده. فیلم هم مانند محصولات مادی است. روی محصولات مادی کنترل میشود، گمرک گرفته میشود و…. تنها به این خاطر که تولید داخلی حفظ شود.
متولیان سینما باید طرحی نو راهاندازی کنند
سیفاللهصمدیان: ویژگی اصلی سینما در مقایسه با تلویزیون یا شبکه نمایش خانگی شکل نمایش و برخورد مخاطب با آن است. هر محدودیتی چه در بعد کیفیت نمایش، امکانات سالنها و… روی اصل سینما و لذتی که مخاطب از دیدن فیلم میبرد تاثیر میگذارد. متاسفانه قوانینی که برای خودمان به بهانهها و در دورههای مختلف ایجاد کردیم کارکرد موفقی نداشتند. متولیان سینما باید طرحی نو راهاندازی کنند. وی با تاکید بر اینکه فیلمهای خارجی را اکران عمومی نکنیم تا فیلمهای داخلی رونق بگیرد معقول نیست. چون تماشاچی در عرصه گسترده سینماست که میتواند درک درستی از ملیت سینمای خود داشته باشد. مثلا الان وقتی تیم والیبال ایران با قدرتهای بزرگ جهان رو در رو میشود حتی شکستهایش هم برایمان آموزشدهنده و طبیعی است. سینما هم به همین صورت.
با بستن در سینما به روی فیلمهای خارجی نمیتوانیم واقعیت سینمای جهان را درک کنیم و سالنها حتی برای فیلمهای داخلی هم پررونق نخواهد بود. الان سینمای ایران نیاز دارد که امکانات نمایشیاش را به لحاظ کیفیت و… فراهم کند و از نمایش فیلم خارجی در سالن سینماها نترسد. مطمئنا وقتی رفتن به سینما عادت هفتگی مردم شد، فیلمهای داخلی هم جای خود را در دل مردم بیشتر باز میکند. سیمای این کشور سیاست غلطی داشته و در بسیاری از مواقع مردم نمیتوانند واقعیت زندگی خودشان را در تلویزیون ببینند. بر همین حساب مردم به عادت دیدن فیلمهای زیرزمینی عادت میکنند. طبعا همه قبول دارند که خشونت و صحنههای غیراخلاقی در تلویزیون پخش نشود، اما این قضیه باید با سیاستگذاریهایی درست اعمال شود. بنابراین باید تمهیداتی اندیشیده شود که فیلمهای روز جهان را در فضای بهتری ببینیم. چون در این صورت مخاطب به سمت سینما گرایش پیدا میکند.
ارسال نظر