گزارش بارندگی در سال آبی ۹۴-۹۳ به تفکیک حوضههای آبریز منتشر شد
بررسی ذخایر آبی در ۶ حوضه
گروه صنعت و معدن: جزئیات میزان ریزشهای جوی مهر تا ۲۹ فروردین سال آبی ۹۴-۹۳ به تفکیک ۶ حوضه آبریز اصلی منتشر شد. بر این اساس، وضعیت بارشها در سه حوضه آبریز «دریای خزر»، «دریاچه ارومیه» و «سرخس» نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته با رشد مثبت، اما در حوضههای آبریز «خلیج فارس و دریای عمان»، «فلات مرکزی» و «مرزی شرق» میزان ریزشها با افت همراه بوده است. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران، در حوضه آبریز «دریای خزر» (متشکل از حوضههای ارس، تالش-مرداب انزلی، سفیدرود بزرگ، رودخانههای بین سفیدرود و هراز، هراز-قره سو، قره سو-گرگان و اترک) در مدت زمان مورد بررسی ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی ۳۵۷ میلیمتر ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۲۷۶ میلیمتر) رشد ۲۹ درصدی داشته است.
گروه صنعت و معدن: جزئیات میزان ریزشهای جوی مهر تا ۲۹ فروردین سال آبی ۹۴-۹۳ به تفکیک ۶ حوضه آبریز اصلی منتشر شد. بر این اساس، وضعیت بارشها در سه حوضه آبریز «دریای خزر»، «دریاچه ارومیه» و «سرخس» نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته با رشد مثبت، اما در حوضههای آبریز «خلیج فارس و دریای عمان»، «فلات مرکزی» و «مرزی شرق» میزان ریزشها با افت همراه بوده است. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران، در حوضه آبریز «دریای خزر» (متشکل از حوضههای ارس، تالش-مرداب انزلی، سفیدرود بزرگ، رودخانههای بین سفیدرود و هراز، هراز-قره سو، قره سو-گرگان و اترک) در مدت زمان مورد بررسی ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی ۳۵۷ میلیمتر ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۲۷۶ میلیمتر) رشد ۲۹ درصدی داشته است. در حوضه آبریز «دریاچه ارومیه» ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی ۲۵۴ میلیمتر ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از رشد ۴۲ درصدی حکایت دارد. در سال آبی گذشته ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی در این حوزه ۱۷۹ میلیمتر ثبت شده بود. بر اساس اعلام مسوولان در وزارت نیرو، اگرچه در این حوضه طی سالهای گذشته وضعیت ذخیره سدها هر سال روند کاهشی داشت، اما در سال آبی جاری برای اولین بار در طول دوره ۱۸ ساله تراز آبی در حوضه دریاچه ارومیه مثبت شده است.
حوضه آبریز «سرخس» نیز دیگر حوضهای است که ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی آن از مهر تا ۲۹ فروردین در سال آبی ۹۴-۹۳ با رشد مثبت ۴۵ درصدی همراه بوده است. ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی این حوضه در سال آبی جاری معادل ۱۷۲ میلیمتر بوده، این در حالی است که ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی در حوضه آبریز سرخس در سال آبی گذشته ۱۱۹ میلیمتر ثبت شده بود.
در حوضه آبریز «خلیج فارس و دریای عمان» (متشکل از حوضههای مرزی غرب، کرخه، کارون بزرگ، جراحی و زهره، حله رود و رودخانههای کوچک، مند-کاریان-خنج، کل-مهران-مسیلهای جنوبی، بندرعباس-سدیج و رودخانههای بلوچستان) نیز ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی از مهر تا ۲۹ فروردین در سال آبی ۹۴-۹۳ معادل ۲۱۷ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۳۱۶ میلیمتر) افت ۳۱ درصدی داشته است.
در حوضه آبریز «فلات مرکزی» (متشکل از حوضههای دریاچه نمک، گاوخونی، طشک- بختگان- مهارلو، کویر ابرقو-سیرجان،هامون، کویر لوت، کویر مرکزی، کویر سیاهکوه- ریگ زرین، کویر درانجیر) نیز ارتفاع تجمعی ریزشهای جوی در مدت زمان مورد بررسی معادل ۱۱۷ میلیمتر بوده که نسبت به سال آبی گذشته (۱۳۴ میلیمتر) افت ۱۳ درصدی داشته است.
در حوضه آبریز «مرزی شرق» (متشکل از حوضههای پترگان- خواف، هامون- هیرمند، هامون- مشکیل) نیز ارتفاع تجمعی بارشها از مهر تا ۲۹ فروردین در سال آبی ۹۴-۹۳ معادل ۷۴ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (۸۷ میلیمتر) افت ۱۵ درصدی داشته است.
مقایسه آمار اعلام شده نشان میدهد ارتفاع ریزشهای جوی نسبت به متوسط درازمدت نیز در ۴ حوضه آبریز «خلیج فارس و دریای عمان»، «فلات مرکزی»، «مرزی شرق» و «سرخس» با رشد منفی همراه بوده و تنها حوضه آبریز «دریای خزر» با رشد ۲۲ درصدی عملکرد مثبتی داشته است. در حوضه دریاچه ارومیه نیز ارتفاع ریزشهای جوی نسبت به متوسط درازمدت تغییری نداشته است.
همچنین در حوضه آبریز «دریای خزر» حداکثر بارندگی ثبت شده ۲۰۱۸ میلیمتر بوده که مربوط به ایستگاه رامسر در استان مازندران است. در همین حوضه نیز حداقل بارندگی ثبت شده مربوط به ایستگاه پنجاب (۹۸ میلیمتر) در استان مازندران است.
در حوضه آبریز «خلیج فارس و دریای عمان» نیز حداکثر بارندگی ثبت شده مربوط به ایستگاه چهلگرد (۱۳۷۵ میلیمتر) در استان چهارمحال و بختیاری است. از سوی دیگر، حداقل بارندگی ثبت شده نیز مربوط به ایستگاه طاشکوئیه (۳۱ میلیمتر) در استان هرمزگان است.
در حوضه آبریز «دریاچه ارومیه» حداکثر بارندگی ثبت شده مربوط به ایستگاه اشنویه (۴۰۸ میلیمتر) در استان آذربایجان غربی است. در عین حال، حداقل بارندگی ثبت شده نیز مربوط به ایستگاه سلماس (۱۹۵ میلیمتر) در استان آذربایجان غربی است.
آمارهای منتشر شده از سوی شرکت مدیریت منابع آب نشان میدهد در حوضه آبریز «فلات مرکزی» نیز حداکثر بارندگی ثبت شده مربوط به ایستگاه نساء (۵۵۲ میلیمتر) در استان تهران است. حداقل بارندگی ثبت شده در این حوضه نیز مربوط به ایستگاه جندق در استان اصفهان است.
از سوی دیگر، در حوضه آبریز «مرزی شرق» حداکثر بارندگی ثبت شده مربوط به ایستگاه بنرک (۲۱۴ میلیمتر) در استان خراسان جنوبی است. حداقل بارندگی ثبت شده در این حوضه آبریز مربوط به ایستگاه زابل در استان سیستان و بلوچستان است.
در حوضه آبریز «سرخس» نیز حداکثر بارندگی ثبت شده مربوط به ایستگاه درگز (۲۵۰ میلیمتر) در استان خراسان رضوی است.حداقل بارندگی ثبت شده نیز مربوط به ایستگاه کرات (۸۳ میلیمتر) در استان خراسان رضوی است.
ارتفاع کل ریزشهای جوی از اول مهر تا ۲۹ فروردین در سال آبی ۹۴-۹۳ بالغ بر ۱۷۲ میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (۲۰۵ میلیمتر) ۱۶ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۱۹۵ میلیمتر)
۱۲ درصد کاهش نشان میدهد. حجم بارش اول مهر تا ۲۹ فروردین معادل ۲۸۳ میلیارد مترمکعب است. این در حالی است که حجم بارشهای کشور در دوره مشابه سال گذشته معادل ۳۲۱ میلیارد مترمکعب بوده است.
گزارش منتشر شده از وضعیت بارشها در سال آبی جاری در حالی منتشر شده که ورودی آب به سدهای کشور نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۰ درصد کاهش یافته است. بر این اساس مسوولان وزارت نیرو با بیان اینکه در سدهای کشور با وضعیت خاصی مواجه هستیم، اعلام کردند تنها ۴۹ درصد از مجموع ظرفیت سدهای کشور که حدود ۸/۴۸ میلیارد مترمکعب است، از آب پر شده است.
ارسال نظر