بهمن ماه امسال از سوی «دنیای اقتصاد» برگزار میشود
چهارمین هماندیشی فعالان صنعت فولاد
گروه صنعت و معدن- سه سال است که در بزرگترین گردهمایی فعالان صنعت خاورمیانه، روشها و راهبردهای مدیریت تولید رقابتی برای افزایش صادرات محصولات فولادی در کانون توجه مدیران ارشد دولتی و تحلیلگران صنعتی قرار گرفته است. برگزاری «همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار» در سه دوره گذشته نقطه عطفی بود که از یکسو مقامات دولتی توانستند، در حوزه صنعت فولاد انتظارات خود از بخش خصوصی را بیان کنند و از سوی دیگر فعالان بخش خصوصی نیز دغدغه و مشکلات خود را در این بخش تشریح کردند. در این میان، «چهارمین همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار» در حالی ۱۰۰روز دیگر (۲۹ و ۳۰ بهمن ماه) در تهران برگزار میشود که به گفته «محسن پروان»، دبیر این همایش امسال با رویکردی متفاوت از سالهای گذشته به سه سوال استراتژیک توسعه مبنی بر اینکه کجا هستیم، کجا میخواهیم برویم؟ و چگونه؟ پاسخ داده میشود. متن مصاحبه با وی را در ادامه میخوانید: با توجه به تجربه برگزاری سه دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن، امسال این همایش با چه رویکردی برگزار میشود؟
در چند سال گذشته متاسفانه به خاطر ارائه آمارهای ضد و نقیض در ارتباط با صنعت فولاد کشور و بعضا جابهجایی برخی آمارها نظیر ظرفیت تولید با میزان تولید یا برنامه توسعه با ظرفیت فولاد در کشور و حتی جابهجایی میزان تولید فولاد خام که ملاک ارزیابی و رتبهبندی صنعت فولاد در جهان است با تولید محصولات نهایی، چشمانداز این صنعت با ابهام روبهرو شده است، تا جایی که فعالان بخشهای مختلف توان تصمیمگیری در ارتباط با ورود به سرمایهگذاری ندارند. از طرف دیگر، تعریف پروژههای بدون هدف و فاقد توجیه فنی و اقتصادی بدون انجام مطالعات دقیق و اصولی همچون طرح فراز (تولید ۵۵میلیون تن فولاد خام در سال در حالی که تولید فولاد ایران در سال ۲۰۱۲میلادی تنها ۵/۱۴ میلیون تن بوده است) یا اعطای ۱۴۰میلیون تن مجوز تاسیس نورد یا پراکنده کردن طرحهای دولتی در مناطقی که فاقد مزیت نسبی تولید هستند و طرح را فاقد توجیه اقتصادی میکنند، مانند طرحهای ۸گانه استانی، نشان از بیبرنامه بودن و باری به هر جهت بودن را در صنعت فولاد میدهد. از طرف دیگر عدم توجه به بحثهای پایه و اساسی همچون اکتشاف مواد معدنی مورد نیاز که اصلیترین مزیت رقابتی صنعت فولاد در ایران است چون سنگ آهن یا احداث زیرساختهایی چون حمل و نقل ریلی، انرژی و در راس آن برق، آیندهای پر خطر و سرشار از ابهام را در صنعت فولاد ایران شکل داده است. از این رو، دبیرخانه همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار بر آن شد تا با رویکردی متفاوت از سالهای گذشته به ۳ سوال استراتژیک توسعه پاسخ دهد که شامل کجا هستیم، کجا میخواهیم برویم؟ و چگونه؟ است.
برای پاسخ به این سوالها چه بخشبندی در نظر گرفته شده است؟
برای توان پاسخگویی به این سوالات ابتدا باید به ۱۰ مورد پاسخ دقیق، کارشناسی و منطقی داد تا بتوان وارد این حوزهها شد. ترسیم وضعیت فعلی صنعت فولاد ایران، منطقه و جهان؛ طرحهای در دست انجام؛ ظرفیت قابل دستیابی تا ۵ سال آینده؛ پیشبینی میزان نیاز داخلی در ۵ سال آینده؛ پیشبینی میزان نیاز منطقه ( ME & NA) در ۵ سال آینده؛ سرمایه مورد نیاز؛ ظرفیت و مشکلات جذب سرمایه؛ وضعیت انرژی و آب حمل و نقل با توجه به نیاز ۵ و ۱۰سال آینده کشور؛ وضعیت حمل و نقل با توجه به نیاز ۵ و ۱۰سال آینده کشور با توجه ویژه به حمل و نقل ریلی و ترسیم نقشه پراکندگی تولید و مصرف در ایران ۱۰موردی است که باید به آنها پاسخ داد.
برای بررسی دقیق و کارشناسی موارد ۱۰گانه چند مشاور در نظر گرفته شده است؟
برای بررسی دقیق این موارد صنعت فولاد به دو بخش کلی تقسیم بندی شده که شامل «وضعیت سنگآهن، گندله و سایر مواد معدنی» و «وضعیت محصولات نهایی و میانی فولاد» است که در این رابطه از همکاری دو مشاور فعال در بخش فولاد استفاده شد تا با مطالعه دقیق و کارشناسی از دو منظر فنی و اقتصادی به موارد فوق، امکان ترسیم نقشه راهی برای آینده صنعت فولاد فراهم شود. البته در این دو مطالعه از همکاری و همراهی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز استفاده خواهد شد و رییس هیات عامل این سازمان و معاون وی به اعضای کمیته راهبردی بر این مطالعات نظارت خواهند داشت. از طرف دیگر، یک شرکت مشاور دیگر نیز قرار است بخش مغفول مانده صنعت فولاد را که همان اکتشاف است بررسی و تاثیر آن را بر سایر حوزههای فولادی بررسی کند. امیدواریم با انجام این مطالعات و بررسیهای کارشناسانه علاوه بر شفاف شدن شرایط فعلی صنعت فولاد کشور، زمینه برای تدوین نقشه راه این صنعت منطبق با نیاز و ظرفیت کشور فراهم شود.
با توجه به برگزاری این همایش در دو روز متوالی چه برنامههایی را پیشبینی کردهاید؟
در روز اول این همایش سخنرانی صاحبنظران و مسوولان صنعت فولاد از داخل و خارج از کشور و پانل آزاد پیشبینی شده و در روز دوم نیز کارگاههای آموزشی از آخرین دستاوردهای صنعت فولاد ایران و جهان برگزار میشود. در همایش پیش رو از بزرگان صنعت فولاد دنیا دعوت به همکاری شده است که از جمله آن میتوان به دانیلی ایتالیا اشاره کرد که قرار است این شرکت علاوه بر سخنرانی که توسط مدیرعامل آن «جوانی بندینی» انجام خواهد شد، در روز دوم در چند کارگاه به معرفی تکنولوژیهای نوین تولید فولاد که تاکنون در ایران مورد استفاده قرار نگرفته است، بپردازد. علاوه بر آن با شرکت «یومتال» (UMetal) چین برای حضور و بررسی وضعیت سنگ آهن در بازار چین و تاثیرات آن بر بازار سنگ آهن ایران مذاکره شده است. معرفی تکنولوژیهای نوین تولید فولاد (از سوی شرکت دانیلی ایتالیا)، وضعیت «سنگ آهن، گندله و مواد معدنی» (از سوی شرکت مهندسی مشاور برسو)، وضعیت محصولات نهایی و میانی فولاد (از سوی شرکت مهندسی بینالمللی فولادتکنیک)، معرفی خدمات و فرصتهای سرمایهگذاری در بورس کالای ایران (از سوی شرکت بورس کالای ایران) و سنگ آهن فرصتها و دستاوردها از جمله عناوین کارگاههای آموزشی چهارمین دوره این همایش است. در این همایش علاوه بر این موارد بیش از ۷۰ شرکت برتر صنایع معدنی و فولادی ایران و جهان در نمایشگاه جانبی آن حضور خواهند داشت که به معرفی دستاوردها و قابلیتهای خود خواهند پرداخت. بر این اساس علاقهمندان برای کسب اطلاع از این همایش میتوانند به وبسایت http://events.den.ir مراجعه کنند.
ارسال نظر