گروه صنعت و معدن - گمرک ایران با استناد به بخشنامه اخیر وزارت بازرگانی، صادرات شمش روی را مشمول عوارض ۳۰درصدی کرد. این اقدام در راستای ایجاد محدودیت در صدور «آهن‌قراضه و ضایعات فلزی» و اخذ عوارض ۳۰درصدی از این محصولات به اجرا درآمده است.مدیرعامل شرکت بازرگانی توسعه روی زنجان با اعلام این خبر و ضمن نادرست خواندن تفسیر گمرک، گفت: وزارت بازرگانی اعلام کرده صدور آهن‌قراضه و ضایعات فلزی به هر شکل و شمش حاصل از آنها مشمول پرداخت ۳۰درصد عوارض می‌شود. این در شرایطی است که تولید شمش روی در ایران تنها با استفاده از خاک و کنسانتره معدن صورت می‌گیرد.

روی ایران از قراضه تولید نمی‌شود

سیدجواد ویشکایی تصریح کرد: اصولا ایران تکنولوژی تولید شمش با استفاده از قراضه این فلز را در اختیار ندارد.

وی گفت: گمرک احتمالا با تعمیم کلمه «شمش» به کلیه تولیدات فلزی از جمله روی، عوارض ۳۰درصدی را از صادرکننده مطالبه می‌کند در صورتی که وزارت بازرگانی «شمش تولید شده از قراضه» را مشمول دریافت این عوارض کرده است.وی در مورد پیامدهای چنین اقدامی اظهار داشت: کشورهایی نظیر هند و چین در صدد هستند به سرعت جای تولیدات ما در بازارهای جهانی را بگیرند.

وی ادامه داد: با توجه به افزایش تولید روی‌ در هند و نیز بهبود روابط پاکستان با هند، به زودی بازار ایران در پاکستان (و حتی کشورهای منطقه) در اختیار رقبا قرار می‌گیرد. در همین حال اعتبار صادراتی ایران نیز سریعا زیر سوال می‌رود و اعتماد خریداران از ما سلب خواهد شد.ویشکایی افزود: در سال‌های اخیر تولید روی افزایش یافته هم‌اینک حدود ۵/۲برابر مصرف کشور، روی تولید می‌شود بنابراین بهترین گزینه، صادرات این محصول است.وی پیش‌بینی کرد که در صورت پافشاری دولت به محدود کردن صادرات شمش، تولیدکنندگان روی به شدت متضرر می‌شوند و بسیاری از واحدهای تولیدی فعالیت خود را متوقف خواهند کرد.