مذاکرات روسی در تهران

عکس: شانا- حسن حسینی

گروه انرژی - سرمایه‌گذاری در میدان گازی پارس جنوبی، تجارت گاز با کشورهای ثالث از طریق سوآپ از ایران، همکاری شرکت‌های روسی در بخش پتروشیمی، آمادگی ایران برای ترانزیت برق روسیه به کشورهای همسایه و ایجاد یک سازمان مالی ویژه برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مشترک، از جمله مهم‌ترین محورهای مذاکرات دو روز گذشته وزیران نفت و نیرو ایران با وزیر انرژی روسیه بوده است.

دور جدید رایزنی‌های ایران و روسیه در حالی در تهران آغاز شده که به اعتقاد مقامات دو کشور طرح‌هایی می‌تواند پایدار باشد که منافع هر دو طرف را تامین کند. در این بین مسعود میرکاظمی، وزیر نفت ایران در حاشیه مذاکره شامگاه یکشنبه خود با همتای روس، از علاقه‌مندی روسیه برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت ایران از جمله در پارس‌جنوبی و همکاری در دریای خزر خبر داد و گفت: مسائل مورد علاقه دو کشور در بخش نفت، گاز و پتروشیمی، قیمت نفت‌وگاز در سطح جهان و منطقه، همچنین توسعه سرمایه‌گذاری در بخش‌های یاد شده از محورهای این دوره از مذاکرات ایران و روسیه بود.

تشکیل کمیته فنی

میرکاظمی با بیان اینکه روسیه به سرمایه‌گذاری در میدان گازی پارس جنوبی و صنعت پتروشیمی علاقه‌مند است، تصریح کرد: مقرر شد با تشکیل کمیته فنی، طرف روسی بررسی‌های بیشتری در این باره انجام دهد و نتایج آن را اعلام کند. وی ادامه داد: تجارت گاز با کشورهای ثالث از طریق سوآپ از ایران از دیگر محورهای مذاکره ایران و روسیه بود.

گسترش همکاری در حوزه انرژی

وزیر نفت تصریح کرد: در این نشست درباره تولید کشورهای عضو اوپک، تولید کشورهای غیرعضو اوپک و اهمیت تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز نیز مذاکراتی انجام و تاکید شد به دلیل منفعت بردن دو کشور، همکاری‌های ایران و روسیه در حوزه انرژی گسترش یابد.

وی اظهار داشت: مقرر شد کمیته فنی میان ایران و روسیه تشکیل و علاقه‌مندی دو کشور در حوزه انرژی، تصمیم‌گیری‌ها در این نشست و نشست پیشین دو کشور در اسفند ماه، در آن بررسی و نتیجه آن به وزیران نفت و انرژی دو کشور ارجاع شود تا در نشست‌های بعدی تصمیم‌های مقتضی و گسترده‌تری گرفته شود. وی افزود: راهبری کمیته فنی را معاونان وزیران نفت و انرژی ایران و روسیه به عهده دارند.

ایجاد سازمان مالی برای سرمایه‌گذاری مشترک

در ادامه وزیر انرژی روسیه نیز از مذاکره با ایران برای بررسی امکان ایجاد سازمان مالی ویژه برای سرمایه‌گذاری مشترک در بخش انرژی خبر داد.

به گزارش ریانووستی، سرگئی اشماتکو، پس از مذاکره با مقام‌های ایران به خبرنگاران گفت: در ملاقات با مسعود میرکاظمی وزیر نفت ایران، دو طرف توافق کردند که سازمان مالی ویژه‌ای را برای تحقق پروژه‌های سرمایه‌گذاری در عرصه انرژی ایجاد کنند. اشماتکو افزود: دو طرف مسائلی در ارتباط با بخش گاز از جمله در پارس جنوبی، کار در کشورهای ثالث منطقه و توسعه زیربنایی در دریای خزر بررسی کردند. وزیر انرژی روسیه گفت: روسیه و ایران در رابطه با دریای خزر موضع یکسانی دارند.

وی همچنین اعلام کرد: شرکت سرمایه‌گذاری پتروشیمی «سیبور» روسیه در حال انجام مذاکراتی با شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برای احداث مجتمع‌های بزرگ پتروشیمی در ایران است. وزیر انرژی روسیه گفت: مسکو و تهران به منظور تعیین موضع خود در زمینه انتخاب رییس مجمع کشورهای صادر‌کننده گاز رایزنی‌هایی تکمیلی انجام می‌دهند.

آمادگی ایران برای ترانزیت برق روسیه

همچنین در سفر دو روزه وزیر انرژی روسیه به تهران مذاکراتی نیز در حوزه برق مابین دو طرف صورت گرفت. در حاشیه این مذاکرات وزیر نیرو ایران با اعلام آمادگی برای ترانزیت برق روسیه به سایر کشورهای اطراف توسط ایران، مذاکرات ایران و روسیه در بخش انرژی را مثبت ارزیابی کرد. به گزارش خبرنگار ما، مجید نامجو روز گذشته در حاشیه دیدار وزیر انرژی روسیه در تهران در جمع خبرنگاران گفت: روسیه وضعیت مشابهی به لحاظ انرژی با ایران دارد و به دلیل فرسودگی ۷۰ درصد از شبکه انتقال و توزیع خود برنامه بلندمدتی را برای بازسازی شبکه برق کشورش در آینده نزدیک تدارک دیده است.

بهره از تجربه روس‌ها

وزیر نیرو افزود: با توجه به اینکه رویکرد روسیه استفاده از تکنولوژی‌های جدید در زمینه بازسازی شبکه برق خود دارد، به نظر می‌رسد ایران بتواند از تجربیات این کشور در زمینه بازسازی شبکه‌های فرسوده صنعت برق بهره گیرد.

وی تصریح کرد: روسیه به لحاظ تولید برق مشکل خاصی را پیش رو ندارد و بخشی از برق تولیدی خود را صادر می‌کند. بنابراین، اگر زمینه‌های لازم برای ترانزیت برق روسیه به سایر کشورهای اطراف از سوی ایران فراهم باشد، به طور قطع کشورمان می‌تواند نقش مناسبی را در این زمینه ایفا کند. به گفته نامجو، با توجه به اینکه برای ترانزیت برق از روسیه باید کشور ثالثی حضور داشته باشد و این کشور عمدتا یکی از کشورهای همسایه ایران است، به نظر می‌رسد با توجه به روابط خوب ایران و کشورهای همسایه، بتوانیم نقش خوبی را در این زمینه ایفا کند. به گفته وی تا سال ۲۰۱۰ کل تولید برق روسیه توسط شرکت‌های خصوصی تامین خواهد شد، اما با توجه به اینکه تعرفه‌های صنعت برق این کشور فاصله زیادی با قیمت تمام شده دارد، روسیه به فکر واقعی ساختن قیمت‌ها برای جذاب‌تر کردن سرمایه‌گذاری‌ها در زمینه تولید برق است. نامجو در ادامه با اشاره به تهیه فهرست واگذاری ۱۰ نیروگاه دولتی به بخش خصوصی در کشور، خاطرنشان کرد: ۱۰ درصد برق ایران توسط بخش خصوصی تولید می‌شود و به نظر می‌رسد با اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی بتوان نقش‌آفرینی بیشتری را برای بخش خصوصی در نظر گرفت. وزیر نیرو همچنین درباره بیمه سدها و نیروگاه‌های کشور تصریح کرد: بسیاری از سدها و نیروگاه‌های کشور در مرحله ساخت بیمه هستند و یکی از الزامات قرارداد وزارت نیرو با پیمانکاران نیز بیمه کردن تاسیسات است، ضمن اینکه وزارت نیرو در حال آماده‌سازی بسترها برای برگزاری مناقصه در رابطه با بیمه کردن سدها و نیروگاه‌های کشور است.

یکپارچه‌سازی شبکه برق

در ادامه نیز وزیر انرژی روسیه با اشاره به توافقات جدید ایران و روسیه در بخش انرژی گفت: دو کشور از ایده یکپارچه‌سازی شبکه برق حمایت می‌کنند. اشماتکو افزود: یکی از اقداماتی که باید در این رابطه صورت گیرد، ضرورت مدرنیزه کردن زیرساخت‌های شبکه برق به خصوص شبکه‌های انتقال برق است، ضمن اینکه همکاری در زمینه استفاده از تکنولوژی مدرن با زغال سنگ نیز مورد بررسی و توافق طرفین قرار دارد. وی تصریح کرد: هر دو طرف بر این باور هستند که ایران و روسیه دارای ظرفیت‌های بالایی در زمینه همکاری در عرصه صرفه‌جویی در مصرف انرژی هستند. بر این اساس، مقرر شده است تا گروه کاری به ریاست معاونان وزیر تشکیل شود تا در مدت سه ماه آتی برنامه عمل مشترکی را برای دو کشور تدوین کند. به گفته وزیر انرژی روسیه، بحث یکپارچه‌سازی شبکه برق مورد توافق ایران و روسیه قرار دارد و هر دو طرف از این ایده حمایت می‌کنند، ضمن اینکه می‌توان با فروش انرژی برق منافع مشترکی را برای هر دو طرف فراهم ساخت. وزیر انرژی روسیه تصریح کرد: ایران و روسیه باید برق را به مناطقی بفروشند که به نفع دو کشور باشد، البته فروش برق لزوما به اروپا نخواهد بود؛ اگر چه در این زمینه محدودیتی وجود ندارد.