ایران سومین مصرف کننده گاز در جهان
به گزارش روابط عمومی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، میزان تولید داخلی گاز در سال گذشته به طور متوسط روزانه ۴/۳۲۱میلیون مترمکعب بوده که در مقایسه با سال پیش از آن ۳/۱۰درصد رشد داشته است.
در حالی ایران با تولید سالانه بیش از ۱۰۳میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در رتبه چهارم جهان قرار دارد که از نظر مصرف با داشتن رشد ۴/۱۱درصد در سال گذشته (۱۳۸۵) رتبه سوم جهان را در اختیار داشته است.
به گزارش روابط عمومی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، میزان تولید داخلی گاز در سال گذشته به طور متوسط روزانه ۴/۳۲۱میلیون مترمکعب بوده که در مقایسه با سال پیش از آن ۳/۱۰درصد رشد داشته است. از سوی دیگر با وجود این که ایران از نظر تولید گاز طبیعی پس از روسیه، آمریکا و کانادا قرار دارد، ولی با توجه به این که ۶۰درصد سبد مصرفی انرژیهای فسیلی ایران را گاز تشکیل میدهد، کشور ما با مصرف سالانه حدود ۱۰۹میلیارد مترمکعب در تعقیب روسیه و سپس آمریکا است، به طوری که در سال گذشته به طور متوسط روزانه ۱/۳۱۵میلیون متر مکعب گاز مصرف شده که بدون در نظر گرفتن مصارف عملیاتی شرکت ملی گاز ۴/۵۱درصد معادل متوسط مصرف روزانه ۱/۱۶۲میلیون مترمکعب آن به مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده رسید که نسبت به سال ۸۴ حدود ۵/۱۹درصد افزایش مصرف داشته است.همچنین ۵/۱۲درصد معادل متوسط مصرف روزانه ۶/۳۹میلیون مترمکعب مربوط به مصرف بخش صنایع عمده بوده که در این بخش نیز نسبت به سال پیش از آن ۸/۸درصد رشد مصرف بودهاست. از طرف دیگر ۹/۳۰درصد مجموع گاز مصرفی کشور معادل متوسط مصرف روزانه ۴/۹۷میلیون مترمکعب به مصرف بخش نیروگاهی رسیده که ۷/۱درصد نسبت به سال ۸۴ افزایش داشته است.
سرعت مصرف انرژیهای فسیلی
این گزارش در ادامه به افزایش سهم گاز در سبد مصرف انرژیهای فسیلی ایران تا سال ۱۴۰۳ اشاره میکند که قرار است به ۷۱درصد برسد، در حالی که همچنان شدت مصرف انرژی در کشور هماکنون ۱۷ برابر ژاپن، چهار برابر کانادا و دو برابر چین است.
در حال حاضر صادرات گاز به ترکیه، واردات گاز از ترکمنستان و معاوضه گاز از آذربایجان به نخجوان برقرار است که صادرات گاز به ارمنستان نیز نهایی شده و پیشبینی میشود از دسامبر ۲۰۰۷ عملی شود. در سال گذشته حدود شش میلیارد متر مکعب گاز از کشور ترکمنستان وارد کشور و ۱۵۰میلیون مترمکعب گاز از آذربایجان وارد شده است. در این زمینه در مدت مشابه مجموعا ۵/۵میلیارد مترمکعب گاز از ایران به ترکیه و ۱۳۰میلیون مترمکعب گاز در قالب سوآپ گازی آذربایجان ـ نخجوان به ارمنستان صادر شده است. در این راستا مذاکره و انعقاد قرارداد برای افزایش واردات گاز ترکمنستان از هشت به ۱۴میلیارد مترمکعب گاز در سال انجام و مذاکره برای افزایش واردات گاز از این کشور تا ۲۵میلیارد مترمکعب در سال از مخزن دولتآباد در حال انجام است.
در بخش سوآپ گاز از آذربایجان به نخجوان قابل ذکر است که دریافت گاز در آستارا به میزان ۴۰۰میلیون مترمکعب در سال و تحویل آن در نخجوان به میزان ۳۵۰میلیون مترمکعب پیشبینی شده که در حال انجام است.
مجموع صادرات گاز طبیعی در سال ۸۵ حدود ۵۶۳۰میلیون مترمکعب بوده که نسبت به سال پیش از آن ۴/۱۹درصد افزایش داشته است.
افزایش ۱۹درصدی واردات
همچنین میزان واردات ۶۱۵۰میلیون مترمکعب بود که ۷/۱۹درصد افزایش داشته است. این در حالی است که پارس جنوبی در مجموع با داشتن ۵۰درصد گاز ایران و هشت درصد گاز جهان در حال حاضر با داشتن پنج فاز فعال در مجموع، روزانه بیش از ۱۲۵میلیون مترمکعب گاز طبیعی کشور را تامین میکند که با طرحهای توسعهای پیشبینی میشود این مقدار در آینده حدود ۲۵درصد افزایش یابد. برنامه اولیه توسعه پارس جنوبی برای ایجاد ۲۸ فاز پالایشگاهی و ۲۵ واحد پتروشیمی است.
ارسال نظر