گروه صنعت و معدن- بزرگ‌ترین پروژه دولت، درسال ۸۵ عصر روز گذشته باحضور وزیر و مسوولان وزارت صنایع و معادن و جمعی از مسوولان محلی در دامنه جنگل‌های ارسباران آذربایجان شرقی افتتاح شد. مجتمع مس سونگون شهرستان ورزقان با هزینه‌ای نزدیک به ۴۵۸‌میلیارد تومان در حالی دیروز به بهره‌برداری رسید که با صرف حدود یک‌سوم از هزینه‌‌های کل پروژه‌هایی که در هفته دولت به بهره‌برداری رسیده‌اند، عنوان بزرگ‌ترین پروژه دولت را به خود اختصاص داد.

معدن مس سونگون که در ۲۵‌کیلومتری شهرستان ورزقان واقع شده، براساس آخرین تخمین‌ها و مطالعات ۸۰۶‌میلیون تن کانسار مس با عیار ۶۲/۰‌درصد را در خود جای داده است. در این معدن که به روش روباز استخراج می‌شود براساس طراحی اولیه در ۶ سال اول، سالانه ۷‌میلیون تن وپس از آن سالانه ۱۴‌میلیون تن سنگ مس تولید خواهد شد.

عمر این معدن ۳۱‌ سال بر آورد شده است اما با توجه به مطالعات اکتشافی صورت گرفته، اندیس‌های دیگری از مس در منطقه شناسایی شده که با انجام مطالعات بیشتر میزان ذخایر منطقه سونگون بیشتر از این میزان خواهد بود.

تولید ۱۵۰‌هزار تن کنسانتره مس در سال

در کارخانه فرآوری مس سونگون که برای دو فاز ۶ و ۲۵‌ ساله طراحی شده سالانه ۱۵۰‌هزار تن کنسانتره برای ۶ سال اول و ۳۰۰‌هزار تن کنسانتره با عیار ۳۰‌درصد برای سال‌های بعد از آن تولید خواهد شد.

مجتمع مس سونگون با ۶۰‌درصد توان داخلی و ۴۰‌درصد ساخت خارج به بهره‌برداری رسیده و قرار است به منظورتولید ارزش افزوده بالاتر کارخانه ذوب و پالایش مس نیز احداث شود که این طرح درهیات دولت به تصویب رسیده و برای بررسی کارشناسانه به شورای اقتصاد فرستاده شده است.

اهداف بلند پروازانه درصنعت مس

علیرضا‌طهماسبی، وزیر صنایع و معادن، در مراسم افتتاح این مجتمع گفت: در برنامه سوم توسعه اهدافی برای صنعت مس کشور در نظر گرفته شده بود که به طور کامل محقق نشد.

وی افزود: براساس چشم‌انداز بیست‌ساله کشور باید به قدرت اول اقتصادی منطقه تبدیل شویم، با توجه به اینکه در تحقق برخی از اهداف و برنامه‌ها با کندی مواجه بوده‌ایم و باید با تلاش بیشتر برای تحقق این اهداف گام برداشت.وی گفت: اهداف تعیین شده برای مس، فولاد و آلومینیوم بلند پروازانه است و هم‌اکنون در بخش‌های مس، آلومینیوم و فولاد از برنامه چهارم عقب هستیم که باید تا ۵/۳‌سال باقیمانده تا پایان این برنامه به اهداف تعیین شده برسیم.طهماسبی با اشاره به تدوین دوباره سند راهبردی توسعه صنعتی و معدنی کشور گفت: در این سند جرات پیدا کرده‌ایم تا اهدافی را از نظر کمی برای ۲۰‌سال آینده تدوین کنیم به صورتی که با بسترسازی‌های لازم افرادی که بعد از ما روی کار می‌آیند بتوانند آن را اجرا کنند.

طهماسبی با اشاره به معادن کوچک و متوسط مس در کشور گفت: در مس قابلیت توسعه وجود دارد اما با توجه به اینکه ذخایر بزرگ تنها در دو منطقه کرمان و آذربایجان شناسایی شده است، باید معادن متوسط نیز فعال شود تا مواد اولیه مورد نیاز کشور تامین شود.

وی اهداف تعیین شده در صنعت مس را بلند‌پروازانه خواند و افزود: تا پایان برنامه چهارم ۴۴۰‌هزار تن مس کاتد، باید تولید شود که تحقق این برنامه کار بزرگی است.وی گفت: طرح جامع مس به هیات دولت ارائه شده است که در آن فاز دوم طرح مس سونگون و کارخانه ذوب‌مس نیز در این منطقه پیش‌بینی شده است که امیدواریم از طریقی دیگر به غیر از شورای اقتصاد بتوانیم مجوز احداث کارخانه ذوب مس سونگون را دریافت کنیم. وزیر صنایع و معادن احداث کارخانه ذوب مس را هدیه دولت نهم به مردم آذربایجان خواند و افزود: افتتاح این کارخانه در توسعه منطقه تاثیر بسزایی خواهد داشت.