برنامه استراتژیک ایران و سوریه برای توسعه صنعت و بازرگانی

گروه صنعت و معدن- ایران و سوریه برای اجرای پروژه‌های صنعتی صندوق مشترک سرمایه‌گذاری تشکیل می‌دهند.

به گزارش خبرنگار ما، تشکیل این صندوق، یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایی است که در یادداشت تفاهم دو طرف ذکر شده است. سرپرست وزارت صنایع و معادن که بامداد پنجشنبه لحظاتی پس از بازگشت از سوریه در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت، در این باره تصریح کرد: سرمایه اولیه این صندوق ۲۰۰میلیون دلار خواهد بود که ۱۰۰میلیون دلار از طرف ایران و ۱۰۰میلیون دلار نیز از طرف سوریه تامین می‌شود. علی اکبر محرابیان به متن یادداشت تفاهم اشاره کرد و گفت: طبق این سند، قرار است با تنظیم برنامه ۵ساله استراتژیک، روابط صنعتی دو کشور به ۱۰میلیارد دلار برسد از همین رو، کمیته‌ای مسوول پیگیری و تامین مالی طرح‌ها از طریق تاسیس صندوق مشترک سرمایه‌گذاری شده است.

برنامه پنج ساله با سوریه

ایران در حال حاضر ۱۶طرح صنعتی در سوریه دارد که ارزش این پروژه‌ها به یک میلیارد دلار می‌رسد. قرار شده از هم اکنون طرح‌ها تنوع بیشتری در قالب یک برنامه مدون ۵ساله، پیدا کند. به گفته محرابیان، در این سفر ۶گروه کاری در زمینه‌های سیمان، خودرو، لاستیک، شیشه، مواد غذایی و سایر صنایع تشکیل شد.

وی توضیح داد: ‌در اجلاس پایانی این سفر یادداشت تفاهمی بین دو کشور امضا شد، همچنین دیداری با بشار اسد - رییس‌جمهور سوریه - انجام دادم و پیام دکتر احمدی‌نژاد را به او تسلیم کردم و قرار شد پیام شفاهی بشار اسد را نیز به رییس‌جمهور منتقل کنم.

او افزود: همچنین طی این سفر با نخست وزیر سوریه دیداری داشتم و در مجموع کلیه پروژه‌های صنعتی را که ایران در سوریه دارد بررسی و بر اجرای هر چه بهتر آنها تاکید کردیم. سرپرست وزارت صنایع و معادن درباره پروژه‌های خودروسازی ایران در سوریه گفت: فاز اول سایت ایران‌خودرو در سوریه اسفند سال گذشته افتتاح شد و فاز ۲ و۳ آن یعنی قسمت‌های بدنه و رنگ نیز به زودی افتتاح می‌شوند. همچنین در زمینه تولید محصولات سایپا در سوریه علی‌رغم مشکلاتی که پیش روی آن قرار داشت، امیدواریم بعد از ماه رمضان شاهد افتتاح کارخانه تولید مربوط به آن باشیم، ضمن این‌که شهرک صنعتی قطعه‌سازان خودرو جهت فعالیت صنعتگران ایرانی به مساحت ۲۵۰‌هزار مترمربع در سوریه احداث می‌شود.

محرابیان در ادامه توضیح داد: در این سفر همچنین مراسم کلنگ‌زنی کارخانه شیشه در زمینی به مساحت ۶۰‌هزار مترمربع به زمین زده شد که تا ۲۰ ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسد. همچنین در این سفر در زمینه احداث کارخانه لاستیک توافق شد.

افتتاح رسمی سیمان سوریه بعد از ماه رمضان

وی که از حدود ۵/۱ماه پیش مسوولیت سرپرستی این وزارتخانه را بر عهده گرفته است، اضافه کرد: احداث کارخانه سیمان در سوریه از سال ۱۳۷۹ آغاز شد که متاسفانه تا دو سال پیش میزان پیشرفت آن کمتر از ۳۵‌درصد بود، اما طی دو سال گذشته توانستیم آن را به مرحله تولید آزمایشی برسانیم و امیدواریم بعد از ماه رمضان شاهد افتتاح رسمی آن باشیم، ضمن این‌که ظرفیت این کارخانه یک‌میلیون تن در سال خواهد بود. پیمانکار ایران طرح شرکت احداث صنعت از شرکت‌های اصلی ایمیدرو و کارفرما نیز شرکت GOC (تولید سیمان و مواد ساختمانی) وزارت صنایع سوریه است.

احداث کارخانه اتوبوس

وی همچنین از حصول توافقات میان ایران و سوریه در زمینه‌هایی مانند کارخانه لبنیات، صنایع دارویی، اوره و آمونیاک خبر داد و تصریح کرد: همچنین برای احداث کارخانه تولید اتوبوس و کامیون در سوریه شرکت ایران خودرو به عنوان نماینده ایران انتخاب و توافق شد که طرف سوری نیز ظرف یک ماه نماینده خود را مشخص کند؛ ضمن این‌که در این سفر توافقاتی نیز میان قطعه‌سازان ایرانی و خارجی انجام شد.

توانایی رقابت با محصولات خارجی

سرپرست وزارت صنایع و معادن در پاسخ به این سوال درباره این‌که آیا محصول خودرو تولیدی ایران در سوریه توان رقابت را با محصولات کشورهای دیگر در این کشور دارد؟ گفت: سوریه می‌تواند روی کیفیت محصولات تولیدی ایران حساب باز کند و می‌توانیم با محصولات خارجی موجود در این کشور رقابت کنیم، اما نباید ارتقای کیفیت محصولات تولیدی خود را نیز فراموش کنیم.

او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا برخی از سایت‌های خودروسازی ایران در کشورهای دیگر توجیه اقتصادی دارد؟ توضیح داد: طرح‌ها ابتدا از نظر توجیه‌پذیر بودن مورد مطالعه اقتصادی قرار می‌گیرند و در صورتی که از توجیه‌پذیر بودن آن‌ها اطمینان حاصل شود، سایت جدیدی تشکیل و منابع مالی آن تامین می‌شود. به گفته وی، از ورود سمند به این کشور با نام «شام» این خودرو پیش‌فروش می‌شود که نشانه اقبال مردم سوریه به سمند است. این در حالی است که تاکنون خودرویی در آن کشور پیش فروش نشده است.

معاونت خودرو

این مسوول صنعتی درباره‌ تشکیل معاونت خودرو در وزارت صنایع و معادن توضیح داد: ایجاد این معاونت با توجه به اهمیت صنعت خودروسازی در کشور بسیار ضروری به نظر می‌رسید که بعد از کار کارشناسی تصمیم گرفته شد با اجازه رییس‌جمهور این معاونت تشکیل شود، ضمن این‌که فرد موردنظر نیز به زودی معرفی می‌شود.

محرابیان در این باره در پاسخ به سوال ایسنا درباره این‌که آیا تشکیل این معاونت برخلاف سیاست‌های دولت مبنی بر کوچک شدن دولت نیست؟ توضیح داد: با ایجاد این معاونت بسیاری از موازی‌کاری‌ها از بین می‌رود و این اقدام خلاف برنامه‌های دولت برای کوچک‌سازی نیست.