خبرگزاریها- خبرگزاری رسمی دولت در گفت‌وگو با «مجید هدایت» که از وی به عنوان رییس جدید «ایدرو» یاد کرده، محورهای جدیدی را برای فعالیت‌های آتی «ایدرو» تشریح کرده است. سیدمجید هدایت یکی از فعالیت‌های سازمان گسترش و نوسازی صنایع‌ایران را صنایع حمل‌ونقل و به ویژه صنعت خودرو دانست و اظهار کرد: اول‌این‌که در حوزه صنعت خودرو توسعه محصولات با کیفیت در گستره نیازهای مختلف کشور باید در دستور کار قرار بگیرد. مهندس هدایت دومین حرف و تاکید خود در حوزه صنعت خودرو را‌ اینگونه بیان کرد: رقابت و حضور موثر و اقتصادی در بازارهای داخلی و خارجی در سطوح مختلف شامل عرضه محصول، تکمیل زنجیره تامین و قطعه‌سازی باید موردتوجه خودروسازان ما قرار گیرد. وی ادامه داد: در حوزه انرژی و نیروگاهی به شکل موثر ورود پیدا خواهیم کرد؛ چرا که کشور به تولید برق با روش‌های مختلف از جمله ساخت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی و هسته‌ای نیاز دارد.

رییس جدید سازمان گسترش و نوسازی صنایع‌ایران بر ادامه برنامه‌های‌ایدرو در حوزه صنایع حمل‌ونقل و «‌های‌تک» تاکید کرد، اما در عین حال‌این برنامه‌ها را نیازمند اصلاح دانست و گفت: در تکمیل صنایع حمل‌ونقل به‌ویژه صنایع ریلی، صنایع هوایی، صنایع نوین ساختمان و تکنولوژی و صنایع پیشرفته تمام حرکات و برنامه‌های سازمان مورد تاکید است و البته باید در جهت توسعه و تسریع در برنامه‌های سازمان سیاست‌هایی تدوین شود. وی همچنین در مصاحبه‌ای دیگر با‌ ایسنا در پاسخ به‌این سوال که چگونه می‌توان برای ‌ایدرو منابع تامین کرد؟ گفت: ماموریت‌ ایدرو ‌ایجاد و نوسازی صنایع بوده، ولی باید از محل منابعش به توسعه لازم دست یابد. راهکار اساسی‌ این است که دولت و مجلس برای حل‌این مشکل اقدام کنند و منابع مطمئن و قابل دسترس مالی را به نحوی در اختیار‌این سازمان قرار دهند. ما در‌این بخش به دریافت کمک برای گذر از ‌این وضعیت بحرانی نیاز داریم و به هر مقدار که‌این مشکل برطرف شود، خبرهای خوش صنعتی را به همراه خواهد داشت.

وی با اشاره به ‌این که سیاست دولت‌این است که وارد بخش تامین هواپیما شود؛ یعنی‌این که فقط خریدار هواپیما نباشیم، خاطرنشان کرد: ما حدود سه سال در سازمان صنایع هوایی روی‌ این موضوع کار کردیم و طرح‌های عملیاتی برای‌این کار داشتیم. به گفته وی یکی از بخش‌های صنایع نوین، صنعت هوایی است که ساخت هواپیماهای مسافربری و دوربرد را نیز شامل می‌شود. در واقع مهم‌ترین، پیچیده‌ترین و پیشرفته‌ترین صنعت هر کشور، صنعت هوافضاست، لذا کار در‌این حوزه اهمیت فراوانی برای کشورمان دارد. وی با تاکید بر‌این‌که باید وارد فضاهای تکنولوژیک و مدیریت پروژه‌های بزرگ شویم، تصریح کرد: در راستای سیاست‌های سند چشم‌انداز در حوزه صنایع ریلی و ساخت نیروگاه‌های تولید پراکنده برق (CHP)، سیکل ترکیبی و هسته‌ای گام‌های بزرگی برخواهیم داشت. ورود به صنایع نوین و صنایع نوین ساختمانی هم باید با سرعت بیشتری توسعه یابد که زمینه‌های آن فراهم است. هدایت خاطرنشان کرد: در حوزه صنایع تبدیلی معدنی به عنوان مکمل فعالیت‌های سازمان گسترش و نوسازی معادن و صنایع معدنی فعالیت جدی خواهیم داشت. همچنین در حوزه ICT با توجه به رشد روزافزون آن در سطح جهان،‌ایدرو تلاش خواهد کرد که سهم خود را در بازار فناوری ICT به دست آورد. وی درباره نحوه همکاری با خارجی‌ها توضیح داد: در مورد همکاری‌های مشترک جهت حضور در بازارهای بین‌المللی و تقویت زیرساخت مناسب برای تامین نیازهای داخلی در صنعت خودرو نیز خودروسازان و قطعه‌سازان و تامین‌کنندگان با رویکرد باز سازمان گسترش و نوسازی صنایع بیش از گذشته روبه‌رو خواهند شد. هدایت در بخش دیگری از‌این گفت‌وگو با اشاره به انجمن خودروسازان اظهار کرد:‌این انجمن عنوان کرده که سوابق من بیشتر در حوزه‌های استفاده از منابع و در واقع اقتصاد پروژه‌ای بوده، در حالی که‌این طور نیست و من مدت‌ها مسوول پروژه صدور خدمات فنی و مهندسی بودم و با فضای بخش خصوصی آشنایی کامل دارم. من با صنایع رقابتی و بازارهای دنیا آشنا هستم و با آن‌ها کار کرده‌ام و از توان همه بیش از گذشته استفاده خواهم کرد. وی همچنین به قانون حداکثر استفاده از توان داخلی اشاره کرد و گفت:‌این قانون در قراردادها تاکنون به خوبی رعایت نشده که یکی از دلایل آن توجه بیشتر به بخش‌های حجمی و وزنی بوده است. پیمانکاران ما وارد بخش‌های تکنولوژیک که سودآور هستند، نشده‌اند و حتی در برخی موارد، در قراردادهای امضا شده با بخش خصوصی،‌این بخش دوباره با بخش خارجی قرارداد بسته‌ و عملا رسیدن به سقف ۵۱‌درصد در قراردادها که مدنظر دولت و مجلس بوده، رعایت نشده است.

وی در پاسخ به انتقادات موجود مبنی بر رویکرد‌ ایدرو به بنگاه‌داری گفت:‌این کار در بعضی مواقع تحمیلی بوده که باید مورد به مورد و نه به طور کلی به آن پرداخت. سیاست ما عدم بنگاه‌داری است و‌ایدرو از فعالیت‌های کم اهمیت فاصله خواهد گرفت و با اولویت تامین منابع و بازسازی صنایع، مشکلات را حل خواهیم کرد. صنعت باید سیاست‌زدایی شده و با توجه به فعالیت‌های کشور، منطقه و بازار رقابت مسیر خود را شناسایی کند.