تصاحب بازار‌های جهانی پتروشیمی‌با خام فروشی

گروه انرژی- اگر تا پیش از این دغدغه اصلی کارشناسان، خام‌فروشی در نفت و گاز بود، حالا باید نگران خام فروشی محصولات پتروشیمی‌هم بود. در حالی آمار فروش محصولات پتروشیمی‌نشان از افزایش حضور ایران در بازارهای چین و اروپای غربی دارد که یک مقام مسوول در شرکت بازرگانی پتروشیمی‌معتقد است: «هنوز ما خام فروشیم.» به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، «رضا حمزه‌لو»، مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی‌می‌گوید: «در حال حاضر دو محصول متانول و اتیلن بیشترین صادرات ما به بازارهایی چون چین و اروپای غربی را تشکیل می‌دهد. این در حالی است که این دو محصول اصلی هستند که در صنایع پایین دستی به کالاهای مصرفی تبدیل می‌شود.» وی در جمع خبرنگاران افزود: «به طور مثال دلیل افزایش سهم ایران در بازاری چون چین به دلیل این است که این کشور با توسعه صنایع پایین دستی خود، مصارف متعددی را برای محصولی چون متانول تعریف کرده است.» به گفته وی چین خود یکی از تولیدکنندگان متانول است، اما با افزایش سرمایه‌گذاری‌های این کشور در بخش پایین دستی، نیازش به متانول رو به رشد است و با تبدیل آن به محصول مصرفی آن را دوباره به کشور ما صادر می‌کند که از این محل سود نیز می‌برد. در این بین اگر ما نیز با یک برنامه‌ریزی مشخص سرمایه‌گذاری خود را در صنایع پایین‌دستی افزایش دهیم از خام فروشی جلوگیری خواهیم کرد. وی با تاکید بر اینکه هم‌اکنون ایران اولین صادرکننده متانول به چین است، افزود: «در سال ۲۰۱۰ میلادی ۴۴ درصد از بازار متانول چین توسط ایران تامین شده است. همچنین در سال گذشته میلادی ایران دومین صادرکننده متانول به اروپا بوده است. از سوی دیگر، ایران دومین صادرکننده پلی اتیلن به اروپای غربی و چین است.»

سهم وزنی بازارهای هدف

مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی ‌در مورد سهم وزنی بازارهای هدف از کل صادرات این شرکت از سال گذشته تاکنون اظهار کرد: «سهم وزنی چین از محصولات ما ۲۳ درصد است که بالاترین سهم را در اختیار دارد. بعد از این کشور منطقه خاورمیانه با ۲۲ درصد سهم در رتبه بعدی قرار دارد.» وی ادامه داد: «خاور دور نیز از دیگر بازارهای هدف ما با سهم ۱۹ درصدی است و پس از آن اروپای غربی قرار دارد که سهم وزنی آن از صادرات ما ۱۴ درصد است.»

به گفته وی، شبه قاره هند با سهم ۱۳ درصد، آسیای جنوب شرقی با سهم ۷ درصد و سایر با سهم ۲ درصد از دیگر بازارهای هدف این شرکت است.

فروش داخلی، ۵/۴ میلیون تن

«حمزه‌لو» در ادامه در مورد میزان فروش داخلی محصولات پتروشیمی‌در ۱۰ ماه ابتدای سال جاری گفت: «میزان فروش داخلی محصولات پتروشیمی‌ در داخل ۵/۴ میلیون تن به ارزش ۳/۳۰ هزار میلیارد ریال بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ وزنی ۴ و از لحاظ ارزشی ۳۲ درصد رشد داشته است. در سال گذشته ۳/۴ میلیون تن محصول به ارزش ۲۳ هزار میلیارد ریال به فروش رفته بود.»

صدور محصول در ۶ گروه

وی با بیان اینکه صادرات این شرکت در ۶ گروه انجام می‌شود، اظهار کرد: «مایعات گازی، پلیمر، مواد شیمیایی، مواد آروماتیک، کودهای شیمیایی و پلیمرهای مهندسی از جمله گروه‌های صادراتی این شرکت هستند.»

وی در خصوص میزان صادرات محصولات پتروشیمی ‌در ۱۰ ماه اول امسال توضیح داد: «در ۱۰ ماهه اول امسال ۴/۱۱ میلیون تن به ارزش ۲۴۴/۷ میلیارد دلار محصول پتروشیمی‌صادر شد که این میزان در مدت مشابه سال گذشته ۹۵/۸ میلیون تن به ارزش ۷۵۷/۴ میلیارد دلار بود.»

«حمزه لو» در پاسخ به سوالی مبنی بر کاهش صادرات ارتوزایلین به شرکت‌های کره‌جنوبی بیان کرد: «صادرات این محصول پتروشیمی‌به کره‌جنوبی به هیچ وجه متوقف نشده و با کمی ‌کاهش روبه‌رو بوده است.»

وی در پاسخ به سوال دیگری که آیا تولید بنزین در واحدهای پتروشیمی‌منجر به کاهش صادرات ارتوزایلین از ایران شده است، اظهار کرد: «تولید بنزین در واحدهای پتروشیمی ‌یک مزیت نسبی برای کشور به شمار می‌رود و قطعا تولید بنزین منجر به کاهش تولید و صادرات برخی از محصولات پتروشیمی‌خواهد شد.»

نظام قانونمند قیمت‌گذاری

وی در خصوص نحوه قیمت گذاری این محصولات گفت: «نظام فروش محصولات پتروشیمی ‌در دنیا بسیار قانونمند است و کسی نمی‌تواند برای کسب بازار بیشتر محصولش را ارزان بفروشد، چرا که در آن صورت سایر کشورها در مقابل آن کشور اقامه دعوی می‌کنند.»

«حمزه لو» در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش محدودیت‌های بین‌المللی مشکلی برای دریافت وجوه دارید یا خیر؟ گفت: «شرکت بازرگانی پتروشیمی‌در آخرین تحریم‌های وضع شده از سوی شورای امنیت در لیست تحریم قرار گرفته است. اما مبنای این کار از منظر شرکتی غیرقانونی است. چرا که مبنای آنها برای این کار این بوده که این شرکت دولتی است در حالی که ۶ ماه قبل از این تصمیم، شرکت ما خصوصی شد.» وی در مورد عرضه سهام این شرکت در بورس نیز گفت: «در سال گذشته ۵۵ درصد از سهام این شرکت توسط بخش خصوصی خریداری شد که از این میزان ۵/۲ درصد در اختیار کارکنان شرکت و ۵/۵۲ درصد نیز در اختیار کنسرسیومی ‌از چند شرکت است. البته ما امیدواریم که ۴۵ درصد دیگر سهام این شرکت نیز توسط بخش خصوصی خریداری شود.»