گروه انرژی- ایران چگونه یک شبه از واردات بنزین خودکفا شد؟

به دنبال افزایش تحریم‌های بین‌المللی، وزیر نفت سه‌شنبه هفته جاری از خودکفایی ایران از واردات بنزین خبر داد و اعلام کرد: «تولید بنزین ایران به ۶۶ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر در روز رسیده است.» پیش از این ایران، روزانه ۴۴ میلیون لیتر بنزین در داخل تولید و برای رفع نیاز داخل، حدود ۲۰ میلیون لیتر از این فرآورده را نیز وارد می‌کرد، اما با توجه به افزایش محدودیت‌های بین‌المللی و افزایش بهای بنزین وارداتی از سوی برخی از فروشندگان، ایران با اجرای یک طرح ضربتی تولید بنزین را از ۴۴ به ۵/۶۶ میلیون لیتر در روز افزایش داد.

اما سوال اساسی این است که خودکفایی ما از واردات بنزین چگونه امکان‌پذیر شده است؟

به گزارش خبرنگار ما، حدود ۱۰ ماه پیش وزارت نفت طرح تولید بنزین در شرایط اضطراری را به مدت یک هفته در سه مجتمع پتروشیمی ‌«برزویه»، پتروشیمی ‌«بوعلی سینا» و واحد آروماتیک «بندر امام خمینی» با ظرفیت تولید روزانه بین ۱۴ تا ۱۶ میلیون لیتر بنزین اجرایی کرد تا در صورت ایجاد محدودیت بتواند نیاز داخل را تامین کند.

به نظر می‌رسد هم‌اکنون مقامات نفتی ایران به این نتیجه رسیده‌اند که زمان خودکفایی ایران از واردات این کالای استراتژیک رسیده است؛ به طوری که از حدود ۲۰ روز گذشته تولید بنزین در واحدهای پتروشیمی‌آغاز شده و در نهایت در هفته جاری میزان تولید به ۵/۶۶ میلیون لیتر افزایش یافته است.

کیفیت عین بنزین وارداتی

اگر چه پیش از این، در خصوص اقتصادی بودن طرح تولید بنزین از مجتمع‌های پتروشیمی ‌ابهاماتی وجود داشت، اما از لحاظ کیفیت بنزین وزیر نفت می‌گوید: «کیفیت این بنزین از کیفیت بنزین وارداتی کمتر نیست و در زمان بهره‌برداری، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی به عنوان خریدار از مجتمع‌های پتروشیمی نمونه‌گیری و در آزمایشگاه‌های مربوطه آن را آزمایش می‌کند.

بنابراین می‌توان گفت که تست‌های مربوط به این موضوع در خصوص تولیدات پتروشیمی مورد تایید قرار گرفته که هم اکنون ما این موضوع را به صورت رسمی اعلام می‌کنیم.»

۳ مجتمع پتروشیمی

در این بین بر اساس گزارشی که از سوی خبرگزاری «مهر» منتشر شده در حال حاضر با اعمال تغییرات جدید در پتروشیمی ‌«برزویه» با تبدیل واحد ریفرمیت به بنزین سازی امکان تولید روزانه حداقل ۷ میلیون لیتر بنزین در این مجتمع فراهم شده است.

همچنین در مجتمع‌های پتروشیمی ‌«بوعلی سینا» و واحد آروماتیک «بندر امام خمینی» هم به ترتیب امکان تولید روزانه سه و پنج میلیون لیتر بنزین وجود دارد.

علاوه بر تولید بنزین در این سه واحد پتروشیمی‌، هم‌اکنون برنامه‌ریزی برای تولید بنزین با عدد اکتان بالا در ۶ تا ۷ واحد دیگر پتروشیمی ‌همچون واحدهای اتیل بنزین پتروشیمی ‌جم، امیر کبیر، اراک، تبریز، مارون و پارس در حال انجام است.

طرح ضربتی گازوئیل

همچنین در برخی از واحدهای آروماتیکی علاوه بر تولید بنزین، طرح تولید گازوئیل کم گوگرد نیز کلید خورده است و با شروع تولید در این مجتمع‌ها قرار شده است در سال‌جاری هیچ گونه وارداتی برای تامین مصارف داخلی انجام نشود.

به گزارش خبرنگار ما، در کنار تولید بنزین در واحدهای پتروشیمی، قرار است فاز سوم مجتمع بنزین‌سازی پالایشگاه آبادان نیز تا بهمن ماه به بهره‌برداری برسد که با راه‌اندازی این واحد ۶/۴ میلیون لیتر بنزین دیگر به تولید داخل افزوده می‌شود.

تولید روزانه ۱۳ میلیون لیتر پالایشگاهی به زودی

همچنین هم‌اکنون اجرای طرح‌های بنزین‌سازی در پنج پالایشگاه نفت‌خام آبادان، تهران، تبریز، اصفهان و بندرعباس در حال اجرا است که با بهره‌برداری از این طرح‌ها در مجموع حدود ۱۳ میلیون لیتر به ظرفیت تولید بنزین کشور افزوده خواهد شد.

از طرف دیگر طرح‌های بهینه‌سازی در پالایشگاه‌های لاوان، اصفهان، آبادان، تهران و اراک اجرا می‌شود که با نهایی‌شدن آنها در مجموع ۲۶ میلیون لیتر بنزین دیگر به ظرفیت تولید بنزین کشور اضافه خواهد شد.

بازتاب خبر در رسانه‌های خارجی

اما خبر خودکفایی تولید بنزین ایران در رسانه‌های خارجی بازتاب داشت. رسانه‌های خبری جهان با انتشار خبر خودکفایی ایران در تولید بنزین این اقدام را پاسخی به سیاست تحریم آمریکا علیه ایران توصیف کردند.

به گزارش فارس، اغلب پایگاه‌های خبری به پوشش خبر خودکفایی ایران در تولید بنزین پرداختند و تحلیل‌های مختلفی پیرامون این اقدام ضربتی متخصصان کشورمان ارائه دادند.

«رویترز» از تولید روزانه ۵/۶۶ میلیون لیتر بنزین در ایران خبر داد و اعلام کرد که این خودکفایی می‌تواند خلأ ۲۰ میلیون لیتری واردات بنزین ایران را پر کند، زیرا تحریم‌ها ایران را به سمت توسعه تولید بنزین سوق داده است.

این پایگاه خبری که در ماه‌های گذشته به پوشش گسترده اخبار تحریم‌ها و بالاخص کاهش واردات بنزین به ایران می‌پرداخت، بازهم نتوانست از شوک این اقدام متقابل ایران رهایی دهد.

خبرگزاری «فرانسه» نیز در گزارشی با اشاره به خوداتکایی ایران در تولید بنزین، این رشد را در حالی دانست که ایران زیر شدیدترین تحریم‌های آمریکا و اروپا قرار دارد و شرکت‌های نفتی از جمله «توتال» و «شل» ایران را تحریم کرده‌اند.

سایت خبری «آسوشیتدپرس» در گزارشی با اشاره به اینکه ایران دیگر به واردات بنزین نیاز ندارد، اعلام کرد که این خودکفایی و رشد ۵۰ درصدی تولید بنزین تنها در سه هفته رقم خورده است.

پایگاه خبری «بیزینس‌ویک» نیز در ادامه این اقدام را در پاسخ به تحریم‌های ضد ایران توصیف کرد و از افزایش تولید بنزین داخلی خبر داد.