گروه صنعت و معدن - نخستین گردهمایی کمیته بانوان معدنکار خانه معدن ایران علاوه‌بر تاکید بر حضور بانوان در بخش معدن، درخواست‌هایی از سوی فعالان این بخش را نیز به همراه داشت؛ به‌طوری‌که یکی از فعالان این بخش خواستار بررسی مشکلات معدنکاران با حضور مسوولان دولتی شد و رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز علاوه‌بر اینکه خواستار تغییر نگاه دولت نسبت به بخش معدن بود، از عدم تحقق حقوق دولتی پیش‌بینی شده در بودجه امسال خبر داد. این گردهمایی با حضور جمع کثیری از بانوان فعال در این بخش و برخی از اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران برگزار شد. رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی همچنین با انتقاد از فعالیت‌های تبلیغاتی که از اواخر دولت قبلی در بخش معدن آغاز شده بود، گفت: اواخر دولت قبلی عده‌ای از دست‌اندرکاران فعالیت‌هایی را برای جلب توجه دولت به بخش معدن انجام دادند که ‌ای کاش این کار را انجام نمی‌دانند؛ چراکه به جای جلب توجه حمایتی دولت به بخش معادن باعث شد تا دولت خواهان درآمدزایی بیشتری از معادن شود.

به گفته داریوش اسماعیلی، از همان دوران فرهنگ غلطی علیه بخش معدن آغاز شد و برخی به اشتباه واژگانی چون چپاول اموال ملی را به این بخش نسبت دادند که قطعا القاب و الفاظ ناروایی است که به این بخش اطلاق می‌شود؛ درحالی‌که بخش خصوصی معدنی کشور با تحمل مشقات و ریسک بالای سرمایه‌گذاری در دورترین نقاط کشور به فعالیت و اشتغالزایی مشغولند.

اسماعیلی با اشاره به اینکه مخالف تعیین حقوق دولتی برای بخش معدن نیست، افزود: فعالان این بخش با افزایش فشارها و هزینه‌های سربار به بخش معدن مخالف هستند.

وی با اشاره به نقش موثر فعالیت‌های معدنی در پیشرفت اقتصاد کشور عنوان کرد: در سالیانی که تحریم‌های خارجی بر اقتصاد کشور فشار وارد می‌کرد، به واسطه فعالیت‌های معدنی کشور، توانسته‌ایم اقتصاد را سرپا نگه داریم و فشار این بخش را با مشکلات بسیاری مواجه خواهد کرد.اسماعیلی درخصوص تحقق حقوق ۸۰۰ میلیارد تومانی دولت از بخش معدن نیز گفت: با قاطعیت می‌گویم، حقوق دولتی در نظر گرفته محقق نخواهد شد.

سیاست دولت یازدهم رشد جهشی معدن

نایب رئیس خانه معدن ایران نیز در این گردهمایی درخصوص حضور بانوان در بخش معدن گفت: امروز رشد فعالیت معدنی در کشور براثر همکاری زنان و مردان سختکوش تحقق یافته و در حقیقت سیمای معادن ایران مساله تفکیک جنسیتی را برنمی‌تابد.

محمدرضا بهرامن اظهار کرد: براساس اطلاعات موجود بانوان معدنکار عضو سازمان نظام مهندسی معدن تهران سهم حدود ۵۰ درصدی در این بخش دارند که نشان حضور گسترده آنان در این حوزه تخصصی است.

وی گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت در دولت یازدهم سیاست محوری خود را برپایه رشد جهشی بخش معدن قرار داده و برای تحقق این مهم نیاز به مشارکت زنان و مردان فعال داریم.

بهرامن مساله حفظ محیط زیست را در چارچوب فعالیت‌های معدنی خاطرنشان ساخت و گفت: تحقیق و پژوهش به‌منظور ارتقای شیوه‌های بهره‌برداری از معادن به منزله امری مهم و جدی از سوی مراجع ذی‌ربط پیگیری می‌شود و شرط تحقق محیط‌زیست عاری از هرگونه اقدام تخریبی، حضور فعال زنان و مردان در این عرصه است.

سهیلا جلودارزاده نیز در این گردهمایی گفت: طی سال‌های گذشته باور عمومی این بود که خانم‌ها فقط در صنایع کوچک و متوسط می‌توانند فعالیت داشته باشند؛ اما امروز با تلاش بانوان، شاهد حضور آنها در مشاغل سخت و دشوار مانند بخش معدن هستیم.

مشاور جدید وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: شکل‌گیری انجمن‌ها و تشکل‌های کارآفرین غیردولتی از سوی بانوان در حوزه‌های فنی و تخصصی از ماموریت‌هایی است که در این دوره باید شکل اجرایی به خود بگیرد.

مشکلات بخش معدن تفکیک ناپذیر است

فرزانه معصومی یکی از فعالان معدنی حاضر در این گردهمایی نیز با بیان اینکه کار در بخش معدن بسیار سخت اما خارج از توان بانوان نیست، گفت: مشکلات فعالان معدنی تفکیک‌پذیر نیست و مردان و زنان فعال در این بخش به‌صورت مشترک درگیر این مشکلات هستند.

این فعال معدنی در ادامه خواستار ثبات در قوانین مصوب شد و گفت: بی‌ثباتی در تدوین قوانین موجب سردرگمی فعالان این بخش شده؛ به همین دلیل از مسوولان می‌خواهیم که قوانین را برای مدت خاصی تدوین کنند.

معصومی همچنین خواستار برگزاری نشستی با مسوولان کشور برای بررسی مشکلات این بخش شد.