خبرگزاری تسنیم- فعال سازی مجدد صندوق‌های حمایت از اکتشاف و سرمایه‌گذاری برای تکمیل زنجیره تولید در سنگ‌آهن از جمله مهم‌ترین اولویت‌های فعالان استخراج سنگ آهن و اصلی‌ترین خواسته آنان از وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم است. مهرداد اکبریان، رییس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن با بیان چالش‌های اصلی این حوزه گفت: در سال‌های اخیر و خصوصا طی دو سال گذشته، تغییرات مستمر و غیرکارشناسی مقررات و آیین‌نامه‌های ارزی، تولیدی و تجاری از سوی دولت، زیان هنگفتی به فعالان حوزه تولید و صادرات سنگ آهن تحمیل کرد. وی ادامه داد: اکنون و با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، ما نیز امیدواریم که دولتمردان و خصوصا وزیر صنعت، معدن و تجارت بتوانند با تدابیر درست و کارشناسی، شرایط فعالیت در این حوزه را بهبود ببخشند.

اکبریان در تشریح عمده‌ترین مشکلات حوزه سنگ آهن گفت: واقعیت این است که در کمال تعجب و تاسف، مسوولان دولت دهم اعتقادی به صادرات نداشتند و فعالیت‌های صادراتی را رفتاری تزئینی می‌دانستند. از این رو بخش زیادی از توان و انرژی ما در دولت قبلی صرف اثبات این می‌شد که صادرات جرم نیست و صادرکنندگان هم مجرم نیستند.

رییس هیات مدیره انجمن تولید و صادرات سنگ آهن افزود: از دولت یازدهم می‌خواهیم با کنار گذاشتن این نگاه نادرست، سیاست‌های حمایتی مناسبی برای تشویق صادرات و صادرکنندگان در پیش بگیرند، چرا که بنا بر اذعان تمامی کارشناسان، راه برون‌رفت از شرایط فعلی اقتصاد ایران تنها و تنها تولید و صادرات است.

وی ادامه داد: دولت باید برنامه‌ها و اقدامات گسترده ای برای پی‌جویی و مطالعات اولیه و شناسایی معادن جدید تدوین و اجرا کند و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی را نیز حمایت و تشویق کند تا مجددا به این حوزه مهم بازگردند.

اکبریان در تشریح شیوه‌های این حمایت گفت: فعال‌سازی دوباره صندوق‌های حمایت از اکتشاف، کمک به تکمیل و ایجاد تناسب و توازن در زنجیره تولید از مهم‌ترین اقداماتی است که باید انجام گیرد.

وی تاکید کرد: متاسفانه در دولت قبل اینگونه احساس می‌شد که دولتمردان بی‌میل نیستند که فعالان دو حوزه سنگ‌آهن و فولاد را رودرروی هم قرار دهند در حالی که این دو حوزه کاملا در ارتباط با هم هستند و هیچ کدام بدون دیگری نمی‌توانند ادامه فعالیت دهند. از این رو لازم است تا ظرفیت‌های موجود در این دو حوزه صرفا هم افزایی شود نه رقابت و تخریب.

رییس هیات مدیره انجمن سنگ آهن گفت: سیاست‌های دولت قبلی در تعیین قیمت برای سنگ آهن یکی دیگر از مشکلات ما بود که باید هر چه زودتر رفع شود، چرا که خسارت‌های زیانباری برای این حوزه به دنبال دارد. به عنوان مثال، دولت با ارزان خریدن کنسانتره و تعیین قیمت غیرکارشناسی برای آن، کار را به جایی رساند که قیمت هر کیلو کنسانتره که محصولی فرآوری شده به حساب می‌آید حدود نصف قیمت یک کیلو سنگ آهن باشد. نتیجه قهری این رویکرد، عدم تمایل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بخش فرآوری است که تبعا به نقص در زنجیره تولید دامن می‌زند.

این فعال و کارشناس معدن ادامه داد: محصول چنین تصمیماتی این می‌شود که از حدود ۴۰ میلیون تن سنگ آهن تولیدی در سال، تنها حدود ۲۲ تا ۲۳ میلیون تن در داخل امکان استفاده دارد و بقیه بنا بر منطق اقتصادی باید صادر شود. در حالی که اگر سرمایه‌گذاری‌های لازم در تمامی اجزای زنجیره تولید از سنگ‌آهن تا مقاطع فولادی انجام گرفته بود، نیازی به صادرات سنگ‌آهن خام نداشتیم.

اکبریان تصریح کرد: دولتمردان باید بدانند و بپذیرند که میزان سرمایه و زمان لازم برای راه انداختن یک خط تولید فولاد به مراتب بیشتر از قابل بهره‌برداری کردن یک معدن متوسط است، بنا بر این طبیعی است که همواره فاصله‌ای میان سنگ آهن تولیدی و ظرفیت فعال تولید فولاد وجود دارد. این فاصله لاجرم فعالان معدنی را در این حوزه به سمت صادرات سوق می‌دهد. از این رو نه فولادی‌ها را باید شماتت کرد که به موقع عمل نمی‌کنند و نه سنگ آهنی را که به دنبال سود حاصل از صادرات هستند.