اعتقاد جدی به استراتژی بودن صنعت دریایی در کشور وجود نداشته و برخی نهادهای سهام دار نظیر سازمان تامین اجتماعی نیز انگیزه چندانی به کار و فعالیت در این صنعت ندارند. به گزارش ایلنا، صفری، دبیر انجمن مهندسی دریایی ایران، در مجمع عمومی عادی سالانه این انجمن، گفت: صنایع دریایی در ایران از مشکلات فراوانی رنج می‌‏برند که عمده آنها مربوط به عدم وجود قوانین حمایتی مورد نیاز این صنعت است، این در حالی است که ساخت و تولید و عدم وجود زیرساخت‌‏های تامین منابع مالی برای ساخت پروژه‌‏ها و سرمایه‌‏گذاری‌‏ها از دیگر مشکلات فرآروی این صنعت است.

صفری، ضعف دیگر پیش روی صنایع دریایی کشور را عدم وجود برنامه جدی برای ایجاد خوشه‌‏های صنعتی در صنعت دریانوردی دانست و گفت: تاخیر در تدوین و بازنگری قوانین و نیز کمبود نقدینگی و شرایط سخت دریافت آن توسط واحدهای دست اندرکار این صنعت از دیگر معضلاتی است که ضررهای زیادی را به این صنعت وارد کرده است.

دبیر انجمن مهندسی دریایی ایران گفت: در دهه گذشته حدود یک میلیارد دلار پروژه ساخت کشتی و ده‌‏ها میلیارد دلار در بخش فراساحل به سازندگان سفارش داده شده که به خوبی نیز از این بخش گذر کرده‌‏اند، اما موضوع کشتی سازی در ایران متفاوت از صنایع فراساحل است چراکه در بخش کشتی سازی استراتژی مشخصی وجود نداشته که میان سه رکن مشتری، دولت و سازندگان تعادل و تعامل برقرار سازد. صفری، ساخت شناورهای کوچک را از جمله دستاوردهای مثبت صنعت دریایی دانست و تصریح کرد: به‌‌‏رغم این موفقیت مکاتبات بسیاری با نهاد ریاست جمهوری، مجلس، وزارت صنایع، سازمان گسترش و نوسازی و نیز سهامداران بی‌‏انگیزه‌ا‏ی نظیر سازمان تامین اجتماعی به وجود آمده اما تا حصول نتیجه مطلوب راه درازی در پیش است.