دستیابی به دانش فنی تولید کاتالیست بنزین

گروه صنعت و معدن- همزمان با آغاز دور جدید تحریم‌های خصمانه علیه ایران، محققان ایرانی به دانش فنی تولید انبوه ماده‌ای دست یافته‌اند که در فرآیند تولید بنزین، صنایع دارویی، محصولات پتروشیمی‌ نقش اساسی داشته است و تنها به گفته منابع خبری در تهران، بسته دانش فنی آن فقط در اختیار پنج شرکت بین‌المللی است. در شرایطی که کشورهای غربی با طرح تحریم‌ها، درصدد افزایش فشار بیشتر به ایران هستند، دانشمندان ایرانی نشان دادند که به راحتی می‌توانند از این تحریم‌ها عبور کنند. به گزارش خبرنگار ما، کاتالیست‌ها مواد مهمی‌ هستند که در غیاب آنها بسیاری از صنایع به ویژه صنایع شیمیایی (شامل نفت، گاز و پتروشیمی) و دارویی امکان پیشرفت ندارند.

به عبارت دیگر کاتالیست ماده‌ای است که سرعت واکنش شیمیایی را زیاد می‌کند، بدون اینکه خود در جریان واکنش مصرف شود. این ماده برای تولید بنزین، هیدروژن، متانول، اوره، آمونیاک، کودهای شیمیایی و ... مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همزمان با تولید انبوه این کاتالیست‌ها، رییس کارگروه تخصصی نفت، گاز و پتروشیمی ‌سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران اعلام کرد: «دستیابی به توانمندی تولید کاتالیست‌ها در یکی از شرکت‌های تابعه سازمان گسترش، از مسیر تحقیق و توسعه دنبال شده است؛ از همین رو اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد.»

به گزارش اداره اطلاع‌رسانی سازمان گسترش، «مهرداد صباغی» با اشاره به تحریم‌های صورت گرفته علیه جمهوری اسلامی‌ ایران، اظهار کرد: «بدون اینکه اهداف سیاسی این تحریم‌ها را در نظر بگیریم می‌توان گفت طبیعی است کشورهای غربی در حوزه اقتصادی تمایل ندارند در بازارهای انحصاری که در دنیا ایجاد کرده‌اند رقیب داشته باشند.»عضو هیات مدیره شرکت توسعه نفت و گاز سرو افزود: «در شرکت نفت و گاز سرو تاکنون روی تولید ۲۰ کاتالیست کار تحقیقاتی صورت گرفته است که ۶ کاتالیست به تولید نیمه صنعتی رسیده و تولید صنعتی ۳ کاتالیست نیز آغاز شده است. ۱۴کاتالیست باقیمانده نیز قابلیت تولید دارند امیدواریم با حمایت‌هایی که مصرف‌کنندگان این محصولات می‌توانند انجام دهند به زودی شاهد تولید انبوه این کاتالیست‌ها باشیم.»

وی ادامه داد: «دراین واحد تولیدی ۲۶۰تن کاتالیست ریفورمینگ با بخار اولیه (primary steam Reforming) برای تولید هیدروژن، متانول، اوره، آمونیاک، کودهای شیمیایی و رزین‌ها در کشور به مصرف می‌رسد که با بهره برداری از واحد تولید این شرکت به ظرفیت ۱۰۰ تن در سال ۴۰ درصد نیاز کشور به این ماده تامین می‌شود.»

«صباغی» با اشاره به اینکه از کاتالیست‌های تولیدی در تولید بنزین استفاده خواهد شد، افزود: «شرکت‌های تولیدکننده این کاتالیست‌ها در دنیا تنها ۵ شرکت هستند از این رو کشورهای غربی احساس کردند با مطرح کردن بحث تحریم بنزین می‌توانند فشار بیشتری را به کشور وارد کنند، اما ما نشان دادیم که به راحتی و به سرعت می‌توانیم این تحریم‌ها را بشکنیم.»

تولید انبوه ۳ کاتالیست مورد نیاز واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی‌کشور امروز دهم مرداد ماه با حضور وزیر صنایع و معادن در شرکت توسعه نفت و گاز سرو از شرکت‌های تابعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران آغاز خواهد شد. کمتر کسی فکر می‌کرد که بخش تحقیق و توسعه یک شرکت وابسته به سازمان گسترش و نوسازی صنایع بعد از اینکه «سید مجید هدایت» بعد از «احمد قلعه‌بانی» سکان این شرکت را به‌دست گرفت، بتوانند دانش فنی تولید کاتالیست در ایران را بومی‌ کنند.

این در حالی است که به نظر می‌رسد صنعت پتروشیمی ‌که غالبا لیسانس محصولات خود را از شرکت‌های خارجی خریداری می‌کند باید با تحرک بخشی واحدهای تحقیق و توسعه این روند جدید را شتاب دهد. موضوعی که وزیر نفت تاکنون بر موضوع توسعه واحد‌های خودکفایی در صنعت نفت به آن اشاره کرده است.

به گزارش خبرنگار ما، با این وجود شرکت پتروشیمی ‌با حمایت از این طرح، نقش بسزایی در تجاری‌سازی این محصول ایفا خواهد کرد.