از سوی فعالان صنعتی مطرح شد
راهکار افزایش تقاضای موثر در بازار
گروه صنعت و معدن: سهم ۵/۱ درصدی بخش صنعت از رشد ۶/۴ درصدی اقتصاد ایران را هر چند میتوان به فال نیک گرفت و به خروج این بخش از رکودی که در سالهای اخیر با آن دست به گریبان بود تعبیر کرد؛ اما کاهش تقاضا در بازار که به دلیل کاهش قدرت خرید مردم ایجاد شد، موجب دلنگرانی جدیدی برای این بخش شده است. دلنگرانیای که تدوین راهکاری عملی لازمه عبور از آن است. تحریک تقاضا یکی از اقداماتی است که باید برای تحقق آن اقدامی اساسی صورت داد، اقدامی که برخی از فعالان صنعتی معتقدند به افزایش قدرت خرید مردم گره خورده است و باید در ابتدا این مشکل را برطرف کرد.
گروه صنعت و معدن: سهم ۵/۱ درصدی بخش صنعت از رشد ۶/۴ درصدی اقتصاد ایران را هر چند میتوان به فال نیک گرفت و به خروج این بخش از رکودی که در سالهای اخیر با آن دست به گریبان بود تعبیر کرد؛ اما کاهش تقاضا در بازار که به دلیل کاهش قدرت خرید مردم ایجاد شد، موجب دلنگرانی جدیدی برای این بخش شده است. دلنگرانیای که تدوین راهکاری عملی لازمه عبور از آن است. تحریک تقاضا یکی از اقداماتی است که باید برای تحقق آن اقدامی اساسی صورت داد، اقدامی که برخی از فعالان صنعتی معتقدند به افزایش قدرت خرید مردم گره خورده است و باید در ابتدا این مشکل را برطرف کرد. از سوی دیگر این سوال مطرح میشود که با توجه به برنامههای دولت برای خروج از رکود، کمبود تقاضا در بازار را از چه طریق میتوان برطرف کرد. در بسته خروج از رکود که از سوی دولت ارائه شده، تحریک تقاضا در بازار به عنوان یک اصل در نظر گرفته شده و افزایش تقاضا برای صادرات غیرنفتی را یکی از راهکارهای عبور از این مشکل پیشبینی کرده است، اما با توجه به تحریمهای اعمال شده آنچه مسلم است این است که تحریک تقاضا از طریق صادرات با مشکلاتی همراه خواهد بود و دولت باید برای بازار داخلی چارهای در نظر بگیرد.
در این خصوص مصطفی رناسی، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی اصفهان معتقد است پرداخت بدهی دولت به پیمانکاران و رفع مشکل نقدینگی واحدهای تولیدی که رشد تولید را به همراه دارد میتواند به افزایش نقدینگی غیرمستقیم نیز منجر شود که این امر افزایش قدرت خرید مردم را به همراه خواهد داشت.
به گفته رناسی، رفع مشکل واحدهای تولیدی منجر به افزایش اشتغال از یکسو و افزایش سطح درآمد خانوار در کشور میشود و با این شرایط آنچه مسلم است این است که همزمان با رشد تولید شاهد تحریک تقاضا در بازار نیز خواهیم بود.
رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی اصفهان در ادامه میگوید: توزیع یارانههای نقدی یا بن یکی دیگر از راهکارهایی است که میتواند به تحریک بازار منجر شود.
به گفته وی، هر منشأ داخلی که به بخش تولید تزریق شود علاوه بر کاهش تورم، افزایش بنیه مالی واحدهای تولیدی را نیز به همراه خواهد داشت که این امر نیز میتواند به افزایش تقاضا در بازار منجر شود. از سوی دیگر، بازارهای صادراتی نیز در این میان نباید فراموش شود؛ چرا که بخشی از تقاضا را میتوان به این سمت سوق داد.
رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی اصفهان معتقد است افزایش صادرات رشد GDP کشور را به همراه دارد و این امر در مجموع موجب افزایش درآمد کل کشور خواهد شد.
چهار راهکار برای تحریک تقاضا
نادر سیف، دبیر کمیسیون صنایع اتاق ایران نیز در این خصوص میگوید: در کنار بحث کنترل رکود باید به این نکته نیز توجه کرد که همزمان با افزایش تولید، تقاضا نیز افزایش خواهد یافت تا تولید بدون تقاضا نماند.
به گفته سیف، میزان تقاضای داخل و صادرات میتواند تقاضا را در بازار تحریک کند، اما در بخش صادرات موانعی وجود دارد از جمله رقابتی نبودن کالاهای صادراتی. در بخش داخلی نیز باید قدرت خرید مردم را مد نظر قرار داد. طی سالهای اخیر همزمان با افزایش تورم، قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده که باید برای این دو چالش راهکاری در نظر گرفت.
دبیر کمیسیون صنایع اتاق ایران به چهار راهکار برای تحریک تقاضا در بازار اشاره کرده و میگوید: پرداخت تسهیلات برای خرید، در نظر گرفتن کارتهای اعتباری برای خرید کالا توسط مردم، رقابتی کردن کالا توسط واحدهای تولیدی و ورود به کالاهای نوین نیز میتواند به افزایش تقاضا در بازار کمک کند.
بازگشت چرخش در بازار
آرمان خالقی، عضو خانه صنعت،معدن و تجارت ایران نیز با بیان اینکه چند دیدگاه از سوی مدیران اقتصادی کشور برای خروج از رکود مطرح شده، میگوید: دولت یازدهم از زمان روی کار آمدن بسیاری از سیاستهای خود را به سمت کنترل تورم هدایت کرد. طی سالهای اخیر تورم موجب شد تا قدرت خرید مردم کاهش پیدا کند، به همین دلیل در کنار تورم دولت باید راهکارهایی برای افزایش قدرت خرید مردم در نظر بگیرد.
ایجاد گردش در بازار یکی دیگر از مواردی است که این عضو خانه صنعت ، معدن و تجارت به آن اشاره کرده و میگوید: برای خروج از رکود باید تقاضا افزایش پیدا کند و گردش به بازار بازگردد تا شرایط برای عبور از رکود فعلی فراهم شود.
خالقی با بیان اینکه در شرایط تورم قدرت خرید مردم کاهش مییابد و به همین دلیل هم باید با افزایش درآمد در این خصوص گام برداشت، میگوید: در این خصوص میتوان نقدینگی را به شکل غیرمستقیم افزایش داد.
به گفته وی، در صورتی که تولید به سمتی برود که سودده شود، کارگر نیز نفع خواهد برد و بالطبع قدرت خرید نیز افزایش خواهد یافت از سوی دیگر این امر افزایش نیروی کار را نیز به همراه خواهد داشت. خالقی معتقد است نقدینگی نباید به صورت مستقیم در بازار تزریق شود. بنابراین همانند قانون هدفمندی یارانهها باید راهکاری در نظر گرفت تا وجوهی که پرداخت میشود صرف کالای داخلی شود تا تولید داخلی تحریک شود، چرا که در نظر گرفتن بن و موارد مشابه موجب میشود تا همانند گذشته مردم به سمت بازار کالای خارجی روی آورند که این امر به ضرر بخش تولید خواهد بود.
رابطه مستقیم رشد با تقاضا
نصرالله محمدحسین فلاح، عضو هیات مدیره کنفدراسیون صنعت نیز با بیان اینکه باید تقاضا باشد تا شرایط برای رشد فراهم شود، میگوید: بین تقاضا و رشد تولید رابطه مستقیم وجود دارد. با این شرایط میتوان گفت در صورتی که کمبود تقاضا در بخشی وجود دارد به دلیل عدم رشد آن بخش است. به گفته این عضو هیات مدیره کنفدراسیون صنعت، ما به تدریج به نقطهای میرسیم که در صنایع کوچک و متوسط تکانهای رشد را احساس کنیم، اما هنوز با مفهوم مازاد تقاضا در بازار مواجه نشدیم و با مازاد تولید در انبارها مواجه نیستیم.
ارسال نظر