ساخت خط لوله اتیلن در کویر اقتصادی نیست

عکس: خبرگزاری مهر

گروه انرژی- معاون اسبق وزیر نفت با تشریح زوایای پیدا و پنهان صنعت پتروشیمی، از ساخت واحدهای پتروشیمی غیرکارشناسی شده در کشور انتقاد کرد و گفت: در خط اتیلن شرق نه‌تنها اتیلن موجود نیست، بلکه صلاح کشور هم نیست که این خط لوله را در کویر بسازیم.

محمدرضا نعمت‌زاده نه با محوریت مسائل سیاسی، بلکه با محوریت مسائل اقتصادی و بیان درد و دل‌هایش از صنعت پتروشیمی با خبرگزاری «مهر» به گفت‌وگو نشسته است.

وی برای اولین بار به‌صورت شفاف، از غیرکارشناسی بودن ساخت برخی واحدهای پتروشیمی در کشور انتقاد کرد و اظهار داشت: «در خط اتیلن شرق نه‌تنها اتیلن موجود نیست، بلکه صلاح کشور هم نیست که این خط لوله را در کویر بسازیم.»

وی درباره برخی تصمیم‌گیری‌ها مبنی بر وجود یک واحد پتروشیمی در هر یک از شهرستان‌های کشور با تاکید بر کارشناسی نبودن این کار، توضیح داد: بحث آمایش سرزمین و اینکه هر نقطه از کشور مستعد یک فعالیت خاص اقتصادی است، قابل صرف نظر کردن نیست و اینکه در هر نقطه از کشور می‌شود یک واحد پتروشیمی ساخت، صنعت کشاورزی را توسعه داد یا غیره درست نیست و صنعت پتروشیمی هم مانند سایر بخش‌های اقتصادی باید تابع برنامه‌ریزی آمایش سرزمین باشد تا امکان تامین خوراک مناسب و سرویس‌های جانبی در دسترس ایجاد شود. در کنار این، مباحث مربوط دیگری مانند محیط‌زیست‌شناسی، زلزله، بازاریابی و دسترسی به منابع حمل‌ونقل نیز مطرح است.

به گزارش مهر، نعمت زاده با اشاره به اینکه گاهی برخی به تصمیم‌گیری‌های بنده در خصوص خط اتیلن غرب ایراد می‌گیرند که استدلال شما برای انجام این کار چه بوده است، تشریح کرد: غرب کشور از لحاظ بازار برای داخل و صادرات شرایط خوبی دارد، همچنین گاهی از نظر اقلیمی برای ایجاد چنین صنعتی امکان‌پذیر بوده‌اند، ولی تنها مشکل آن تامین خوراک بوده است که با توجه به تلاش دولت در راستای توسعه منطقه غرب کشور که محرومیت از قبل انقلاب و همچنین زمان جنگ وجود دارد، چنین طرحی را برای رفع مشکلات آنها ارائه کردیم.

به گفته وی در آن زمان پیشنهاد دادیم اگر هزینه تامین خوراک یعنی ساخت خط لوله انتقال اتیلن را دولت تقبل کند، حاضریم خوراک را از عسلویه به غرب برسانیم که دولت پذیرفت هزینه خط لوله را بپردازد، به این ترتیب امکان انتقال خوراک به غرب و ساخت واحدهای پتروشیمی با توجه به دسترسی به بازار و شرایط اقلیمی توجیه اقتصادی داشت، ولی به این معنا نیست که خطوط لوله اتیلن شرق و مرکز نیز ساخته شود.

وی گفت: در خط اتیلن شرق، نه اتیلن موجود است نه صلاح کشور است که این خط لوله را در کویر بسازیم، زیرا در غرب استان‌ها جمعیت خیز هستند و کشورهای همسایه مانند ترکیه، واردکنندگان بزرگ مواد پلیمری هستند، همچنین مشکل تامین آب در غرب وجود ندارد.

در حالی که در شرق جمعیت کم است، کمبود آب وجود دارد، بازار خوبی ندارد، کشورهای همسایه همچون افغانستان ثروتمند نیستند تا مواد پتروشیمی بخرند ضمن اینکه از لحاظ حمل و نقل مشکلات وجود دارد.