مانور نمادین بنزین برای ضربه به دشمن

عکس: شانا

از راست: سید نورالدین شهنازی‌زاده، مسعود میرکاظمی و عبدالحسین بیات

گروه انرژی - غزاله طایفه: تهران در یک اقدام نمادین دیروز اعلام کرد که در صورت اعمال تحریم بنزین علیه ایران، امکان افزایش ظرفیت توان تولید بنزین در داخل کشور را دارد؛ حتی اگر این تصمیم از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نباشد. با کلید خوردن طرح افزایش بنزین در سه مجتمع پتروشیمی بندرامام و بوعلی‌سینا در بندر ماهشهر و پتروشیمی برزویه در عسلویه، در ازای قطع محصولات پتروشیمی روزانه ۱۴‌میلیون لیتر بنزین به ظرفیت تولید کشور اضافه خواهد شد.

این روش تولید بنزین از نفتای سبک و محصولات آروماتیکی دو مجتمع پتروشیمی در عسلویه و بندرماهشهر و شناسایی فرمول جدید برای تبدیل «نفتا» و «لایت اند» به بنزین با اکتان بالا است، اما با این روش هزینه تولید هر تن بنزین نسبت به بنزین وارداتی ۳۰ تا ۶۰‌دلار افزایش خواهد یافت که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

در این مراسم که به صورت ویدئو کنفرانس در شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی برگزار شد، وزیر نفت اعلام کرد که با اجرای این طرح موضوع تحریم بنزین ایران در عمل خنثی شده است. سید مسعود میرکاظمی ضمن تاکید بر منابع غنی و سرشار کشور در حوزه نفت و گاز از یک سو و تجربه ۱۰۰ ساله ایران در حوزه صنعت نفت،از سوی دیگر امکان اعمال محدودیت برای کشور را بسیار ضعیف دانست. وی افزود: بعد از اعلام تهدید تحریم بنزین ایران و اعلام ما مبنی بر اینکه اگر شرکتی تحریم‌ها را اعمال کند از فهرست خرید ایران خارج می‌شود، تعداد فروشندگان بنزین به ایران بیشتر ‌شده است.وزیر نفت با بیان اینکه به هیچ وجه در کشور مشکلی برای تامین کسری بنزین نداریم، اظهار داشت: برای اینکه ضربه آخر را هم به دشمن بزنیم، امکان تولید بنزین از واحدهای پتروشیمی را به نمایش می‌گذاریم و این امکان بالقوه را بالفعل می‌کنیم.

ایجاد یاس در دشمنان

وی با اشاره به اینکه از لحاظ اقتصادی ضرورتی وجود نداشت که روند تولید پتروشیمی‌ها را تبدیل به بنزین کنیم، تاکید کرد: این مانور نمایانگر این توانمندی در کشور است. این طرح یک کار نمادین در کشور است که چند روز می‌تواند ادامه پیدا کند تا نشانه‌ای برای یاس دشمنان برای اعمال محدودیت شود. هیچ کس در ایران نباید ببیند که روزی برسد که بنزین در جایگاه‌ها نباشد.

وی با تشریح جزئیات این طرح یادآور شد: ما در مرحله اول این طرح همه واحدهای پتروشیمی را درگیر نکرده‌ایم و تولید را با ۱۴‌میلیون لیتر در روز شروع کرده‌ایم که با در نظر گرفتن ۴۴میلیون و ۵۰۰‌هزار لیتر در روز تولید فعلی پالایشگاه‌ها، توان تولید بنزین داخلی به ۵۸ میلیون و ۵۰۰‌هزار لیتر در روز می‌رسد که به این ترتیب عملا موضوع تحریم بنزین بی‌اثر می‌شود. به گزارش خبرنگار ما، اگر این طرح اجرا شود عملا میزان صادرات و درآمد حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی کاهش خواهد یافت. میرکاظمی در ادامه درباره آخرین وضعیت طرح توسعه پالایشگاه‌های داخلی، گفت: با تکمیل طرح توسعه و بهینه‌سازی پالایشگاه آبادان تا سال آینده ۶/۴‌میلیون لیتر، پالایشگاه تهران ۸/۱‌میلیون لیتر، پالایشگاه اراک ۵/۱۱‌میلیون لیتر، بندرعباس ۵/۲میلیون لیتر، اصفهان ۳‌میلیون لیتر و لاوان ۹/۱میلیون لیتر به ظرفیت تولید بنزین کشور تا سال ۹۰ افزوده خواهد شد.

وی همچنین با اشاره به تکمیل طرح‌های بنزین‌سازی پالایشگاه‌های آبادان و اصفهان که به ترتیب ۹/۶ و ۴/۶میلیون لیتر تا سال ۱۳۹۲ به ظرفیت تولید بنزین کشور اضافه می‌کنند، بیان کرد: همچنین با تکمیل ساخت پالایشگاه مایعات گازی ستاره خلیج فارس تا سال ۱۳۹۳ حدود ۳۵‌میلیون لیتر به ظرفیت تولید بنزین افزوده می‌شود.

میرکاظمی در ادامه این مراسم در پاسخ به سوالی در مورد کیفیت بنزین تولید شده در واحدهای پتروشیمی توضیح داد: هم‌اکنون عدد اکتان بنزین تولید شده در پالایشگاه‌های داخلی پایین بوده که با مخلوط بنزین تولید شده در واحدهای پتروشیمی درجه آرام سوزی بنزین نیز افزایش می‌یابد.

بنزین با اکتان ۹۸

وی با بیان اینکه عدد اکتان بنزین تولید شده در پتروشیمی‌ها حدود ۹۸ تا ۱۰۰ است، اعلام کرد: از این رو کیفیت و عدد اکتان این بنزین نه تنها پایین نیست، بلکه قابل‌رقابت با بنزین وارداتی نیز هست.

این مقام مسوول در ادامه اظهار داشت: از طرف دیگر شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی همچون یک خریدار خارجی بنزین را از واحدهای پتروشیمی می‌خرد و به طور دائم تست‌های کنترل کیفیت روی آن انجام خواهد داد و در صورت قبولی آن را تحویل می‌گیرد.

کارت‌های ۷/۱‌میلیارد لیتری

میرکاظمی در ادامه با اشاره به ذخیره بنزین موجود در کارت‌های سوخت اظهار داشت: هم‌اکنون روزانه ۵/۴۴‌میلیون لیتر بنزین در پالایشگاه‌ها تولید می‌شود، ضمن آنکه طرح‌های زیادی نیز برای توسعه پالایشگاه‌ها به انجام رسیده است و با توجه به اینکه در کارت سوخت مشترکان حدود ۷/۱‌میلیارد لیتر سوخت وجود دارد؛ بنابراین ما برای تامین این میزان سوخت نگرانی خاصی نداریم. وی مصرف کنونی بنزین در کشور را ۵/۶۶‌میلیون لیتر در روز اعلام کرد که ۳‌میلیون لیتر آن به صورت آزاد عرضه می‌شود.

زمستان با سهمیه ۸۰ لیتری

وزیر نفت با اشاره به سهمیه خودروهای شخصی در زمستان تصریح کرد: با توجه به اینکه طبق اعلام ستاد حمل‌ونقل و مدیریت سوخت کشور، سهمیه سوخت زمستان امسال ۸۰ لیتر منظور شده، می‌توانیم تا حدود ۷/۱۲‌میلیون لیتر سهمیه را کاهش دهیم و پیش‌بینی ما این است که بعد از این کار تا حدی بر مصرف سهمیه آزاد اضافه شود و به ۷‌میلیون لیتر در روز می‌رسد.

ذخیره ۷۰ روزه برای بنزین

وی همچنین با اشاره به اینکه ذخایر استراتژیک فعلی کشور در شرایط فعلی حداقل تا ۷۰ روز پاسخگوی نیازهای کشور خواهد بود، خاطرنشان کرد: حتی در صورت کاهش ۲۰درصدی سهمیه‌ها این ذخایر تا ۱۰۰ روز می‌تواند بدون نیاز به واردات نیازهای کشور را تامین کند.

در ادامه این مراسم مدیر عامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا خروج ۶ پالایشگاه جدید از دستور کار وزارت نفت را تایید می‌کنید یا نه، اظهار داشت: تامین فرآورده‌های مورد نیاز کشور و جلوگیری از خام فروشی هدف ما است و در حال حاضر تکمیل طرح‌های بهینه‌سازی پالایشگاه در اولویت ما قرار دارد و از بین ۷ پالایشگاه جدید فعلا پالایشگاه ستاره خلیج فارس در اولویت قرار گرفته است.

سید نورالدین شهنازی زاده با اشاره به اینکه آغاز عملیات اجرایی ۶ پالایشگاه جدید در انتظار چراغ سبز بخش خصوصی است، تصریح کرد: ساخت این پالایشگاه‌ها به مرحله برگزاری مناقصات EPC نزدیک شده و در صورت مشارکت بخش خصوصی یا سرمایه‌گذاران خارجی عملیات ساخت آنها آغاز می‌شود.

وی ادامه داد: مجموعه طرح‌های بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها که به تدریج در سال‌های ۸۹، ۹۰ و ۹۲ تکمیل می‌شوند ۳۹‌میلیون لیتر به ظرفیت تولید بنزین اضافه می‌کند. همچنین با تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس ۳۵‌میلیون لیتر بنزین به ظرفیت تولید داخلی اضافه خواهد شد.

در ادامه این مراسم همچنین عبدالحسین بیات، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز تاکید کرد: واحدهای آروماتیک مجتمع‌های پتروشیمی در بخش دولتی و خصوصی آمادگی دارند، از تمام ظرفیت خود برای تولید بنزین استفاده کنند.

وی در این نشست در باره فرآیند تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی گفت: فرآیند تولید بنزین در مجتمع‌ها تغییرات خاصی ایجاد نمی‌کند و محصول نهایی تولید شده را در اختیار شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی قرار خواهد داد.

ارتباط مستقیم با سه پتروشیمی

در مراسم طرح تولید بنزین از واحدهای پتروشیمی، رضا امیری، مدیرعامل مجتمع صنایع پتروشیمی بندر امام، جمشید مبارکی، مدیرعامل مجتمع پتروشیمی بوعلی و رستمی، مدیرعامل پتروشیمی برزویه آمادگی خود را برای آغاز این طرح اعلام کردند.