جدال ایران و قطر
پارسجنوبی ۵ سال دیگر به نتیجه کامل میرسد
سید عبدالجلیل رضوی افزود: تاکنون ۵ فاز پالایشگاهی به بار نشسته که روزانه از ۲۵میلیون دلار برای کشور عایدی دارند.
گروه صنعت - معدن - مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی گفت: وزارت نفت تمام تلاش خود را بهکار گرفته تا تمام فازهای توسعهای پارس جنوبی در سال ۲۰۱۲ (۵ سال دیگر) به نتیجه برسد.
سید عبدالجلیل رضوی افزود: تاکنون ۵ فاز پالایشگاهی به بار نشسته که روزانه از ۲۵میلیون دلار برای کشور عایدی دارند. به گفته وی، هماکنون ۷ واحد پتروشیمی و ۵ فاز توسعهای رو به اتمام است و پنج فاز پالایشگاهی نیز در حال عملیات ساخت است.
حوزه گازی پارس جنوبی در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از ساحل ایران در خلیج فارس وجود دارد و دارای مساحتی حدود ۹۷۰۰ کیلومتر است و حدود ۳۷۰۰ کیلومتر آن در آبهای جمهوری اسلامی ایران است. این حوزه عظیم گازی هشت درصد گاز جهان را در خود دارد و سهم ایران از این حوزه عظیم حدود ۱۴هزار تریلیون مترمکعب گاز است که این میزان یک سوم از حوزه گازی را شامل میشود اما این تقسیم از نظر جغرافیایی است و میزان برداشت دو طرف بستگی به میزان سرمایهگذاری و توان برداشت از این حوزه مشترک و مشاع دارد.
رضوی در گفتوگو با خبرگزاری فارس مجموع سرمایهگذاری ایران برای اجرای ۲۸ فاز پارس جنوبی را ۲۷میلیارد دلار اعلام کرد اما در ادامه افزود: قطریها به سبب اینکه ۱۰ سال زودتر از ایران برداشت را شروع کردهاند، توانستهاند ۲ برابر ایران در این حوزه سرمایهگذاری کنند. وی علت چنین امری را «تقاضای بالای سرمایهگذاری در قطر» عنوان کرد.
وی گفت: مشکل قطریها شیرین کردن گاز و سپس تبدیل LNG و صادرات آن است که طی کردن این فرآیند پر هزینهتر است. اما آنها ناگزیر هستند، به دلیل عدم مصرف گاز در کشورشان و کمی جمعیت و نداشتن خط لوله برای صادرات، گاز را به مایع تبدیل کنند و سپس آن را صادر کنند. در حالی که کشور ما هم مصرف بالایی دارد و هم توان صادراتی دارد از همه مهمتر تزریق گاز به چاههای نفت جنوب توان تولید نفت کشورمان را بالا خواهد برد.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی افزود: در طرح پارس جنوبی احداث سه واحد LNG نیز وجود دارد که پتروناس مالزی یکی از شرکتهای LNG است.
وی شرکتهای خارجی فعال در پروژههای پارس جنوبی را انی، اجیپ، هیوندا، JGC و توتال اعلام کرد.
قطر مخازن را تارومار میکند
وی افزود: هدف ایران از احداث ۲۸ فاز پالایشگاهی رسیدن به برداشت گاز روزانه ۹۰۰میلیون متر مکعب گاز است.
رضوی با اشاره به نوع قرارداد قطریها خاطرنشان کرد: قرارداد آنها با سرمایهگذاران به صورت شراکت در مخزن و تولید است که تفاوت عمدهای با قراردادهای ایران دارد. آنها مخزن را تار و مار میکنند و ما معتقدیم بهترین نوع قرارداد را جمهوری اسلامی ایران دارد.
وی تاکید کرد: نوع قراردادهای ایران به صورت بیع متقابل و یا فاینانس است که یا از محصول تولید یا به صورت استقراض بازپرداخت میشود.
خدمات صدرا
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به توانمندی شرکتهای داخلی ازجمله صدرا گفت: شرکت صدرا یک شرکت کشتیسازی بوده و امروز قابلیت ساخت تاپ سایت و سکوها را به خوبی دارد، اگر چه انتقاداتی به روند اجرای پروژههای صدرا وجود دارد ولیکن شرکت صدرا خدمات بزرگی را به صنایع دریایی کشور ارایه کرده و باید به خوبی حمایت شود.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی گفت: پروژههایی که قبلا ۸۰-۷۰درصد آن توسط خارجیها در پارس جنوبی انجام میشد، هم اکنون این رقم توسط پیمانکاران و صنعتگران داخلی انجام میشود.
ارسال نظر