گزارش صنعتی - رخنه چینیها به راسته «گنجعلیخان»
مسگرها هم در امان نیستند
گروه صنعت و معدن- وقتی که چینیها یعنی سازندگان ظروف چینی، ظرف مسی به کرمان صادر میکنند، حکایت زیره به کرمان بردن است، اما کرمانیها این روزها دیگر مسگری نمیکنند. مثل اینکه روزی برسد که چینیها زیره به کرمان ببرند.پس از خاموش شدن صدای چکش مسگران کرمانی در راسته مسگران بازار گنجعلیخان، کالاهای مسی و اجناس تزئینی چینی و پاکستانی پس از هزاران سال، جای مس اصیل کرمان را گرفتهاند. خبرنگار خبرگزاری «مهر» در کرمان اینگونه گزارش میکند: همه مردم، کرمانیها را با نام زیره و مس میشناسد، اما پس از گذشت هزاران سال صدای چکش و ضرب آهنگ مسگران در بازار کرمان به تاریخ پیوسته و دیگر صدای چکش مسگران در بازار مسگری کرمان به گوش نمیرسد.
از صدها حجرهای که در گذشته در راسته بازار مسگران وجود داشت و در میان هر یک کورهای سوزان قرار داشت، امروز حتی یک کوره مس هم باقی نمانده و حجرههای مسگری کرمان جای خود را به فروشگاههای تزئینی لوکس و نیکل فروشی دادهاند که از اصفهان و یزد خریداری میشوند و در بازار مسگران کرمان فروخته میشوند.
از تعداد انگشت شمار مغازه مس فروشی نیز که در این راسته بازار سنتی کرمان وجود دارد، اکثر مغازهها مس و سیلورهای چینی و پاکستانی یا حتی تابلوهای تزئینی پاکستانی و هندی میفروشند و دیگر استاد کار مسگری در بازار بزرگ کرمان وجود ندارد.بازار مسگران که یادگاری از دوران صفویه است، امروز به دست دلالان چینی و پاکستانی افتاده است و صنعت سنتی کرمان در خطر جدی قرار گرفته است و به نظر میرسد با تغییر شغل مسگران و عدم تمایل جوانان به این صنعت بهزودی مهمترین صنعت دستی کرمان به تاریخ خواهد پیوست.
یکی از مغازهداران راسته مسگران کرمان که دیگر نشانی از یک مسگر ندارد در گفتوگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهار داشت: در راسته بازار مسگران هیچ کارگاه مسگری وجود ندارد و اکثر کالاهای مسی که در این مغازه وجود دارد یا کار اصفهان است یا کالاهای چینی و پاکستانی و بعضا هندی است.
این پیرمرد بازاری کرمان افزود: طی چند سال قبل، صدای چکش مسگران کرمان در تمام بازار به گوش میرسید، اما کمکم به دلیل عدم تمایل مردم به خرید ظروف مسی و گرایش به ظروف لوکس روز، مسگران هم ورشکست شدند و یکی پس از دیگری مغازههای خود را واگذار کردند، اینها هم که الان مس میفروشند هیچ کدام اصلا نمیدانند مسگری یعنی چی و فقط کار فروشندگی اجناس را انجام میدهند.
وی افزود: زمانی اگر جزء جهیزیه یک دختر کرمانی مس نبود میگفتند جهیزیهاش ناقص است و یک عیب برای خانواده دختر محسوب میشد، اما الان مس فقط یک کالای دست و پاگیر است.
ارسال نظر