افزایش ۳۰ درصدی عوارض صادرات سنگ خام

گروه صنعت و معدن- بعد از گذشت قریب یک سال از وعده مسوولان برای تدوین استراتژی صنعت سنگ، خبرها حاکی از آن است که تهیه این استراتژی در مراحل پایانی قرار دارد و به‌زودی به طور رسمی‌در اختیار فعالان این صنعت و سیاست‌گذاران صنعت سنگ ایران قرار بگیرد. استراتژی صنعت سنگ در شرایطی بعد از گذشت یک سال آماده شده است که عدم تحویل استراتژی معدن، چند سالی است که به یکی از نگرانی‌های جدی تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان بخش معدن و صنایع معدنی کشور مبدل شده است.

در حالی که نمایندگان مجلس در حال بررسی لایحه برنامه پنجم توسعه هستند و تحویل این استراتژی می‌تواند راهگشای بسیاری از تصمیمات نمایندگان برای سیاست‌گذاری در بخش معدن کشور باشد، اما هنوز خبری از استراتژی معدن نیست ... .

با این حال، معاون معدنی وزیر صنایع و معادن روز گذشته در حاشیه بازدید از نمایشگاه سنگ‌های ساختمانی تزئینی و صنایع وابسته از تدوین استراتژی صنعت سنگ خبر داد و گفت: «اصلاحات لازم روی این استراتژی در آینده‌ای نزدیک به انجام می‌رسد و در اختیار فعالان این بخش قرار می‌گیرد.»

تولید سنگ از ضایعات

«محمدمسعود سمیعی نژاد» با اشاره به جزئیات این استراتژی گفت: «راهبردهایی که در این استراتژی گنجانده شده بخش اکتشاف، استخراج و فرآوری سنگ را در بر می‌گیرد.»

وی تاکید کرد: «در این استراتژی همچنین برنامه‌های لازم برای کاهش ضایعات سنگ هم در نظر گرفته شده است، به گونه‌ای که ۲۵واحد صنعتی برای استفاده و فرآوری ضایعات سنگ مجوز فعالیت گرفته‌اند، همچنین هم اکنون برخی از واحدها در زمینه تولید سنگ مصنوعی از پودر سنگ و خاک سنگ فعالیت می‌کنند که صادرات مناسبی هم در این زمینه دارند. در استراتژی صنعت سنگ افزایش فعالیت این واحدها را در دستور کار قرار داده‌ایم.»در این میان ناگفته نماند که در بخش مصرف هم تعیین شده که سنگ در چه بخش‌هایی به مصرف برسد.

این ۵۰ هزار میلیارد تومان

سمیعی‌نژاد در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه هم اکنون حدود ۳۰ درصد معادن کشور را معادن سنگ در بر می‌گیرد، خاطرنشان کرد: «سرمایه در گردش این بخش بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان در سال است.»

وی ادامه داد: «سال گذشته بیش از ۱۳ میلیون تن سنگ در کشور تولید شده که از این میزان تولید ۱۰۰میلیون متر مربع سنگ در کشور تولید شد. در برنامه پنجم توسعه هم تولید سالانه ۱۸میلیون تن سنگ خام و ۱۵۰میلیون متر مربع سنگ فرآوری شده هدف‌گذاری شده است.»

معاون معدنی وزارت صنایع و معادن، در خصوص صادرات سنگ خام و برنامه‌های این وزارتخانه برای جلوگیری از آن، تصریح کرد: «هم اکنون نسبت صادرات سنگ خام به سنگ فرآوری شده حداکثر حدود ۵ تا ۶درصد است، اما با این حال برای جلوگیری از همین مقدار سنگ خام هم طرح افزایش ۳۰ درصدی عوارض صادرات سنگ خام را به مجلس ارائه کرده‌ایم.»

افزایش عوارض صادرات سنگ‌خام

با این حساب، براساس تصمیم وزارت صنایع و معادن عوارض صادرات سنگ خام از ۴۰درصد کنونی به ۷۰درصد افزایش خواهد یافت.

معاون وزیر صنایع، همچنین به افزایش عوارض واردات سنگ هم اشاره کرد و گفت: «عوارض واردات سنگ هم از ۲۵درصد به ۴۰درصد افزایش یافته است.»

وی درباره محصولاتی که به صورت خام در حال صادرات است، تاکید کرد: «عمده صادرات سنگ خام در سه بخش سنگ‌های سخت، سنگ‌های رنگین و سنگ مرمر است.»

سنگ ایرانی در جام‌جهانی؟

در همین حال، وزیر صنایع و معادن هم در زمان افتتاح این نمایشگاه، در جمع خبرنگاران گفت: «هم اکنون ۶هزار واحد صنعتی در بخش سنگ در حال فعالیت هستند که این واحد‌ها سال گذشته بیش از ۱۶۰میلیون دلار صادرات سنگ داشته‌اند.»

«علی اکبر محرابیان» در رابطه با بازارهای هدف سنگ‌های ایرانی هم خاطرنشان کرد: «چین، عراق، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، کشورهای حوزه CIS، اروپا و کشورهای آفریقایی از جمله بازارهای هدف سنگ‌های صادراتی ایران هستند.»

وزیر صنایع همچنین به صادرات سنگ ایرانی به کشور آفریقای جنوبی طی چندسال اخیر اشاره کرد. به این ترتیب هیچ بعید نیست که در ورزشگاه‌های جام‌جهانی که همگی به تازگی تاسیس شده‌اند، از سنگ‌های ساختمانی ایرانی استفاده شده است.

براساس این گزارش، نمایشگاه بین‌المللی ماشین‌آلات و مصالح ساختمانی، ‌معدن و سنگ‌های تزئینی، با حضور۱۲۰ شرکت داخلی و۱۱۲ شرکت خارجی از کشورهای اسپانیا،‌ آلمان،‌ ترکمنستان،‌ ترکیه، چین، روسیه،‌ ژاپن، ‌فرانسه، کره‌جنوبی، ‌مالتا، ‌هند، ‌یونان، ‌ایتالیا، تا هفدهم تیرماه در محل دائمی‌ نمایشگاه‌های بین‌المللی ایران برپا است.