تغییر قیمتها یا حفظ تولید
نشست ۱۵۷ اوپک در سایه چانهزنیهای اعضا
وزیران نفت کشورهای عضو اوپک درحالی امروز در وین گرد هم میآیند که تصمیمگیری در مورد سقف تولید نفت مهمترین دستور جلسه آنها خواهد بود.
گروه انرژی- یکصد و پنجاه و هفتمین اجلاس اوپک در حالی در ۵۰ سالگی این سازمان برگزار میشود که پیشبینیها حاکی از «تثبیت سقف تولید» این سازمان است.
وزیران نفت کشورهای عضو اوپک درحالی امروز در وین گرد هم میآیند که تصمیمگیری در مورد سقف تولید نفت مهمترین دستور جلسه آنها خواهد بود. در این میان بررسی سه گزینه تثبیت سهمیهها، افزایش سهمیهها و کاهش آن بار دیگر پیش روی اعضای اوپک است، اما اظهارنظرهای وزیران نفت کشورهای عضو اوپک نشان میدهد که برای بار پنجم (از نشست ۱۵۳ تاکنون) تولید اوپک در حد ۲۴ میلیون بشکه در روز باقی خواهد ماند.
اوپک طی سالهای اخیر به منظور جلوگیری از بروز مشکل در بازار و کنترل قیمتها در محدودهای خاص اقدام به سهمیهبندی تولید کرد. اگر چه اعضای اوپک نسبت به سهمیههای اعلام شده تعهد ۱۰۰ درصدی نداشتند، اما توانستند قیمتها را در محدوده مشخصی (۸۰ دلار) ثابت نگه دارند.
تثبیت تولید کنونی
در این بین، «مسعود میرکاظمی»، وزیر نفت در هفته جاری در جمع خبرنگاران اعلام کرد: «اوپک نزدیک ۵ میلیون بشکه کاهش عرضه داشته و این در حالی است که تغییری در بازار ایجاد نشده و رکود همچنان باقی است. بنابراین در این وضعیت فکر نمیکنم در نشست آتی اوپک تصمیمیبرای افزایش تولید نفت گرفته شود.» وی اما با تاکید بر اینکه روند افزایش قیمت نفت نسبت به افزایش کالاهای مورد نیاز صنعت نفت از سال ۱۹۷۰ تاکنون به هیچوجه عادلانه نبوده است، گفته بود: «در قیمت کنونی نفت خام در بازارهای جهانی باید تجدید نظر صورت گیرد.»
افزایش قیمت نفت ایران
در حالی وزیرنفت ایران خواستار تجدیدنظر در قیمت کنونی نفت خام در بازارهای جهانی شده که گزارش اخیر اوپک نشان میدهد متوسط قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۱۰ میلادی ۵۵/۷۷ دلار در هر بشکه بوده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال ۲۰۰۹ متوسط قیمت نفت ایران ۹۵/۵۵ دلار در هر بشکه بوده است.
بر اساس گزارش «فارس» به نقل از اوپک، قیمت نفت ایران همچنین در ماه شهریور با ۳۸/۰ دلار افزایش به ۵۸/۷۳ دلار در هر بشکه رسید.
در همین حال، نماینده ایران در هیات عامل اوپک تغییر سقف تولید در نشست این دوره اوپک را به دلیل متوازن بودن عرضه و تقاضای نفت بعید دانسته و میگوید: «در صورت تثبیت سقف تولید، بهای نفت خام تا پایان سال ۲۰۱۰ میلادی در محدوده ۷۰ تا ۸۵ دلار باقی خواهد ماند.»
«محمدعلی خطیبی» در گفتوگو با «شانا» اظهار داشت: «در همین حال باقی ماندن بهای نفت در محدوده یادشده مستلزم آن است که شرایط کنونی ادامه یافته و اتفاق غیر منتظرهای پیش نیاید.»
به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، علاوه بر مقامات نفتی ایران، وزیر نفت بزرگترین کشور تولیدکننده نفت در اوپک نیز معتقد است که تولید اوپک ثابت میماند.
از بهای نفت راضیام
وزیر نفت عربستان اعلام کرده است که تغییر سقف تولید کنونی این سازمان، ضرورتی ندارد. به گزارش خبرگزاری «فرانسه»، «علی النعیمی»، میگوید: «از بهای کنونی نفت راضی هستم و برای تغییر سهمیههای تولید، دلیلی نمیبینم.»
وی همچنین گفت: «پاسخ من به این پرسش که «آیا از بهای نفت راضی هستم یا خیر» مثبت است.»
وزیر نفت عربستان با ابراز خرسندی از وضعیت کنونی بازار نفت گفت: «بازه قیمت ۷۰ تا ۸۰ دلار برای هر بشکه، مطلوب است.» وزیر نفت عربستان تصریح کرد: «در مجموع از وضعیت کل بازار خشنودیم و رشد اقتصادی در سال ۲۰۱۰ میلادی، شایان توجه بوده است.» وی احتمال افزایش تولید اوپک را در سال جاری میلادی رد کرد و گفت: «بازار از تعادل خوبی برخوردار است و مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، از وضعیت کنونی خوشحال هستند.» وی افزود: «به نظر من، عرضه به اندازه کافی و تقاضا نیز پویا است.»
پیشنهاد تثبیت سهمیهها
در همین حال، وزیر نفت کویت نیز اعلام کرد: «این کشور خواهان تثبیت سقف تولید اوپک در اجلاس ۱۵۷ این سازمان است و پیشنهاد تثبیت سهمیههای تولید را خواهد داد.»
به گزارش پایگاه خبری «بلومبرگ»، «شیخ احمد عبدالله الصباح»، در ادامه افزود: «این کشور از اعضای اوپک خواهد خواست پایبندی بیشتری به سقف تولید تعیین شده داشته باشند.»
وی گفت: «کویت از بازه قیمتی بین ۷۰ تا ۸۵ دلار خرسند است و عوامل گوناگونی همچون افت ارزش دلار، پیشرفت اقتصاد آسیا و
سفته بازیها، دلایل اصلی جهش کنونی بهای نفت هستند.»
تردید در بازار نفت
همچنین رییس شرکت ملی نفت لیبی نیز از احتمال تثبیت سهمیههای تولید نفت کشورهای عضو این سازمان خبر داده است. به گزارش خبرگزاری «فرانسه»، «شکری غانم»، اعلام کرد: «در بحبوحه چشم انداز نامعلوم بازار نفت، احتمال میرود سهمیه تولید نفت اعضای اوپک ثابت باقی بماند.»
وی ادامه داد: «فکر میکنم باید منتظر باشیم و ببینیم چه اتفاقهایی رخ خواهد داد و سپس در ماه آینده دوباره شرایط را بررسی کنیم.»
«غانم» اظهار داشت: «تردیدهای زیادی در بازار نفت وجود دارد و قیمتهای این ماده ناپایدار است، به طوری که ما نمیدانیم قیمتهای نفت در یک ماه ۱۰ دلار افزایش یا کاهش مییابد.»
اوپک به دنبال قیمت عادلانه
از سوی دیگر، در حالی، برخی از اعضای اوپک قیمتهای کنونی نفت را مناسب میدانند، وزیر انرژی الجزایر معتقد است: «با توجه به سطح تولید کنونی، بازه معقول برای بهای نفت، ۹۰ تا ۱۰۰ دلار برای هر بشکه است.»
به گزارش پایگاه خبری «بلومبرگ»، «یوسف یوسفی» میگوید: «بهای کنونی نفت، بهتر از گذشته است و اعضای اوپک، به دنبال بهای عادلانه تر هستند.»
در شرایطی که احتمال تثبیت دوباره سقف تولید اوپک بار دیگر تقویت شده، گزارش ماه اخیر اوپک نشان میدهد که تقاضای نفت در سال ۲۰۱۱ میلادی اندکی افزایش مییابد.
بر اساس گزارش «شانا» به نقل از «بلومبرگ» در این گزارش تاکید شده است که با توجه به دشواریهای بازسازی اقتصاد جهانی، بیشتر این رشد، وابسته به وضعیت رشد اقتصادی و تقاضای نفت در چین خواهد بود. بر اساس این گزارش میانگین تقاضای نفت در سال جاری میلادی، روزانه ۸۵ میلیون و ۵۹۰ هزار بشکه و در سال آینده میلادی، روزانه ۸۶ میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه خواهد بود.
ترتیب ذخایر کشورها بررسی میشود؟
به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، علاوه بر تولید و قیمت نفت که یکی از موضوعات اساسی نشست امروز اوپک است، از آنجایی که طی ماههای گذشته کشورهای عضو اوپک مانند ونزوئلا، عراق و ایران از افزایش ذخایر نفتی خود خبر دادهاند، به نظر میرسد که باید وضعیت کشورها از نظر میزان ذخایر مشخص شود.
در مقابل از آنجایی که به طور معمول اوپک در گزارش سالانه خود این رتبهبندی را اعلام میکند، باید دید آیا این موضوع به عنوان یک محور گفتوگو در نشست ۱۵۷ مطرح خواهد شد یا خیر؟
ارسال نظر